Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανήλικα παιδιά στη Γαλλία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αριθμός που αποτελεί το 7,8% του συνολικού πληθυσμού των ανηλίκων στη χώρα. Τα στοιχεία αυτά έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα έκθεση για την παιδική φτώχια του γαλλικού Συμβουλίου Εργασίας, Εισοδημάτων και Κοινωνικής Συνοχής (CΕRC), η οποία χαρακτηρίζει το φαινόμενο αυτό «άνευ προηγουμένου» στη Γαλλία και προτείνει την άμεση υιοθέτηση σειράς μέτρων για την καταπολέμησή του.

Αν και ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου παιδιών είναι μεγάλος, το CΕRC υπογραμμίζει ότι δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα, αφού η έρευνα περιορίστηκε γεωγραφικά στη μητροπολιτική Γαλλία. Από την έρευνα εξαιρέθηκαν οι Γάλλοι που ζουν σε γαλλικά εδάφη εκτός μητροπολιτικής Γαλλίας και σε εδάφη που βρίσκονται υπό γαλλική «κηδεμονία». Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτές τις περιοχές μέχρι τον Ιούνιο του 2003 περισσότεροι από 146.000 άνθρωποι λάμβαναν επίδομα χαμηλού εισοδήματος έχοντας υπό την κηδεμονία τους περίπου 100.000 παιδιά. Στην έρευνα δεν συμπεριλήφθηκαν επίσης, όσοι ζουν σε οικοτροφεία, πτωχοκομεία, είναι νομάδες και όσοι είναι άστεγοι. Σύμφωνα με τα ευρήματα, μια στις τέσσερις φτωχές οικογένειες με παιδιά ζουν σε χώρους με υπεράριθμους κατοίκους.

Ένας στους πέντε δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές διατροφικές ανάγκες

Με βάση τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Ipsos το 27% των Γάλλων δεν μπορούν να αγοράζουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση, το 22% δεν είναι σε θέση να τρέφεται με ψάρι σε εβδομαδιαία βάση ενώ το 21% δεν μπορεί να εξασφαλίσει τρία γεύματα την ημέρα.

Το 19% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι δυσκολεύονται να πληρώνουν τη σχολική καντίνα για τα παιδιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι μόνο το 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει οικονομική δυσκολία να εξασφαλίσει κρέας, η κατανάλωση κρέατος στη Γαλλία, χώρα με ισχυρό καπιταλιστικό τομέα κτηνοτροφίας, έχει υποχωρήσει κατά 12% τα τελευταία 10 χρόνια.

Αλλά δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την απόφαση της δημοτικής αρχής στην πόλη Περπινιάν της νότιας Γαλλίας, να ξηλώσει τα περισσότερα παγκάκια που υπήρχαν σε δημόσιους χώρους για να μην εγκαθίστανται άστεγοι σε αυτά, πυροδότησε νέο κύκλο στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το πρόβλημα των άστεγων στη χώρα.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το