Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είπε ότι η -αμφιλεγόμενη- αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μπορεί να μην απαιτεί απαραίτητα αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 από 62 και ενώ τα συνδικάτα προειδοποιούν με μεγάλες κινητοποιήσεις.

Οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους εργαζομένων και επιχειρήσεων θα συνεχιστούν για άλλη μια εβδομάδα προτού η κυβέρνηση οριστικοποιήσει ένα σχέδιο που θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε η κ. Μπορν στο ραδιόφωνο France Info.

«Το σχέδιο για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 δεν είναι τοτέμ», είπε η κ. Μπορν. «Υπάρχουν άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο μας για εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος έως το 2030».

Τα εργατικά συνδικάτα έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την εκστρατεία επανεκλογής του τον Μάιο του περασμένου έτους. Ακόμη και τα μετριοπαθή συνδικάτα λένε ότι θα συμμετάσχουν σε μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κάτι που, όπως λένε, θα επηρεάσει άδικα τους λιγότερο εύπορους.

Η κ. Μπορν δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με άλλα στοιχεία μιας μεταρρύθμισης που θα μπορούσε να εξισορροπήσει το σύστημα πληρωμής της Γαλλίας, στο οποίο οι εισφορές στους εργαζόμενους χρηματοδοτούν πληρωμές στους συνταξιούχους. Το ανώτατο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση χωρίς μείωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων δεν θα αυξηθεί από τα 67 και οι εισφορές των εργαζομένων δεν θα αυξηθούν, είπε.

«Προτεραιότητά μου είναι η πλήρης απασχόληση και η χώρα μας να έχει μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας», είπε ο Ελιζαμπέτ Μπορν. «Δεν θέλουμε να αυξήσουμε το βάρος των εισφορών, δεν θέλουμε να αυξήσουμε το κόστος εργασίας».

Για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στις αρχές του 2023 προτού αρχίσει να υποχωρεί, προέβλεψε η κ. Μπορν.

Η γαλλίδα πρωθυπουργός δήλωσε περισσότερο αισιόδοξη σχετικά με την κατάσταση των ενεργειακών προμηθειών της χώρας για τις επόμενες εβδομάδες επικαλούμενη την χαμηλότερη κατανάλωση και την αύξηση της ικανότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

«Είμαι πιο αισιόδοξη για τις επόμενες εβδομάδες», είπε η Μπορν στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo και πρόσθεσε ότι έχει συζητήσει την κατάσταση με την εταιρεία ενέργειας EDF.

πηγή: naftemporiki.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το