Σοβαρές… ανησυχίες για το σύστημα υγείας της Γάζας διατυπώνουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων σε αναφορές τους προς υπουργούς του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Φυσικά η ξαφνική ευαισθησία των «γερακιών» του Ισραήλ δεν είναι τόσο αθώα, καθώς, όπως οι ίδιοι αναφέρουν,  η κατάρρευση του τομέα Υγείας στην περιοχή δεν θα τους δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν νέες πολεμικές επιχειρήσεις χωρίς να υποστούν διεθνή κατακραυγή.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες υγείας της Γάζας, οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, επισημαίνουν σε έκθεσή τους αξιωματούχοι ασφαλείας του Ισραήλ σημειώνοντας ότι η κατάσταση αυτή θα κάνει πιο δύσκολο το έργο του ισραηλινού στρατού να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδας, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές διεθνείς επιπλήξεις.

Για παράδειγμα, οι υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου ενημερώθηκαν πως οι τραυματισμένοι πολίτες, που θεωρητικά αποτελούν τις περισσότερες αριθμητικά απώλειες σε μία εμπόλεμη κατάσταση, δεν θα έχουν τη δυνατότητα ιατρικής φροντίδας. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανέφεραν στην εφημερίδα Χααρέτζ ότι με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση θα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν πολεμικές επιχειρήσεις και να έχει το Ισραήλ, ταυτόχρονα, διεθνή στήριξη για αυτές.

Η έκθεση αυτή έρχεται στο φως της δημοσιότητας τη στιγμή που οι αντιμαχόμενες πλευρές  επιχειρούν για ακόμη μία φορά να φθάσουν σε μία συμφωνία για τη Λωρίδα της Γάζας ώστε να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Ισραήλ έχει ήδη λάβει έκθεση για την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας από διεθνή ιατρική υπηρεσία, μέλη της οποίας μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας για να αξιολογήσουν την κατάσταση των κατοίκων της περιοχής. Το εν λόγω έγγραφο εστάλη και σε διεθνείς υπηρεσίες, κάποιες από τις οποίες είναι αρωγοί στην προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας, περίπου έξι χιλιάδες Παλαιστίνιοι με τραύματα από σφαίρες ακόμη περιμένουν να εγχειριστούν. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, περίπου το 1/4 εξ αυτών έχει παρουσιάσει μολύνσεις και κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία υπηρεσία που να μπορεί να φροντίσει τόσες χιλιάδες ανθρώπους.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Γάζα έχει σοβαρή έλλειψη σε γιατρούς. Τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν έλλειψη περίπου 60% σε φάρμακα, αντιβιοτικά και παυσίπονα.

Κάθε εβδομάδα εκατοντάδες τραυματίες πηγαίνουν στα νοσοκομεία μετά από τις διαδηλώσεις με δεκάδες να έχουν τραύματα από σφαίρες.

Τα νοσοκομεία στη Γάζα προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους κλείνοντας ολόκληρα τμήματα και επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κυρίως στις εντατικές και τις πτέρυγες αντιμετώπισης τραυμάτων από σφαίρες. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για ασθενείς με καρκίνο, διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια να λάβουν θεραπεία.

Το σύστημα Υγείας της Γάζας στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στη βοήθεια που δέχεται από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ( UNRWA ). Τώρα, όμως, με τις τρομακτικές περικοπές που έχει ανακοινώσει ο Τραμπ στα χρήματα που δίνουν οι ΗΠΑ στην UNRWA, η υπηρεσία θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να προσφέρει βοήθεια.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το