Λιγότερη ζωή για πιο πολλά κέρδη

Μια ειδική έκθεση στην εφημερίδα Observer στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου 2019 έθεσε το ερώτημα: Γιατί το προσδόκιμο ζωής στη Βρετανία πέφτει; Η έρευνα σημειώνει ότι για πρώτη φορά σε 100 χρόνια, οι Βρετανοί πεθαίνουν νωρίτερα. 
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα τις χειρότερες τάσεις της υγείας στη Δυτική Ευρώπη. Εκτός από τα στοιχεία για τους ηλικιωμένους και τους άπορους, παρατηρήθηκε επίσης μια ανησυχητική αλλαγή στα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας. 
Από το 2014, ο ρυθμός αυξάνεται κάθε χρόνο: ο αριθμός για το 2017 ήταν σημαντικά υψηλότερος από εκείνον του 2014. Για να εξηγηθεί αυτή η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας, ορισμένοι εμπειρογνώμονες κατηγορούν την Βρετανία για την «λιτότητα», λιγότερες μαίες, ανεπαρκής υπηρεσία ασθενοφόρων, γενική επιδείνωση των νοσοκομείων, μεγαλύτερη φτώχεια μεταξύ των εγκύων γυναικών και περικοπές που συνεπάγονται λιγότερους επισκέπτες υγείας για ασθενείς που έχουν ανάγκη. 
Παρόλο που όλες αυτές οι εξηγήσεις μπορεί να είναι έγκυρες, σύμφωνα με την περιβαλλοντολόγο ακτιβίστρια Dr. Rosemary Mason, υπάρχει κάτι που αποφεύγει να αναφέρει όλη αυτή εξήγηση. Η Dr. Rosemary Mason λέει: Είμαστε δηλητηριασμένοι από ζιζανιοκτόνα και άλλα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στο φαγητό μας και τα ζιζανιοκτόνα συνεχίζουν να πέφτουν αδιάκριτα στις κοινότητές μας. Τα μέσα ενημέρωσης παραμένουν σιωπηρά. ” Η δηλητηρίαση του κοινού του Ηνωμένου Βασιλείου από την αγροχημική βιομηχανία είναι το επίκεντρο της νέας έκθεσής της – Γιατί το προσδόκιμο ζωής παραπαίει: Η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Monsanto και την Bayer από το 1949. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία του κειμένου στα οποία αναφέρει πολλές επίσημες πηγές και αναφορές, καθώς και πολυάριθμες μελέτες αξιολογούμενες από ομότιμούς της που υποστηρίζουν τα επιχειρήματά της. 
Το τοξικό ιστορικό της Monsanto στο Ηνωμένο Βασίλειο 

