Τη νεότερη έκθεσή του για την Αξιολόγηση της Επισιτιστικής Ασφάλειας στη Γάζα εξέδωσε στις 6 Δεκεμβρίου 2023 το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (World Food Programme – WFP) των Ηνωμένων Εθνών. Η αξιολόγηση παρουσιάζει το μέγεθος της έλλειψης τροφίμων στη Γάζα, εκθέτοντας πώς «η άμεση διατάραξη και καταστροφή των επισιτιστικών συστημάτων λόγω των συγκρούσεων, η περιορισμένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και η πλήρης διακοπή των εμπορικών αγαθών έχουν επηρεάσει σοβαρά τη διακίνηση και την πρόσβαση των νοικοκυριών σε τρόφιμα και θρεπτικά εφόδια».

Η έκθεση χωρίζει τη Γάζα σε δύο κομμάτια, καθώς εκ των πραγμάτων οι συνθήκες στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας είναι διαφορετικές, αν και αμφότερες τραγικές. Στις βόρειες επαρχίες (βόρεια Γάζα και πόλη της Γάζας), το 97% των νοικοκυριών έχουν «ανεπαρκή κατανάλωση τροφίμων», ενώ το 95% υιοθετούν «ακραίες στρατηγικές κατανάλωσης» ώστε να αντεπεξέλθουν στην έλλειψη τροφίμων — κάτι που σημαίνει πως περιορίζουν σε ακραίο βαθμό την κατανάλωση τροφίμων, ούτως ώστε οι διαθέσιμες ποσότητες να διαρκέσουν περισσότερο χρόνο.

Συνεχίζοντας με τα στατιστικά για τις βόρειες επαρχίες, η έκθεση επισημαίνει πως το 48% των νοικοκυριών υποφέρει από έντονα επίπεδα πείνας, ενώ 9 στους 10 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι πέρασαν τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα και νύχτα χωρίς φαγητό, με το 18% από αυτούς να έχει ζήσει περισσότερες από 10 τέτοιες ημέρες τον τελευταίο μήνα.

Αντίστοιχα, στις νότιες επαρχίες (Deir Al Balah, Khan Younis και Rafah) το 83% των νοικοκυριών έχει ανεπαρκή κατανάλωση τροφίμων, το 82% υιοθετεί ακραίες στρατηγικές κατανάλωσης και το 38% υποφέρει από έντονα επίπεδα πείνας. Δύο στους 3 ερωτηθέντες ανέφεραν μία τουλάχιστον ημέρα και νύχτα χωρίς φαγητό, ενώ το 13% έζησε περισσότερες από 10 τέτοιες ημέρες τον τελευταίο μήνα.

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το