Πολλές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 8 Μάη στη Γερμανία για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης από τον χιτλερικό φασισμό.

Πάνω από 1.500 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση από το Έσσεν στο Γκελζενκίρχεν, προσφέροντας μια μαχητική εμφάνιση ενός νέου κινήματος ειρήνης που στρέφεται κατά της «πανώλης και της χολέρας», κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κατά της επιθετικής επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από περισσότερες από 100 πόλεις και δώδεκα χώρες. Υπήρχαν χαιρετισμοί από άλλες δεκάδες χώρες. 24 οργανώσεις στη Γερμανία έχουν ήδη υπογράψει το κάλεσμα για την ίδρυση ενός νέου κινήματος ειρήνης. Η συμπάθεια μεταξύ των ανθρώπων στη χώρα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Παντού ακουγόταν χειροκροτήματα στην πορεία μέσα από τις κατοικημένες περιοχές των εργαζομένων.

Η μακρά πορεία διέσχισε τις κατοικημένες περιοχές των εργαζομένων στο Έσσεν-Καρνάπ και στο Γκελζενκίρχεν-Χορστ –που την παρακολούθησαν με προσοχή κάτοικοι και έγινε αντικείμενο αμέτρητων συζητήσεων στην άκρη του δρόμου. Η ποικιλομορφία των διαδηλωτών, των πανό και των ομιλητών έδωσαν μια πρόγευση της πολύ ευρύτερης ενοποίησης που πρέπει να επιτύχει το νέο κίνημα ειρήνης.

Μετά το μπροστινό πανό «Ενεργή αντίσταση ενάντια σε έναν 3ο παγκόσμιο πόλεμο» από τη Διεθνιστική Συμμαχία, ακολουθούσαν υποστηρικτικές οργανώσεις της Συμμαχίας. Διεθνείς συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο πήραν μέρος με πανό από τις χώρες προέλευσής τους, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Κουρδιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, την Ουκρανία, την Παλαιστίνη, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαρόκο, τη Νιγηρία και την Ελβετία.

Εργάτες από τα εργοστάσια και μπλοκ από τις περιφέρειες

Εργάτες – μεταξύ άλλων από την Opel Bochum και το Rόsselsheim, από τη Ford Cologne, τη Daimler Mannheim, από την Thyssenkrupp, αλλά και ανθρακωρύχοι από το μαχητικό κίνημα των ανθρακωρύχων Kumpel fόr AUF ήταν εκεί. Ένας εργάτης χάλυβα έφερε μια ταμπέλα με τα αιτήματα: “Αντί για αυξήσεις τιμών και φόρων – παλέψτε για έναν επιπλέον μισθό! Σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία! Για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών – εργάτες χάλυβα ενάντια στον πόλεμο και όλους τους ιμπεριαλιστές επιτιθέμενους.” Ακολουθούσε ένα μπλοκ με σημαίες του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος Γερμανίας (MLPD) και της ένωσης νεολαίας REBELL, και τέλος μπλοκ από τις διάφορες περιοχές της Γερμανίας.

Σημαίες και πανό των συνδικάτων IG Metall, IGBCE, ver.di και GEW, σημαίες διαφόρων μαχητών δημοτικών εκλογικών συμμαχιών, της ένωσης γυναικών Courage, Solidarity International, οργανώσεων μεταναστών – όπως η ATIK και η BIR-KAR – και η Συροκουρδική YPG φαινόταν. Ένα μεγάλο πανό από την Αλληλεγγύη των Φίλων των Προσφύγων έφεραν πρόσφυγες από την Ουκρανία που στεγάζονται αυτή τη στιγμή στον Οίκο της Αλληλεγγύης στο Truckenthal της Θουριγγίας. Εκπρόσωποι του αγωνιστικού κινήματος των αγροτών ήταν εκεί με δύο τρακτέρ στα οποία είχαν κολλήσει το σύνθημα: «Οι αγρότες ενάντια στον κίνδυνο του παγκόσμιου πολέμου και της πείνας».

