Εμπρηστική επίθεση με στόχο το εργοστάσιο της Tesla προκάλεσε διακοπή ρεύματος σε περιοχές του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου. Σενάρια για «τρομοκρατική επίθεση».

Η είδηση ότι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στη Γερμανία έμεινε …χωρίς ρεύμα θα μπορούσε να προκαλέσει γέλωτες, όμως η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Το πρωί της Τρίτης άγνωστοι προκάλεσαν εκτεταμένες βλάβες σε στύλους καλωδίων ηλεκτρικής τάσης στο Βρανδεμβούργο, τον «πράσινο πνεύμονα» του Βερολίνου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας – και όχι μόνο. Η πρώτη κλήση στην Πυροσβεστική για βοήθεια έγινε στις 5.15 το πρωί.

Από τη διακοπή ρεύματος επλήγη και το εργοστάσιο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla στην περιοχή Γκρίνχαϊντε του Βρανδεμβούργου, το οποίο διέκοψε την παραγωγή του και εκκενώθηκε αμέσως. Εκπρόσωπος της επιχείρησης αναφέρει ότι η Tesla βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές και τον πάροχο ρεύματος Edis, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «η γραμμή παραγωγής δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πολύ σύντομα».

Πρόκειται για το μοναδικό εργοστάσιο της Tesla στην Ευρώπη, που λειτουργεί από το 2022, απασχολεί 11.000 εργαζόμενους και παράγει 250.000 οχήματα ετησίως. Πριν καν αρχίσει η λειτουργία του εργοστασίου στο Βρανδεμβούργο, η παρουσία της Tesla είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Πρόσφατα, ωστόσο, η εταιρεία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις, με στόχο να διπλασιάσει την παραγωγή, αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων. Το συνδικάτο IG Metall χαιρετίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ωστόσο στα τοπικά ΜΜΕ εμφανίζονται καταγγελίες εργαζομένων ή απολυθέντων που επικρίνουν τις υπερβολικά «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον, οι κάτοικοι του Γκρίνχάϊντε σε (μη δεσμευτικό) δημοψήφισμά τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επέκταση του εργοστασίου.

Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση;

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με ελικόπτερα και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους «χτενίζουν» την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο από το πρωί της Τρίτης, αναζητώντας ίχνη των δραστών. Αρχικά εκπρόσωπος της αστυνομίας μίλησε για εμπρησμό. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι έρευνες της τοπικής εγκληματολογικής υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε έκανε λόγο για «επίθεση σε υποδομές στρατηγικής σημασίας», η οποία αποτελεί «μία μορφή τρομοκρατίας». Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μία ακροαριστερή οργάνωση με την επωνυμία «Ομάδα του Ηφαιστείου». Σε προκήρυξή της δηλώνει ότι προκάλεσε «σαμποτάζ στο εργοστάσιο της Tesla» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «συνθήκες εκμετάλλευσης» που επικρατούν, αλλά και τη «μόλυνση των υδάτων» στην περιοχή, όπως υποστηρίζει. Η αστυνομία ελέγχει τη γνησιότητα της προκήρυξης.

Την αγανάκτησή του για την επίθεση εκφράζει μέσω της πλατφόρμας X ο ιδιοκτήτης της Tesla, Έλον Μασκ, λέγοντας ότι οι δράστες «είτε είναι οι πιο ηλίθιοι οικο-τρομοκράτες παγκοσμίως, είτε δρουν ως μαριονέτες άλλων, που μόνο οικολογικές ανησυχίες δεν έχουν…» 

Οικολόγοι ακτιβιστές: Δεν έχουμε σχέση

Τους τελευταίους μήνες οικολογικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για την κοπή δέντρων, προκειμένου να επεκταθεί το εργοστάσιο της Tesla. Προ ημερών δεκάδες ακτιβιστές των ομάδων «Robin Wood» και «Stop Tesla» είχαν εγκαταστήσει στην περιοχή 12 δεντρόσπιτα, στα οποία διέμεναν. Οι ακτιβιστές διευκρινίζουν πάντως ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή επίθεση, την οποία καταδικάζουν.

πηγή: dw.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το