Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν σοβαρά σε ουρά ανθρωπιστικής βοήθειας μετά από επίθεση που σημειώθηκε από ισραηλινά άρματα στη βόρεια Γάζα, όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

«Η ισραηλινή κατοχή διέπραξε μια νέα σφαγή σε χιλιάδες πεινασμένα στόματα που περίμεναν βοήθεια», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ-Κούντρα, σε δήλωση στο Telegram.

Το χτύπημα μετέδωσε το Al Jazeera. Τα θύματα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αλ Σίφα, στο οποίο δεν υπάρχουν ιατρικές προμήθειες και εργάζονται μόνο λίγοι γιατροί, είπε ο αλ-Κούντρα.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός λέει ότι εξετάζει τους ισχυρισμούς.

Χαμάς: «Ειδεχθές έγκλημα πολέμου»

Η Χαμάς κατήγγειλε τη στοχοποίηση ανθρώπων που βρίσκονταν στην ουρά για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας, κάνοντας λόγο για «ειδεχθές έγκλημα πολέμου».

Η οργάνωση πρόσθεσε ότι το περιστατικό αναδεικνύει τον «σαδισμό της κατοχής και την αδιαφορία της για την ανθρώπινη ζωή και τους διεθνείς νόμους, οι οποίοι παραβιάζονται με την κάλυψη και το πράσινο φως των ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα συγκλονίζουν οι σκηνές από τη μαρτυρική Γάζα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη Χαν Γιουνίς, την οποία βομβαρδίζουν από ξηρά και αέρα, ακόμα και δίπλα από νοσοκομεία. Μετά τη διεθνή κατακραυγή για το πλήγμα σε κτήριο του ΟΗΕ, το Ισραήλ αρνείται κάθε ανάμειξη και ρίχνει την ευθύνη στην Χαμάς. Στο μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες για διεύρυνση του πολέμου με εμπλοκή του Ιράν.

Νοτιότερα στη Χαν Γιούνις βομβαρδίζονται καθημερινά καταυλισμοί χιλιάδων εκτοπισμένων ακόμα και μέσα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος της UNRWA, Αντνάν Αμπού Χάσνα, ανέφερε πως: «Υπάρχουν πολλά θύματα το κτίριο έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Προσπαθούμε να στείλουμε κάποια ασθενοφόρα εκεί σε συντονισμό με την ισραηλινή πλευρά αλλά δεν τα καταφέραμε γιατί τα ισραηλινά τανκ βρίσκονται πολύ κοντά στο συγκρότημα του ΟΗΕ».

Εν τω μεταξύ την οργή του Κατάρ και εμπόδια στην επίτευξη εκεχειρίας προκάλεσαν σχόλια περί αναξιοπιστίας του Κατάρ που αποδίδονται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε συνάντησή του με συγγενείς ομήρων.

Φέρεται ότι είπε: «Είναι προβληματικοί. Είμαι πρόθυμος να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε παράγοντα βοηθήσει να τους φέρω πίσω(τους ομήρους). Δεν έχω ψευδαισθήσεις για αυτούς(το Κατάρ). Εμπλέκονται . Γιατί εμπλέκονται; Επειδή αυτοί (το Κατάρ) τους χρηματοδοτούν (τη Χαμάς)».

Παρά τις διαδηλώσεις υπέρ της επίτευξης συμφωνίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη.

Η Ιλάνα Στέιν, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, δήλωσε: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός».

πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το