Ο Μακρόν ξεκινά νέα κόντρα με τα συνδικάτα προσπαθώντας να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης που σήμερα φθάνουν κατά μέσο όρο τα 60,8 χρόνια

Από νωρίς χτες πολλές χιλιάδες Γάλλων εργαζομένων έκαναν απεργία και ξεχύθηκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κύμα ακρίβειας που εξασθενεί την αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών αλλά και για τα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν για αύξηση των ορίων της συνταξιοδότησης.

Χιλιάδες Γάλλοι εργαζόμενοι απαίτησαν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 2.000 ευρώ, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διατήρηση των ορίων συνταξιοδότησης στα σημερινά επίπεδα που κατά μέσο όρο είναι λίγο πάνω από τα 60 έτη (60,8 χρόνια).

Με εκλογές απειλεί ο Μακρόν εάν δεν περάσει το συνταξιοδοτικό

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απείλησε με διάλυση της βουλής σε περίπτωση που κινήσει πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησής του με αφορμή την κόντρα που έχουν αρχίσει με κόμματα της αντιπολίτευσης για το συνταξιοδοτικό.

Στη διάρκεια δείπνου που έδωσε χτες το βράδυ σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Ηλίσια Πεδία, ο Μακρόν εμφανίστηκε συγκαταβατικός σε ό,τι αφορά την αύξηση του χρόνου διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνδικάτων ανακοινώνοντας πως μπορεί να καταθέσει το νομοσχέδιο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στη βουλή το καλοκαίρι του 2023.

Macron faces first major strike since re-election as unions oppose pension  reform – Hill Daily Feed Mail

 Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν αποκλείει την προσφυγή στις κάλπες, εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ώστε να εγκριθεί η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που σήμερα κατά μέσο όρο είναι στα 60,8 χρόνια (σ.σ. Το δεύτερο χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης στον ΟΟΣΑ, μετά το Λουξεμβούργο που έχει μέσο όρο συνταξιοδότησης στα 60,5χρόνια). Απείλησε ακόμη να κάνει χρήση της ρήτρας «49.3» του συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα σε μία κυβέρνηση να περνά νόμους ακόμη και εάν δεν έχει την πλειοψηφία στη βουλή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το