ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ

Για τρίτη χρονιά, φέτος, η πλειονότητα των προσφυγόπουλων που διαβιούν στη χώρα μας, παρά τις τυμπανοκρουσίες του Υπουργείου Παιδείας περί ολοκλήρωσης της ένταξής τους στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, θα παραμείνουν περιθωριοποιημένα εντός, αλλά και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ το σχολικό έτος 2017-18 2.026 μαθητές ήταν εγγεγραμμένοι στις ΔΥΕΠ, τις γνωστές απογευματινές δομές, 5.291 σε τάξεις υποδοχής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ 700 περίπου ήταν οι εγγεγραμμένοι σε σχολεία, που δεν διέθεταν τάξεις υποδοχής. Ήταν συνολικά 8.000 περίπου από τον εκτιμώμενο σε 12.000 πληθυσμό προσφύγων σχολικής ηλικίας. Για τους υπόλοιπες 4.000 αναφέρεται ότι 2.000 στα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου δεν έλαβαν υποχρεωτική εκπαίδευση και 2.000 περίπου ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι άνω των 15, που δεν εντάσσονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Όμως, το ΥΠΠΕΘ αναφέρεται σε εκτιμώμενο αριθμό εγγεγραμμένων μαθητών, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τους πραγματικά φοιτήσαντες. Αποσιωπάται το γεγονός ότι οι τάξεις υποδοχής για την περσινή χρονιά ιδρύθηκαν με μεγάλη αργοπορία τον Γενάρη του 2018, με αποτέλεσμα να μείνουν έξω από αυτά πολλά παιδιά που είχαν ήδη εγγραφεί και φοιτούσαν στα πρωινά σχολεία. Επίσης, δεν ειπώθηκε λέξη για τα παιδιά που διέκοψαν τη φοίτησή τους, καθώς δεν υπήρξε μέριμνα για ουσιαστική στήριξή τους στο σχολείο και αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν.

Οι Παρεμβάσεις θεωρούν πως η πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση των προσφύγων:

· υπονομεύει το βασικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, καθώς δεν δημιουργεί συνθήκες ουσιαστικής μάθησης. Η έλλειψη τάξεων υποδοχής σε πολλά σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα, καθιστά αδύνατον τα παιδιά να αποδώσουν, μαθησιακά, στο πλαίσιο της σημερινής λειτουργίας των σχολείων (πολυπληθείς τάξεις, διαφορετικά μορφωτικό υπόβαθρο των προσφυγόπουλων, διαφορετικά επίπεδα γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ανύπαρκτη επιμόρφωση…), παρά τις προσπάθειες της πλειονότητας των εκπαιδευτικών που, χωρίς καμιά επιμόρφωση και στήριξη, παλεύουν να τα κρατήσουν στο σχολείο, διαμορφώνοντας συνήθως μόνοι τους κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, προσαρμόζοντας τη διδασκαλία τους και αφιερώνοντας χρόνο εκτός τάξης. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσα τάξεις υποδοχής και ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.

· αποθαρρύνει τα προσφυγόπουλα από τη φοίτηση τους στο σχολείο, αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στα ελληνικά και στα υπόλοιπα μαθήματα. Έτσι, αντί με τα άλλα παιδιά και τη σχολική κοινότητα, να ευνοείται η ένταξη και η κοινωνικοποίηση τους, δυσχεραίνεται περισσότερο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ελλιπή φοίτηση ή για τη διακοπή της και καλλιεργείται το έδαφος για την ανάπτυξη φαινομένων ρατσισμού και αποκλεισμού.

Απαιτούμε άμεσα:

Δημιουργία τάξεων υποδοχής και υποστηρικτικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη, ψυχολογική υποστήριξη κλπ) σε όλα τα σχολεία της χώρας που φοιτούν προσφυγόπουλα .

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας:

· Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους πρωινά δημόσια σχολεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Δημιουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.

· Μικρότερα τμήματα στις τάξεις που φοιτούν παιδιά πρόσφυγες

· Υποστηρικτικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη, ψυχολογική υποστήριξη κλπ)

· Κατάλληλα συγγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

· Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διδασκαλία της μητρικής γλώσσας.

· Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

· Εγγραφή των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

· Ένταξη των παιδιών από 15 ως 18 ετών σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, σύμφωνα με την επιλογή τους, με δημιουργία τάξεων υποδοχής.

· Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση προσφύγων άμεσα.

· Δωρεάν μεταφορά των παιδιών που διαμένουν στα στρατόπεδα και όσων διαμένουν σε σπίτια προς τα σχολεία φοίτησής τους.

· Δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

· Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, με την μεταστέγαση τους από τα στρατόπεδα εντός του αστικού ιστού.

· Κεντρική μέριμνα και ευθύνη για την ακριβή καταγραφή, φροντίδα και εκπαίδευση όλων των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.

· Δυνατότητα εκμάθησης ελληνικών σε ενήλικες πρόσφυγες που το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, για το γκρέμισμα των τειχών της ντροπής της ΕΕ, για τη διασφάλιση της άμεσης μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους. Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν χώρες και αφανίζουν λαούς και δημιουργούν εκατομμύρια πρόσφυγες.

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά όλων των φτωχών του τόπου μας, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το