Σε απεργία εδώ και ένα μήνα βρίσκονται οι ανθρακωρύχοι της πόλης Τσιατούρα στη Γεωργία, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, κόντρα στα σχέδια του ομίλου «Georgian Manganese» για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους. Οι ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν στην Τιφλίδα, ενώ έξω από το κτίριο της Βουλής πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στήριξης στον απεργιακό αγώνα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ένας απεργός ανθρακωρύχος έραψε τα μάτια του και ένας άλλος έραψε το στόμα του. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με μηνύματα όπως «Κάντε απεργία» και «Μπορούμε να σας δούμε ακόμα και με ραμμένα μάτια».

Η «Georgian Manganese Holding» (GMH), θυγατρική της βρετανικής εταιρείας «Stemcor», ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιβάλει 12ωρη εργάσιμη μέρα, με πρόσχημα το υψηλό κόστος εξόρυξης, ενώ για να πιέσει τους μεταλλωρύχους να δεχτούν, προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας στοών και περικοπή κατά 40% των μισθών. Η εταιρεία προβλέπει επίσης νέο τρόπο αποζημίωσης των μεταλλωρύχων, αποσυνδέοντάς την από τον όγκο μεταλλεύματος που εξορύσσουν.

Οι απεργοί ανθρακωρύχοι έχουν απορρίψει τα σχέδια της εργοδοσίας, ενώ καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη απαξίωση των μέτρων προστασίας, την κατάρρευση των συστημάτων ασφαλείας και την έλλειψη σχεδίων έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους κάθε φορά που κατεβαίνουν στις στοές. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με απεργία πείνας και παραμένοντας μπροστά από το κτίριο της βουλής μέχρι να ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το