Eντείνονται οι κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων με μπλόκα σε διυλιστήρια. Μαζί τους ξεσηκώνονται και οι οδηγοί ασθενοφόρων και οι μαθητές σε 100 σχολεία της χώρας, ενώ το συνδικάτο CGT καλεί σε νέα κινητοποίηση στις 14 Δεκέμβρη με αίτημα της αύξηση των μισθών και του κοινωνικού κράτους.

Ο Μακρόν σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, κάλεσε χτες τον πρωθυπουργό Έντουαρντ Φιλίπ να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και των Κίτρινων Γιλέκων, οι οποίοι όμως σήμερα αρνήθηκαν να συναντηθούν λέγοντας ότι «Δεν θα ωφελήσει σε τίποτα να πάμε. Η κυβέρνηση ψάχνει μόνο να επικυρώσει ένα επικοινωνιακό σχέδιο. Δεν θελουμε να μας χρησιμοποιήσουν για μαριονέτες».

Όπως αναφέρει ο Guardian περίπου 100 σχολεία έχουν είτε κλείσει εντελώς είτε μερικώς σε ολόκληρη τη χώρα, περιλαμβανομένης της Τουλούζης και της περιοχής Κρετέιγ στο Παρίσι.

Επτά έφηβοι μάλιστα συνελήφθησαν σε γυμνάσιο της περιοχής Aubervilliers, στο βόρειο Παρίσι, καθώς κλήθηκε στο σημείο η αστυνομία για φωτιές σε κάδους και την ανατροπή ενός αυτοκινήτου.

Στον απόηχο των προχθεσινών εκτεταμένων επεισοδίων, κατά τα οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 130 άνθρωποι και συνελήφθησαν 412, μια 80χρονη γυναίκα στη Μασσαλία άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή, καθώς είχε χτυπηθεί από δακρυγόνο ενώ βρισκόταν μέσα στο σπίτι της όταν άνοιξε τα παράθυρα για να κλείσει τα παντζούρια.

«Βρέθηκαν πάνω της θραύσματα δακρυγόνων», διευκρίνισε ο εισαγγελέας. «Όμως, στο στάδιο αυτό, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αν υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στον τραυματισμό και στον θάνατο», διευκρίνισε ο Ταραμπέ. Σήμερα αναμένεται να διενεργηθεί νεκροψία.

Στο μεταξύ, 11 αποθήκες καυσίμων έκλεισαν αφού αποκλείστηκαν από διαδηλωτές, ενώ περισσότερα από 70 πρατήρια ξέμειναν από καύσιμα.

Νέα κινητοποίηση στις 14 Δεκεμβρίου

Το συνδικάτο CGT κάλεσε σήμερα σε μια νέα μεγάλη ημέρα κινητοποιήσεων στις 14 Δεκεμβρίου, με αίτημα την άμεση αύξηση των μισθών, των συντάξεων και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

«Η απουσία συγκεκριμένων και άμεσων απαντήσεων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, η άρνησή τους να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις προκαλούν δικαιολογημένη οργή στον πληθυσμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο αναφερόμενο στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», την οργή του οποίου σημειώνει ότι συμμερίζεται.

Ο Μακρόν αναβάλει το ταξίδι στη Σερβία

Λόγω των ταραχών ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αναβάλει την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη στη Σερβία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «να αναβληθεί για λίγες εβδομάδες» η επίσκεψή του στη χώρα «λόγω της κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει».

Το ταξίδι αυτό είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο και ο Μακρόν σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο να αναχωρήσει για το Βελιγράδι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη και να επιστρέψει στο Παρίσι την Πέμπτη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το