Η Mason ξεκινά αναφέροντας εν συντομία την ιστορία της Monsanto στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1949, η εν λόγω εταιρεία δημιούργησε ένα χημικό εργοστάσιο στο Newport της Ουαλίας, όπου παρήγαγε το PCBs μέχρι το 1977 και μια σειρά άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών. Η εταιρεία Monsanto πιάστηκε τελικά να ρίχνει τοξικά απόβλητα στον ποταμό Severn, στις δημόσιες οδούς και στα αποχετευτικά δίκτυα. Έπειτα, τα απέθετε  σε δύο λατομεία στην Ουαλία – Brofiscin (80.000 τόνους) και Maendy (42.000 τόνους) – μεταξύ 1965 και 1972 απέθεσε χιλιάδες τόνους χημικών που προκαλούν καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των PCB, διοξινών και παραγώγων του Agent Orange. 
Η Monsanto σταμάτησε να κατασκευάζει PCBs στο Anniston US το 1971 εξαιτίας διαφόρων σκανδάλων. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο της Monsanto στο Newport. Το 2003, όταν τα τοξικά απόβλητα από το λατομείο άρχισαν να διαρρέουν σε υπόγεια ρεύματα κοντά σε ανθρώπους στο Grosfaen, λίγο έξω από το Κάρντιφ, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος – μια κυβερνητική υπηρεσία που ασχολείται με τις πλημμύρες και τη ρύπανση – προσλήφθηκε για να καθαρίσει το χώρο το 2005. 
Η Mason σημειώνει ότι ο οργανισμός απέτυχε επανειλημμένα να καταστήσει την Monsanto υπεύθυνη για το ρόλο της στη ρύπανση (ένας ρόλος που η Monsanto αρνήθηκε από την αρχή) και υπονόμευε σταθερά τους κινδύνους των ίδιων των χημικών ουσιών. Σε μια έκθεση που εκπονήθηκε για το πρακτορείο και την τοπική αρχή το 2005 αλλά ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε, οι τόποι περιέχουν τουλάχιστον 67 τοξικές χημικές ουσίες. Έχουν ταυτοποιηθεί επτά PCB, μαζί με χλωριούχα βινύλια και ναφθαλίνη. Το εγκαταλελειμμένο λατομείο εξακολουθεί να διαρρέει θάνατο, και η έκθεση αναφέρει: «Η ρύπανση του νερού άρχισε από τη δεκαετία του 1970, τα απόβλητα και τα υπόγεια ύδατα έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν σημαντικές ποσότητες δηλητηρίων, επιβλαβών και ρυπογόνων υλικών, η ρύπανση … των υδάτων θα συνεχιστεί». 
Η διπλοπροσωπία συνεχίζεται Εκτός από αυτά τα γεγονότα στην Ουαλία, η Mason περιγράφει τη γενική τοξική φύση της Monsanto στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, συζητά τα συγκλονιστικά για υψηλά επίπεδα ζιζανίων σε συσκευασμένα σιτηρά. Δείγματα τεσσάρων δημητριακών πρωινού με βάση τη βρώμη που διατέθηκαν στο εμπόριο για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο στάλθηκαν πρόσφατα στο Ινστιτούτο Υγείας Research, Fairfield, Iowa, ένα διαπιστευμένο εργαστήριο για τη δοκιμή του glyphosate. Ο Dr Fagan, διευθυντής του κέντρου, αναφέρει τα αποτελέσματα: Αυτά τα αποτελέσματα αφορούν σταθερά. Τα επίπεδα που καταναλώνονται σε μια μεμονωμένη ημερήσια βοήθεια σε οποιοδήποτε από αυτά τα δημητριακά, ακόμη και εκείνα με το χαμηλότερο επίπεδο μόλυνσης, επαρκούν για να θέσουν τα επίπεδα glyphosate κάθε ατόμου πάνω από τα επίπεδα που προκαλούν λιπώδη ηπατική νόσο στους αρουραίους (και πιθανόν στους ανθρώπους). 
Σύμφωνα με την Mason, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν με την Ευρωπαϊκή Task Force για τη glyphosate και της επέτρεψαν να γράψει την επαναξιολόγηση του ζιζανιοκτόνου. Παραθέτει βασικές μελέτες αξιολόγησης από ομοτίμούς της, τις οποίες η Task Force παρέλειψε βολικά από την αναθεώρησή της, από τη Νότια Αμερική όπου καλλιεργούνται. Στην πραγματικότητα, πολλά έγγραφα προέρχονται από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά τα GM Roundup Ready Crops. Η Mason αναφέρει μια μελέτη που υπάρχουν πολλά έγγραφα από όλο τον κόσμο τα οποία επιβεβαιώνουν ότι τα ζιζανιοκτόνα με βάση την glyphosate όπως το Roundup της Monsanto είναι επιβλαβή για την ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου και ότι η επανειλημμένη έκθεση σ αυτά είναι τοξική στον ενήλικο ανθρώπινο εγκέφαλο και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεταβολές της κινητικής δραστηριότητας, αισθήματα άγχους και εξασθένισης της μνήμης. Μια άλλη μελέτη σημειώνει τις αλλαγές των νευρώνων στις περιοχές του εγκεφάλου ενός αρουραίου μετά την έκθεση σε glyphosate. Τα κυριότερα στοιχεία της μελέτης αυτής δείχνουν ότι η η λήψη από το στόμα  glyphosate προκάλεσε νευροτοξικότητα σε αρουραίους και ότι οι περιοχές του εγκεφάλου ήταν ευαίσθητες σε αλλαγές στα επίπεδα μονοαμίνης του ΚΝΣ, διότι η glyphosate μείωσε τα επίπεδα 5-ΗΤ, ϋΑ, ΝΕ σε περιφερειακό και δοσοεξαρτώμενο τρόπο στον εγκέφαλο. και ότι το glyphosate άλλαξε τα σεροτονινεργικά, ντοπαμινεργικά και νοραδρενεργικά συστήματα. Δεν είναι περίεργο, καταλήγει στο συμπέρασμα η Mason ότι βλέπουμε διάφορες εκφυλιστικές συνθήκες σε άνοδο. Επικεντρώνει την προσοχή της στα παιδιά, το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού, και αναφέρεται στον εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για την τοξικότητα Baskut Tuncak. Έγραψε ένα φοβερό άρθρο στον Guardian στις 06/11/2017 σχετικά με τις επιπτώσεις των αγροτοξινών στην υγεία των παιδιών: Τα παιδιά μας μεγαλώνουν εκτεθειμένα σε ένα τοξικό κοκτέιλ ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων. Είναι στο φαγητό τους και στο νερό τους, και είναι ακόμη και «καθισμένο» πάνω από τα πάρκα και τις παιδικές χαρές τους. Πολλές κυβερνήσεις επιμένουν ότι τα πρότυπα προστασίας μας από αυτά τα φυτοφάρμακα είναι αρκετά ισχυρά. Όμως, ως επιστήμονας και δικηγόρος που ειδικεύεται στις χημικές ουσίες και στον πιθανό αντίκτυπό τους στα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων, παρακαλώ να λάβουν μέτρα. Τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι, συνιστώντας την glyphosate – το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο φυτοφάρμακο στον κόσμο – είναι ασφαλές, ο υπεύθυνος για την ασφάλεια τροφίμων της ΕΕ αντέγραψε και απέστειλε τις σελίδες μιας έκθεσης απευθείας από τον κατασκευαστή του φυτοφαρμάκου την Monsanto. 
Αποκαλύψεις όπως αυτές είναι απλά συγκλονιστικές. … Η έκθεση για την εγκυμοσύνη και την παιδική ηλικία συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες, διαβήτη και καρκίνο. Επειδή το αναπτυσσόμενο σώμα ενός παιδιού είναι πιο ευαίσθητο στην έκθεση από τους ενήλικες και παίρνει περισσότερα από όλα – σε σχέση με το μέγεθός τους, τα παιδιά τρώνε, αναπνέουν και πίνουν πολύ περισσότερο από τους ενήλικες – είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες. Αύξηση των στοιχείων δείχνει ότι ακόμη και σε “χαμηλές” δόσεις παιδικής έκθεσης, μπορεί να προκύψουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία. … Υπό το πρίσμα αποκαλύψεων όπως το σκάνδαλο αντιγραφής και αποστολής, απαιτείται μια προσεκτική επανεξέταση των ευθυνών των κρατών. 
Η συντριπτική εμπιστοσύνη των ρυθμιστικών αρχών στις μελέτες που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία, ο αποκλεισμός της ανεξάρτητης επιστήμης από τις αξιολογήσεις και η εμπιστευτικότητα των μελετών που επικαλούνται οι αρχές πρέπει να αλλάξουν. 
Οι προειδοποιήσεις αγνοούνται 