Ενάντια στον πληθωρισμό και για πρόσθετο μισθό

Σε σύντομες ομιλίες, οι στόχοι του νέου κινήματος ειρήνης εξηγήθηκαν επανειλημμένα, ιδίως ότι στρέφονται κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία καθώς και εναντίον του ΝΑΤΟ και όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αλλά και ότι το διεθνές εργατικό κίνημα πρέπει να αναδειχθεί ως ηγετική δύναμη σε αυτό το ειρηνευτικό κίνημα. Το γεγονός ότι η ενεργός αντίσταση ενάντια στην απειλή του παγκοσμίου πολέμου συνδέεται στενά με την καταπολέμηση των κοινωνικών συνεπειών της πολεμοκαπηλείας, ενάντια στον πληθωρισμό και για πρόσθετο μισθό αποτέλεσε αντικείμενο πολλών σύντομων ομιλιών και εκφωνήσεων. Ήδη στην εναρκτήρια συγκέντρωση, ο Christian Link από το Kumpel για την AUF είπε: «Είμαστε μάρτυρες μιας εντυπωσιακής διαδήλωσης εδώ που ξεκινά από μια ιστορική τοποθεσία όπου, το 1920, τα Freikorps( σ.σ. παραστρατιωτικές οργανώσεις που συγκροτήθηκαν στη Γερμανία μετά τον A’ παγκόσμιο πόλεμο) πυροβόλησαν στους οικισμούς των εργατών – ως επακόλουθη τιμωρία για τον επιτυχημένο αγώνα του Κόκκινου Στρατού του Ρουρ ενάντια στην ήδη σχεδιαζόμενη εγκαθίδρυση του φασισμού. Σήμερα είναι και πάλι εμφανές: Στον αγώνα για μερίδια και πόρους της παγκόσμιας αγοράς, οι ιμπεριαλιστές δεν θα σταματήσουν σε τίποτα. Γι’ αυτό πρέπει να ενωθούμε διεθνώς, όπως οι ανθρακωρύχοι κάνουν με το Διεθνές Συνέδριο Μεταλλωρύχων, που θα πραγματοποιηθεί το 2023 για να οργανωθεί η διεθνής ενότητα των εργαζομένων. Καλή επιτυχία!

«Ο Ζελένσκι είναι εγκληματίας όπως ο Πούτιν»

Ένας φοιτητής από την Ουκρανία καταδίκασε την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση καθώς και τη ρωσική κυβέρνηση: “Ο Ζελένσκι είναι εγκληματίας, όπως είναι και ο Πούτιν. Πώς μπορεί μια κυβέρνηση που είναι τόσο διεφθαρμένη να σταθεί δίπλα στον λαό; Τα επιτεύγματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ουκρανία σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό επιτεύγματα του προηγούμενου σοσιαλισμού και δεν έχουν καμία σχέση με τον εθνικισμό που ασκείται και στις δύο πλευρές σήμερα».

Η διαδήλωση είχε ανοίξει προηγουμένως, μεταξύ άλλων, με το “τραγούδι του στρατιώτη” – που ερμήνευσε το συγκρότημα “Hearing Washing” – το οποίο γράφει: “Όλος ο κόσμος είναι πατρίδα – όλος ο κόσμος είναι ελεύθερος”.

«Δεν θέλουμε να συνηθίσουμε τον πόλεμο»

Οι εκπρόσωποι της γυναικείας πλατφόρμας της Διεθνιστικής Συμμαχίας – Courage και Yeni Kadin – ταυτόχρονα φώναξαν: “Τα μέσα μιλούν για πόλεμο και όπλα ως αυτονόητο. Αλλά δεν θέλουμε να συνηθίσουμε τον πόλεμο! Δεν θέλουμε να στείλουμε τα παιδιά μας σε τέτοιους πολέμους! Αμυνόμαστε ενάντια στα παιδιά αυτού του κόσμου που πεθαίνουν σε πολέμους! Είμαστε χαρούμενοι που επαναστάτες όπως η Clara Zetkin, που στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμούνται σήμερα».

Μια γυναίκα είπε με θάρρος: “Νομίζω ότι είναι υπέροχο που μικροί και μεγάλοι διαδηλώνουν μαζί εδώ, γιατί αυτή η γενιά αντιμετωπίζει προκλήσεις που η γενιά μου δεν είχε: είναι ο πόλεμος, είναι η περιβαλλοντική κρίση που προχωράει. Και νομίζω ότι γι’ αυτό Σήμερα είναι μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία, ένα πραγματικά υπέροχο ξεκίνημα».

Ενδιαφερόμενοι παρακολουθούσαν παντού

Ένας εκπρόσωπος του Samidoun δήλωσε : “Είμαι από το δίκτυο Samidoun, μια οργάνωση που υπερασπίζεται Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους. Είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε ότι πρέπει όλοι να πολεμήσουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην καταπίεση. Παλαιστίνιοι, Κούρδοι, Ευρωπαίοι, Ουκρανοί, Ρώσοι, πρέπει να ενωθούν για να πούμε ΟΧΙ στον πόλεμο, να πούμε ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό».

