Η όλη λειτουργία της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, έγκειται στην επιβολή μεγάλης ανόδου της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και δραστικές περικοπές στο «κράτος πρόνοιας». Αυτή η πολιτική της Δεξιάς, καταργώντας κάθε κοινωνικό και ιστορικό θεσμό, επιδιώκει να επεκταθεί σε όλες τις σφαίρες της ανθρώπινης δράσης, με μοναδικό γνώμονα την κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Να θυμίσουμε την απαγόρευση σχολικών εκδρομών στην α΄ βάθμια και β΄ βάθμια εκπαίδευση, την αναβάθμιση του ρόλου του Διευθυντή, το θεσμό των αξιολογήσεων, τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, τις τεράστιες ελλείψεις, την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων, τις εξισώσεις των κολεγίων με τα ΑΕΙ, την PISA, την εισαγωγή αστυνομικών δυνάμεων μέσα στα ΑΕΙ, τις ψηφιακές εκλογές κλπ. Την τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού, γιατρών κλπ προσωπικού και μηχανημάτων εργαλείων και λοιπών μέσων στα Νοσοκομεία ( περ. 13.000 άτομα), την παύση λειτουργίας νοσοκομείων (Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής-Λοιμωδών, Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη», Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Πολυκλινική», Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος), την έλλειψη ΜΕΘ, την πρόσφατη παύση εισόδου άλλων ασθενών κλπ, τη μετατροπή των Νοσοκομείων σε υγειονομικές «βόμβες» μετάδοσης παθογόνων. Στη λογική της ΝΔ, όλες οι λειτουργίες του καπιταλιστικού κράτους μπορούν και πρέπει να τεθούν, κατά τη γνώμη της, στην άμεση υπηρεσία των κεφαλαίων και των αγορών. Κι αυτό γίνεται -εδώ και χρόνια- με τη διείσδυση των μονοπωλίων μέσα στη λειτουργία των παραγωγικών τομέων και ιδιαίτερα του τριτογενούς τομέα των υπηρεσιών (αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, τηλεπικοινωνίες, Ηλεκτρισμός, Ενέργεια, λιμάνια κ.ά.).

Με βάση την Ελληνική Στατιστική Αρχή (Απρίλης-Ιούνης 2022), δίνουμε τον παρακάτω Πίνακα που δείχνει τα μεγέθη και τα ποσοστά συμμετοχής των τριών τομέων στο ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την απογραφή του 2021.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ 2021ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ 2021ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ 2021ΑΕΠ 2021 σε τρέχουσες τιμές

Γεωργική παραγωγή Μεταλλεία Ορυχεία, Αλυκές ΠετρελαιοπηγέςΟικοτεχνία, Βιοτεχνία ΒιομηχανίαΤουρισμός Εμπόριο Τράπεζες Μεταφορές Τηλ/νίες Ελ.επαγγέλματα

7,121 δισ. €29,154 δισ. €149,497 δισ. €185,77 δισ. €
3,39%15,04%81,57%100,00%

Αυτή η ανεξέλεγκτη πορεία του τομέα των υπηρεσιών γίνεται εμφανώς σε βάρος των δύο παραγωγικών τομέων με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη σημαντικών κλάδων της οικονομίας αυτόν της Γεωργίας-Κτηνοτροφίας-Αλιείας και αυτόν της Βιομηχανίας. Σε ένα ατελείωτο φαγοπότι η μεγαλοαστικής τάξη και οι πολιτικοί της υπηρέτες (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κ.α.) σφιχταγκαλιασμένοι με τα ξένα μονοπώλια, λεηλάτησαν -με την ένοχη σιωπή των δικών τους ΜΜΕ- τα 280 δισ. των τριών Μνημονίων, τα ποσά των κρατικών ομολόγων, τις εισπράξεις από το ξεπούλημα των υποδομών, φορτώνοντας στο λαό ένα χρέος το οποίο δεν ξεπληρώνεται ούτε σε δέκα γενιές! (ΟΔΔΧ: το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης στις 30.09.2022 ανέρχεται σε 393,5 δισ. €) Το ξεπούλημα κομματιών, ποσοστών, ή και ολόκληρων υποδομών της χώρας έχει ήδη πραγματοποιηθεί και τα ξένα μεγαθήρια ορίζουν πλέον την οικονομική ζωή του τόπου. Με τους τριακόσιους τόσους νόμους, υπουργικές Αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα, ΚΥΑ, ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, κλπ, η ΝΔ αποψίλωσε το εργασιακό έδαφος για κερδοφόρες «επενδύσεις», που ποτέ δεν ήρθαν. Αντίθετα, τα κάθε λογής μονοπώλια διείσδυσαν -εκ του ασφαλούς- μέσα στις ελληνικές υποδομές, εξαγοράζοντάς τες «μπιρ παρά», κι αυτή τη λεηλασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουν «επενδύσεις»! Κι επειδή για τους κομμουνιστές, το πρόβλημα δεν γεννιέται στην σφαίρα της διανομής, αλλά στην ίδια την καπιταλιστική παραγωγή, το ζητούμενο δεν είναι απλά μια «αντι-νεοφιλελεύθερη πολιτική», ή «μεταβατική» μορφή διακυβέρνησης, αλλά η αντικατάσταση της ατομικής ιδιοκτησίας στην παραγωγή, από την κοινωνική ιδιοκτησία. Και αυτή η «αντικατάσταση» μπορεί να γίνει μόνο με επαναστατικές διαδικασίες. Όλα τα «εναλλακτικά μοντέλα» αποτελούν μορφές της καπιταλιστικής οικονομίας. Η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που καταγγέλλει τη ΝΔ για νεοφιλελευθερισμό, όχι μόνο ακολουθεί -επί το λαϊκότερο- την ίδια πολιτική, αλλά και εισάγει στοιχεία νεοφιλελευθερισμού (είσοδος των μονοπωλίων στην αγορά υποδομών κ.ά.) στην οικονομία.

