Το πλοίο Bahri Tabuk προοριζόταν να φορτωθεί με πυρομαχικά για τα γαλλικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar. Οι λιμενεργάτες όμως εμπόδισαν την άφιξη του πλοίο στη Χάβρη κι αυτό απέπλευσε χωρίς φορτίο.Ο αντιπρόσωπος της εμπλεκόμενης σαουδαραβικής εταιρείας μεταφορών στη Γαλλία υποστήριξε ότι το πλοίο δεν έπαιρνε όπλα αλλά μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που προορίζονταν για μη στρατιωτική χρήση.

Οι λιμενεργάτες δήλωσαν πως θα αρνηθούν να φορτώσουν τα πυρομαχικά. Όπως είπαν: «Δεν μπορείς να διεξαγάγεις πόλεμο χωρίς πολεμοφόδια. Μπορεί να έχουν τα τανκς και τα πυροβόλα αλλά θα χρειαστούν και τα πυρομαχικά να τα γεμίσουν. Επομένως είναι υψίστης σημασίας να τα εμποδίσουμε να φτάσουν στα χέρια τους». «Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να φύγει το πλοίο και με την επιβεβαίωση ότι τα πυρομαχικά δεν έχουν φορτωθεί».

Η Γαλλία υπερασπίζεται τις πωλήσεις των όπλων

Η Υπουργός Άμυνας Florence Parly δήλωσε πως δεν έχει καμία ενημέρωση για την μεταφορά αυτή και ότι σε κάθε περίπτωση η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία αποτελούν συνεργαζόμενες δυνάμεις. Παράλληλα, Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι τα όπλα που πουλήθηκαν στη Σαουδική Αραβία έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο για αμυντικούς σκοπούς και αρνούνται πως η Γαλλία καταπατά τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων η οποία απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε χώρες όπου η χρήση αυτών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα θύματα άοπλους πολίτες.

Αλλά η ιστοσελίδα Disclose δημοσίευσε ευρήματα από απόρρητα έγγραφα της γαλλικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που έδειχναν ότι τα γαλλικά όπλα που πωλούνται στη Σαουδική Αραβία χρησιμοποιούνταν εναντίον πολιτών στον πόλεμο στην Υεμένη. Αποτέλεσμα της δημοσίευσης ήταν τέσσερις από τους ρεπόρτερ της ιστοσελίδας να ανακριθούν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας σχετικά με την διαρροή και η γαλλική κυβέρνηση να κατηγορηθεί για προσπάθεια εκφοβισμού του Τύπου.

———————-Δείτε και αυτό:

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το