Είναι μια τραγωδία ότι η κρίσιμη έρευνα της Theo Colborn στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για τις χημικές ουσίες που αλλάζουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον αγνοήθηκε. Η Mason διαδίδει το έργο της για τις χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα (EDCs), τις χημικές ουσίες που παράγονται από τον άνθρωπο και οι οποίες έγιναν ευρέως διαδεδομένες στο περιβάλλον μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε το 1996, «Η συνδημοσίευση των φυτοφαρμάκων», οι Colborn, Dumanoski και Peters αποκάλυψαν την πλήρη φρίκη του τι συνέβαινε στον κόσμο ως αποτέλεσμα της μόλυνσης με EDC. Εκείνη την εποχή, υπήρξε μια αναδυόμενη επιστημονική έρευνα σχετικά με το πώς μια ευρεία γκάμα ανθρωπογενών χημικών ουσιών διαταράσσει τα ευαίσθητα ορμονικά συστήματα στους ανθρώπους. Αυτά τα συστήματα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε διαδικασίες που κυμαίνονται από την ανθρώπινη σεξουαλική ανάπτυξη μέχρι τη συμπεριφορά, τη νοημοσύνη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο στάδιο αυτό, τα PCBs, DDT, chlordane, lindane, aldrin, dieldrin, endrin, toxaphene, heptachlor, διοξίνη, atrazine + και dacthal αποδείχθηκαν EDC. Πολλά από αυτά τα κατάλοιπα βρίσκονται σε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Η Colborn έδειξε το πρόβλημα φτιάχνοντας ένα διάγραμμα του ταξιδιού ενός μορίου PCB από ένα εργοστάσιο στην Αλαμπάμα σε μια πολική αρκούδα στην Αρκτική. Δήλωσε λοιπόν: «Η συγκέντρωση των επίμονων χημικών ουσιών μπορεί να μεγεθυνθεί εκατομμύρια φορές καθώς ταξιδεύουν στα άκρα της γης … Πολλές χημικές ουσίες που απειλούν την επόμενη γενιά έχουν βρει το δρόμο τους στο σώμα μας. Δεν υπάρχει ασφαλές, μη μολυσμένο μέρος». 
Η Mason περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα EDC παρεμποδίζουν τα ευαίσθητα ορμονικά συστήματα στη σεξουαλική ανάπτυξη. Η glyphosate είναι ένας ενδοκρινικός διαταράκτης και ένας διαταράκτης του νευρικού συστήματος. Αναρωτιέται αν η Colborn πρόβλεψε την έκβαση με την οποία οι άνθρωποι μπερδεύονται ακόμη και για το φύλο τους. 
Στη συνέχεια, συζητά για τη γενικευμένη μόλυνση των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια μελέτη που διεξήχθη στις αρχές αυτού του αιώνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε άτομο που δοκιμάστηκε μολύνθηκε από ένα κοκτέιλ γνωστών εξαιρετικά τοξικών χημικών ουσιών που είχαν απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και οι οποίες εξακολουθούν να δημιουργούν άγνωστους κινδύνους για την υγεία: σε ένα άτομο ήταν 49 – σχεδόν τα δύο τρίτα (63 τοις εκατό) των χημικών ουσιών αναζητούσαν. 
Η διαφθορά είναι εκτεθειμένη

