Γερμανοί αγρότες ξεκίνησαν μια εβδομάδα διαδηλώσεων σ’ όλη τη χώρα κλείνοντας από τη Δευτέρα δρόμους με τρακτέρ, ως απάντηση στα σχέδια για κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων

Ασυνήθιστες εικόνες στο κέντρο του Βερολίνου: Μέχρι την Πύλη του Βρανδεμβούργου και τη Στήλη της Νίκης, τα ιστορικά σύμβολα της γερμανικής πρωτεύουσας, έφτασε η πομπή από εκατοντάδες τρακτέρ που διέσχισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες, για να ακινητοποιηθούν τελικά στη Λεωφόρο της 17ης Ιουνίου, ενώ παρέλυσαν σε μεγάλο βαθμό την κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

Με συνθήματα όπως «Φτάνει πια» και «Πρέπει να πεινάσετε για να μας καταλάβετε» οι αγρότες διαμαρτύρονται για την πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να καταργήσει την κρατική επιδότηση στο πετρέλαιο αγροτικής χρήσης, καθώς και τις φοροαπαλλαγές για αγροτικά οχήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες κατεβάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας. Αντίστοιχη κινητοποίηση είχαν κάνει το 2019.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αγρότες προέβησαν επίσης σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αποκορύφωμα τα όσα συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη (4 Ιανουαρίου), όταν μαινόμενοι αγρότες από το κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν απέκλεισαν τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε οχηματαγωγό πλοίο με το οποίο επέστρεφε από τις διακοπές του.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αγρότες από πολλές χώρες της Ευρώπης κινητοποιούνται αύριο, 9 Ιανουαρίου, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους γερμανούς συναδέλφους τους! Στην Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ελβετία και Γαλλία θα ξεκινήσουν στις 8:00 το πρωί να κλείνουν τους αυτοκινητόδρομους μέχρι το μεσημέρι.

*Στη φωτογραφία ουρά από τρακτέρ στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Βερολίνο

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το