Α ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Για μια ακόμα φορά τα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο έλεος της κυβερνητικής αναλγησίας και της «ατομικής ευθύνη”!

   Τραγική η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία, εγκληματικές οι ευθύνες για την έλλειψη των φαρμάκων

Η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, η πίεση προς τα παιδιατρικά νοσοκομεία έχει ενταθεί. Το κυβερνητικό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης αποτελεί συνέχεια της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας. Στα σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν πολυπληθή τμήματα, ακατάλληλες αίθουσες που συμβάλλουν αρνητικά στην εξάπλωση των λοιμώξεων, ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, ελλείψεις  ακόμα και σε αντισηπτικά, σε προϊόντα καθαρισμού. Επιπλέον, σημειώνονται αρκετές απουσίες και εκπαιδευτικών λόγω ασθενειών, των οποίων τα κενά καλύπτονται «εκ των έσω» με αποκλειστική ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στα παιδιατρικά τμήματα είναι τραγική! Οι παιδιατρικές κλινικές έχουν φτάσει στα όριά τους. Σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχει παιδίατρος ή οι παιδιατρικές κλινικές είναι υποστελεχωμένες. Οι ΜΕΘ Παίδων δεν ξεπερνούν τις 55 σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθιστώντας «κανονικότητα» τις διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Στη Βόρεια Ελλάδα, μάλιστα, μόνο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο κρεβάτι σε Θεσσαλία και Ήπειρο! Άλλωστε, αποτέλεσμα αυτών των εγκληματικών ελλείψεων ήταν και ο τραγικός θάνατος του εξάχρονου παιδιού που από τα Γρεβενά, μέσω Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκε στο Ρίο! Δραματική είναι και η απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που επιβαρύνει περαιτέρω τα νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ εν έτει 2023 υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε καθημερινά φάρμακα! Μετά τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, τους ψηφισμένους νόμους διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων, στερούν από τους εργαζόμενους ακόμα  και τα φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως αναλγητικά,  αντιπυρετικά, ακόμη και παιδιατρικά! Τα μέτρα της κυβέρνησης, περί προσωρινού περιορισμού των εξαγωγών ή της υποχρεωτικής δήλωσης των αποθεμάτων από τις φαρμακαποθήκες, όχι μόνο κρύβουν την πραγματική αιτία του προβλήματος, αλλά ενισχύουν τους εκβιασμούς που τελικά έχουν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των φαρμάκων. Δεν πρόκειται για «αστοχία», ούτε για εποχικές ελλείψεις. Είναι επιλογή να θυσιάζουν διαρκώς την υγεία του λαού στον βωμό της πολιτικής που θεωρεί ακόμη και το φάρμακο εμπόρευμα που πρέπει να διακινείται με μοναδικό κριτήριο το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Είναι θέμα των Συνδικάτων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να παλέψουν για μη μείνει κανένας συμπολίτης μας χωρίς τη δωρεάν περίθαλψη και χωρίς το φάρμακο που χρειάζεται!

Απαιτούμε :

·         Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση, δωρεάν, όλων των απαραίτητων φαρμάκων σε αυτούς που τα χρειάζονται.

·         Να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα  υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με διορισμό μόνιμου προσωπικό, υποδομές, και ό,τι άλλο χρειάζεται, ειδικά για την περίθαλψη των παιδιών.

·         Να παρθούν μέτρα για εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, όπως επίμονα ζητάμε ιδιαίτερα μετά την αρχή της πανδημίας

·         Να προσληφθούν αμέσως αναπληρωτές για τα υπάρχοντα κενά. Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που νοσούν, να δοθεί ειδική άδεια ασθενείας πλέον της αναρρωτικής, χωρίς περικοπή σε μισθό και προϋπηρεσία. 

Το ΔΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το