Μαζική και μαχητική ήταν σήμερα η συμμετοχή στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που προωθεί η κυβέρνηση. Το σημείο συνάντησης ήταν στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι και η μαζική πορεία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 1 μμ με κατεύθυνση την Ομόνοια και μετά το Σύνταγμα.

Οι φοιτητές, που συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα τις καταλήψεις στις σχολές, κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας αναβάθμιση των σπουδών τους, πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές και φυσικά στέκονται απέναντι στη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Με τους φοιτητές και τους μαθητές να δίνουν τον τόνο, η διαδήλωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια και όταν η κεφαλή της -περνώντας από τα Χαφτεία- έφτανε από Σταδίου στην Κλαυθμώνος, το τέλος της μόλις ξεκινούσε από τα Προπύλαια.

“Πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα” φώναζαν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί μαζί, που είχαν συρρεύσει στη σημερινή διαδήλωση.

Να σημειώσουμε ότι δεκάδες σχολές και σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ η ΟΛΜΕ και Η ΔΟΕ είχαν κηρύξει στάση εργασίας.

Το κάλεσμα στο συλλαλητήριο ήταν από το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, αλλά στην πορεία κατέβηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί φορείς, κινηματικές ομάδες και πολιτικές οργανώσεις, αλλά και χιλιάδες μαθητές και φοιτητές.

 

Υπό κατάληψη δεκάδες σχολές

Στο μεταξύ, οι καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστημιακά Τμήματα και σχολές έχουν πολλαπλασιαστεί, παρά τις κυβερνητικές απόπειρες να εμφανιστούν μεμονωμένες. Μεγάλη μερίδα των σχολείων έχουν κλείσει σήμερα. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας η οποία καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς με σύνθημα: «Κλειστά σχολεία ξανά και όλοι οι μαθητές στους δρόμους».

Υπό κατάληψη βρίσκονται και οι εννέα σχολές του Πολυτεχνείου Αθήνας,  με αποφάσεις των Γ.Σ. των φοιτητών (Μηχανολόγοι, Μεταλλειολόγοι, ΣΕΜΦΕ, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι, Αρχιτέκτονες, Χημικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Ναυπηγοί). Στο ΕΚΠΑ, κατειλημμένες είναι η Φιλοσοφική, Νομική, Βιολογικό, Νοσηλευτική, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Πληροφορικής, κα.

Σε κατάληψη είναι επίσης το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Πανεπιστήμιο Πειραιά τουλάχιστον ως τις 23 Ιανουαρίου, όπως και σχεδόν όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά και πολλές σχολές σε ιδρύματα της περιφέρειας, όπως το ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ Ιωαννίνων, Κρήτης, κα..

Στη διαδήλωση μετείχε και η Φοιτητική Πορεία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο, με ξεχωριστό, μαζικό και δυναμικό μπλοκ και πανό. Οι συναγωνιστές και οι φίλοι που μετείχαν στο μπλοκ βροντοφώναζαν συνθήματα για δημόσια δωρεάν παιδεία, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο,αλλά και ενάντια στην αστυνομία που βρισκόταν και στα δύο πλαϊνά της πορείας σε όλη τη διάρκειά της.

panekpaideutiko

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το