***

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η κρίση της πανδημίας, η περιβαλλοντική κρίση, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, τις οποίες η ΝΔ προσπαθεί να εμφανίσει την ανεστραμμένη πραγματικότητα, με ψεύτικες αναφορές, πλαστά στοιχεία και άστοχες συγκρίσεις, ωραιοποιώντας τις καταστάσεις.

Ωστόσο, όλα τα πραγματικά στοιχεία και τα συγκριτικά δεδομένα καταρρίπτουν με εκκωφαντικό τρόπο τις απέλπιδες προσπάθειές της.

Τον Οκτώβρη 2022, ο πληθωρισμός άγγιξε το 9,8% και το Δεκέμβρη το 7,2% μετά το ιστορικό υψηλό του Σεπτεμβρίου (12,1%). Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση τόσο των βιομηχανικών προϊόντων, όσο και των τροφίμων, έγινε τον Μάρτη του 2020 (πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας). Σήμερα, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται. O δείκτης τιμών τροφίμων αυξήθηκε κατά 12,7% σε ετήσια βάση. Αύξηση κατά 1,5% μέσα στον μήνα σημείωσαν και οι λιανικές τιμές των βιομηχανικών προϊόντων (πλην ενέργειας). Η φτώχεια εξακολουθεί να σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά. Το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού», όχι μόνο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, αλλά παραδόθηκε γρήγορα στη χλεύη του λαού, μη προσφέροντας παρά ελάχιστες μειώσεις σε διαφορετικά προϊόντα και σε διαφορετικά μαγαζιά. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανατρέχουν ώρες ατελείωτες στο internet για να ανακαλύψουν «φτηνά» προϊόντα, σε διαφορετικές αλυσίδες και περιοχές. Ωστόσο, για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποδείχθηκε μία μοναδική λύση αφού ξεστοκάρισαν απούλητα εμπορεύματα ετικέτας με κοντινή λήξη κατανάλωσης, και ήδη ενισχύουν τους ήδη πολύ υψηλούς τζίρους τους, παρά τον πληθωρισμό.

Αυτή η αλματώδης πορεία της ακρίβειας εξανεμίζει τα εισοδήματα των πολιτών, περιορίζει την αγοραστική τους δύναμη, εξαθλιώνει τα νοικοκυριά, μπροστά στα μάτια της κυβέρνησης που συνεχίζει να παραμένει απαθής. Οι τυμπανοκρουσίες για τις «αυξήσεις μισθών», δεν φθάνουν καν τα ποσοστά του πληθωρισμού, με τα προβλήματα να παραμένουν στάσιμα. Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ φτάνει έως και το 40%, ενώ κυμαίνεται μεταξύ 9%-14% για το αμέσως επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο (751-1.100 ευρώ).

