Σε κόκκινο συναγερμό το Παρίσι για τη σημερινή τέταρτη μαζική κινητοποίηση του κινήματος «κίτρινα γιλέκα»

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, εκατοντάδες προληπτικές συλλήψεις και δακρυγόνα η «απάντηση» του Εμανουέλ Μακρόν.

Αποκλεισμένη η γαλλική πρωτεύουσα: κλειστά μνημεία, μουσεία, καταστήματα, εκτός λειτουργίας 40 στάσεις του μετρό.

Λιτότητα και αυξήσεις στα καύσιμα, οι αιτίες της εξέγερσης.


Υπ. Εσωτερικών: 31.000 διαδηλωτές, 700 συλλήψεις και προσαγωγές

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στις 12.50 το μεσημέρι οι διαδηλωτές ανέρχονταν σε 31.000 και οι αρχές είχαν προχωρήσει σε 700 προσαγωγές και συλλήψεις.

Περίπου 90.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στο Παρίσι, ενώ οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό σε ολόκληρη τη Γαλλία, όπου έχουν προγραμματιστεί νέες μαζικές διαδηλώσεις του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων.

Σύμφωνα με το γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής 700 άνθρωποι, ενώ 211 βρίσκονται υπό κράτηση .

Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έφθαναν στην πρωτεύουσα από άλλες περιοχές της Γαλλίας.

Στους δρόμους του Παρισίου έχουν κάνει την εμφάνισή τους τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής.

Η γαλλική πρωτεύουσα θυμίζει πόλη σε κατάσταση πολιορκίας. Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του ‘Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.

Να σημειωθεί ότι μετά την άρση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» (ενεργοποιήθηκε με αφορμή τις πολύνεκρες επιθέσεις του 2015), έχει τεθεί σε εφαρμογή νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος, που έκανε ακόμα και αστούς αναλυτές να σχολιάσουν πως ουσιαστικά μονιμοποιήθηκε το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Έγγραφο με τη διάταξη των αστυνομικών στο Παρίσι… διέρρευσε στο διαδίκτυο

Πληροφορίες για ένα τμήμα του μηχανισμού των μέτρων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι δυνάμεις της τάξης για να αντιμετωπισθεί η μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας.

Η παρισινή εισαγγελία της πρωτεύουσας ξεκίνησε έρευνες για να εντοπισθεί ποια είναι η πηγή της διαρροής αυτής, πρόσθεσαν δικαστικές πηγές.

«Ένα υπηρεσιακό σημείωμα των υπηρεσιών ασφαλείας πρωτευούσης (DSPAP) σχετικά με το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί διέρρευσε στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα τεχνικό σημείωμα που απετέλεσε αντικείμενο ευρείας διάδοσης», προσθέτει η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σημείωμα αυτό «αφορά μόνον ένα μέρος των δυνάμεων, κατά βάση τις πιο ελαφρές κι ευέλικτες μονάδες που διατίθενται για να κτενίζουν σε ελάχιστο χρόνο το σύνολο του πεδίου δράσης».

«Για την ανάπτυξη των δυνάμεων, ελήφθη υπόψη» η διαρροή αυτή, προσθέτει η αστυνομία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός.

Liberation: Κίτρινος συναγερμός

Με τίτλο «Κίτρινος συναγερμός» και εκτενές αφιέρωμα η Liberation εκφράζει το ερώτημα: Θα καεί το Παρίσι;

«Εάν η σημερινή διαδήλωση καταλήξει σε ένα δεύτερο “μαύρο Σάββατο” αντί σε μια ειρηνική και αποφασισμένη πορεία, του μόνου νόμιμου όπλου για τον λαό μέσα σε ένα κράτος δικαίου, αυτό ουσιαστικά θα έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές ελπίδες του λαϊκού αυτού κινήματος», γράφει στο άρθρο του ο Λοράν Ζοφρέν.

Οι πρώτες συγκρούσεις κοντά στα Ηλύσια Πεδία

Κοντά στα Ηλύσια Πεδία τα πρώτα επεισόδια, με τις αρχές να απαντούν με ρίψη δακρυγόνων.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το