 Η Mason συζητά την εταιρική διττότητα και τη θεσμοθετημένη διαφθορά που επιτρέπει στα αγροχημικά προϊόντα να φτάνουν στην εμπορική αγορά. Σημειώνει τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτών των ουσιών στην υγεία στο NHS και στο περιβάλλον. Φυσικά, τα κοτόπουλα έρχονται τώρα στο σπίτι φουσκωμένα από την Bayer, η οποία αγόρασε την Monsanto. 
Η Mason αναφέρεται σε δικηγόρους που αποκαλύπτουν την εγκληματική στρατηγική της Monsanto για τη διατήρηση του Roundup στην αγορά και η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τρίτη «δοκιμασία Roundup». Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας Brent Wisner υποστηρίζει ότι η Monsanto πέρασε δεκαετίες καταγγέλλοντας την επιστήμη που συνδέει το προϊόν της με βάση το glyphosate weedkiller με τον καρκίνο, με ακαδημαϊκά άρθρα που γράφουν φάντασμα και τροφοδοτούν την “bad science”. Ζήτησε από την κριτική επιτροπή να «τιμωρήσει» τη Monsanto με βραβείο αποζημίωσης αποζημίωσης ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Την Δευτέρα 13 Μαΐου, η κριτική επιτροπή διαπίστωσε ότι η Monsanto υπέχει ευθύνη για την αποτυχία προειδοποίησης των απαιτήσεων, των αξιώσεων σχεδιασμού ελαττωμάτων, των ισχυρισμών αμέλειας και της αμέλειας της μη προειδοποίησης. Ο Robert F Kennedy Jr., ένας άλλος πληρεξούσιος δικηγόρος που δουλεύει για την Bayer στα δικαστήρια, λέει ότι ο Roundup προκαλεί έναν καταιγισμό» άλλων παθήσεων εκτός από το λέμφωμα του Hodgkin: 
Ίσως πιο επιθετικά από την Bayer, η Monsanto αντιμετωπίζει επίσης επικλινείς επιστημονικές αποδείξεις που συνδέουν το glyphosate με έναν καταιγισμό άλλων παθήσεων που έχουν επικρατήσει από την εμφάνισή του, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης, της νόσου Αλτσχάιμερ, της ADHD, του αυτισμού, της πολλαπλής σκλήρυνσης, της νόσου του Parkinson, νόσου εγκεφάλου, καρκίνου του μαστού και προστάτη, αποβολής, γενετικών ανωμαλιών και μειωμένου αριθμού σπερματοζωαρίων. Η πραγματική επιστήμη λέει ότι η glyphosate είναι ένοχη για τις επιδημίες της κολίτιδας, των ευαισθησιών της γλουτένης, του διαβήτη και του μη αλκοολικού καρκίνου του ήπατος που για πρώτη φορά επιτίθεται σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 10 ετών. 
Τέλος, η Mason σημειώνει την ανησυχητική προθυμία της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης να προωθήσει τις καλλιέργειες με GM Roundup Ready μετά το Brexit. Όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, η αρχή της προφύλαξης της ΕΕ θα μπορούσε να αποσυνδεθεί υπέρ μιας προσέγγισης βασισμένης στον κίνδυνο στις ΗΠΑ, η οποία θα επιτρέπει ταχύτερη εξουσιοδότηση. Η Rosemary Mason δείχνει ότι η υγεία του βρετανικού πληθυσμού ήδη υστερεί απέναντι σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό το συνδέει με τις αυξανόμενες ποσότητες αγροχημικών που εφαρμόζονται στις καλλιέργειες.

Colin Todhunter

πηγή: Guardian

Δείτε και αυτό:

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το