Με βάση τα εισοδήματα του 2021, δηλαδή πριν ακόμη από την επέλαση της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα βρισκόταν στην τρίτη χειρότερη θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (28,3%) και στην τέταρτη χειρότερη θέση στην παιδική φτώχεια (32%). Η χώρα μας εξακολουθεί να καταλαμβάνει την προτελευταία θέση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPS) στην ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και αποτελώντας το μόνο κράτος με χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2007.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την καθημερινότητα της ακρίβειας, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με «καλάθια», κουπόνια και δωροεπιταγές, αλλά με θεσμικά κατοχυρωμένες αυξήσεις μισθών, συντάξεων και μεροκάματων, με παράλληλη κατάργηση των φόρων στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, στην Ενέργεια, στην Υγεία, στην Παιδεία. Μάλιστα, η λεγόμενη «απελευθέρωση» της Ενέργειας, της Υγείας, της Παιδείας, δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τη σύγκρουση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Ιδιαίτερα στην Ενέργεια, η χώρα διαθέτει άφθονο λιγνίτη, γεωθερμία, ήλιο για τη λειτουργία των ΑΠΕ και ποτάμια, λίμνες, για την παραγωγή υδροηλεκτρικής Ενέργειας.

Με την πανδημία να συνεχίζει να σωριάζει εκατοντάδες θύματα, τις λοιμώξεις, τις ιώσεις, ολόκληρο το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει. Οι ασθενείς περιμένουν στις ατελείωτες λίστες αναμονής για ένα διαγνωστικό έλεγχο, ένα χειρουργείο και μία θεραπεία. Η κυβέρνηση κωφεύει στις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομές και εξοπλισμό, προκειμένου να οδηγήσει αβίαστα τους εργαζόμενους στην αγανάκτηση και από εκεί, στα νύχια της κάθε λογής ιδιωτικής Υγείας.

Οι δεκάδες στρατιωτικές βάσεις, με τις καθημερινές αποστολές οπλικών συστημάτων αποτελούν την επιβεβαίωση της στρατιωτικής εξάρτησης της χώρας. Αμερικάνοι και ΝΑΤΟ συνεχίζουν την ίδια πολιτική των ίσων αποστάσεων, αφήνοντας την Τουρκία ανεξέλεγκτη να συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Βόρειου Ιράκ.

***

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τη δραματική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας των νοικοκυριών (86%) και ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, για τους οποίους πανηγυρίζει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση της ΝΔ, πολύ απέχουν από το να καταστούν πραγματικότητα για τους πολίτες.

Η ξενόδουλη μεγαλοαστική τάξη, όλ’ αυτά τα χρόνια, δεν έχει δώσει ούτε μία δεκάρα από την κολοσσιαία φοροδιαφυγή της, σωρεύοντας τα παράνομα κέρδη της από επιδοτήσεις, κρατικές ενισχύσεις, επιχορηγήσεις (πάνω από 500 δισ. €), σε off shore εταιρείες και ξένες τράπεζες, μέσω των άψογα οργανωμένων λογιστηρίων της και της «δημιουργικής λογιστικής». Αυτή είναι η αλήθεια. Πιστότατος λακές αυτής της παρασιτικής τάξης, η ΝΔ εξακολουθεί το δρόμο της εσωτερικής νομισματικής υποτίμησης, χρησιμοποιώντας το λαό σαν καύσιμη ύλη και ρίχνοντας στη φωτιά ακόμα και μεγάλα τμήματα των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Η ΝΔ θέλει να εμφανιστεί σαν εγγυητής της «σταθερότητας» και της «ανάπτυξης», παραβλέποντας τη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική της που οδήγησε τα 2/3 του λαού μας στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν, να συγκαλύψουν το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής τους, την απροκάλυπτη υποταγή τους στα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Για τα εργατολαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να υπάρχουν πλαστά διλήμματα και αυταπάτες για το τι θα επακολουθήσει. Ο πραγματικός χαρακτήρας αυτών των εκλογών, έχει ταξικό πρόσημο. Από τη μία όλες οι δυνάμεις που έχουν αποδεχθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το καθεστώς της εξάρτησης και κινούνται στη λογική των διαφόρων μορφών διαχείρισης του συστήματος. Ακόμα και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά εμφανίζονται οι προτάσεις της «εναλλακτικής» διακυβέρνησης και των «μεταβατικών μορφών» και από την άλλη το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα που επιδιώκει την ανατροπή της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής ανεξάρτητα από τον διαχειριστή που θα προκύψει, την απαλλαγή από κάθε ξένο και ντόπιο δυνάστη του λαού και της χώρας, τη διεκδίκηση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών, όρων εργασίας σύμφωνα με τις πραγματικές λαϊκές και εργατικές ανάγκες, τα δημοκρατικά δικαιώματα, πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, την αντίσταση του λαού στα σχέδια των ιμπεριαλιστών που εξελίσσονται στην περιοχή μας και ευρύτερα. Για να ανατραπεί η πολιτική της πείνας, της ανεργίας και της εξάρτησης, σαν αναπόσπαστο τμήμα του γενικότερου αγώνα του λαού μας για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για την ανατροπή της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης.

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το