Η διαδήλωση προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον στις κατοικημένες περιοχές των εργαζομένων. Παντού οι ενδιαφερόμενοι κοιτούσαν έξω από τα παράθυρα, χειροκροτούσαν και έλεγαν μπράβο. Οι περαστικοί συνέχιζαν να σταματούν, να παρακολουθούν και να συζητούν με ακτιβιστές της διαδήλωσης, οι οποίοι μοίρασαν πληροφοριακό υλικό, πούλησαν έντυπα, μάζευαν υπογραφές για την ίδρυση ενός νέου κινήματος ειρήνης και προσκαλούσαν στην τελική συγκέντρωση. Μερικές φορές υπήρχαν ολόκληρες ομάδες ανθρώπων που συζητούσαν, όπου μερικές φορές συγκρούονταν πολωμένες απόψεις.

Συγκινητική ατμόσφαιρα στο τελικό συλλαλητήριο και τα εγκαίνια του σοσιαλιστικού μνημείου

Η μαχητική διαδήλωση ενάντια στον κίνδυνο του παγκόσμιου πολέμου έφτασε μπροστά στο Horster Mitte και η πλατεία γέμισε με κόσμο, έγινε μια θάλασσα από ​​κόκκινες σημαίες, πανό και συνθήματα κατά του πολέμου της Ουκρανίας και κάθε ιμπεριαλιστικής επίθεσης.

Το αποκορύφωμα της ημέρας ήταν τα εγκαίνια μνημείου για τις επαναστατικές προσωπικότητες του γερμανικού εργατικού κινήματος με τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικών πλακών για τους Karl Marx, Friedrich Engels, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht και Willi Dickhut

Παίχθηκε το ιταλικό παρτιζάνικο τραγούδι Bella Ciao που όλοι στο γήπεδο γνωρίζουν και μπορούν να τραγουδήσουν. Δημιουργήθηκε μια μοναδική ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα αποφασιστικότητας να αποτρέψουμε πάση θυσία έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και σε καμία περίπτωση να μη συμπαραταχθούμε με καμία από τις αντιμαχόμενες φατρίες. Ατμόσφαιρα διεθνούς αλληλεγγύης και φιλίας, συνοχής, εργατικής κουλτούρας, εμπιστοσύνης στη νίκη.

Η συντονίστρια Lena Cay και ο συντονιστής Peter Weispfenning καλωσόρισαν την διαδήλωση: Ο Peter Weispfenning ανέφερε ότι 24 οργανώσεις και 770 άτομα έχουν υπογράψει το κάλεσμα “Για ένα νέο κίνημα ειρήνης ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επίθεση! Ας οικοδομήσουμε ένα μέτωπο για να αποτρέψουμε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο!” Και ο αριθμός των υποστηρικτών συνεχίζει να αυξάνεται.

Η Monika Gartner-Engel, κύρια συντονίστρια της επαναστατικής παγκόσμιας οργάνωσης ICOR, παρουσίασε χαιρετισμούς από το Συμβούλιο Εργαζομένων της Ουκρανίας. Χαιρετισμοί στάλθηκαν από δύο ρωσικές οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον επιθετικό πόλεμο της νεοϊμπεριαλιστικής Ρωσίας και αντιμετωπίζουν μανιώδεις καταστολές: Λένε ότι είναι ψέμα ότι το 70 τοις εκατό του ρωσικού πληθυσμού υποστηρίζει τον πόλεμο!

Δήλωση Τύπου του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος Γερμανίας (αντιπολεμική διαδήλωση)

Μετά τη διαδήλωση η Γκάμπι Φέχτνερ, επικεφαλής του κόμματος του MLPD μαρξιστικό Λενινινιστικο Κόμμα Γερμανίας σε δήλωση Τύπου τόνισε:

« Σήμερα, η διεθνιστική συμμαχία με πολλούς συναγωνιστές ύψωσε ξεκάθαρα τη σημαία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ΚΑΙ ενάντια στην επιθετική πολεμική πολιτική του ΝΑΤΟ και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης … Μπορεί αυτή η θέση να είναι ακόμα μια θέση μειοψηφίας στο κοινό. Αλλά είναι η μόνη σωστή. Και τα δύο στρατόπεδα είναι πλήρως δεσμευμένα στη νίκη, κάτι που είναι κατανοητό μόνο με μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση που οδηγεί σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1914, ο Καρλ Λίμπκνεχτ ήταν ο μόνος που είχε καταψηφίσει τις πολεμικές πιστώσεις στο Ράιχσταγκ. Τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε η Νοεμβριανή Επανάσταση. Ποιος θα ήξερε ακόμα τίποτα για τον Καρλ Λίμπκνεχτ σήμερα αν δεν είχε δείξει με θάρρος τη ραχοκοκαλιά του εκείνη την εποχή;… Αυτή ήταν μια επιτυχημένη αρχή για την ίδρυση ενός νέου κινήματος ειρήνης και την ανάπτυξη της ενεργού αντίστασης στη Γερμανία»

Πηγή: https://www.rf-news.de/

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το