Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

Θέμα: «Ανακοίνωση – καταγγελία στελέχους εκπαίδευσης, για αντισυναδελφική και προκλητική συμπεριφορά»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου καταγγέλλει σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και στις προϊστάμενες υπηρεσίες, το Διευθυντή του Γυμνασίου Ν. Βύσσας κ. Αναστασιάδη Πασχάλη για:

α) αντισυναδελφική συμπεριφορά εναντίον εκπαιδευτικών που διατίθενται για συμπλήρωση ωραρίου στο σχολείο που διευθύνει,

β) για παραβίαση εκπαιδευτικής νομοθεσίας και

γ) διοικητική αυθαιρεσία

Συγκεκριμένα: Στο Γυμνάσιο Ν. Βύσσας ο κ. Αναστασιάδης συγκαλεί σε συνεδριάσεις το Σύλλογο Διδασκόντων στις 14.15 δηλ. με τη λήξη του εργασιακού ωραρίου, προκαλώντας δίκαιες αντιδράσεις στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του Σχολείου. Τρεις συναδέλφισσες, οι οποίες μάλιστα δεν έχουν τοποθέτηση στο Γυμνάσιο Ν. Βύσσας αλλά διατίθενται σε αυτό με απόφαση της ΔΔΕ Έβρου ( για 6, 3 και 2 ώρες ), απουσίασαν από δύο συνεδριάσεις ( 12/10/23 και 31/10/23, αναλυτικά: η μία εκπ/κός απουσίασε και από τις δύο αποχωρώντας στις 14.15, αφού προηγουμένως κατέθεσε επιστολή με την οποία εξηγούσε τους λόγους της μη συμμετοχής της, επικαλούμενη τη σχετική νομοθεσία, η δεύτερη εκπ/κός απουσίασε από τη μία συνεδρίαση αποχωρώντας στις 14.15 και καταθέτοντας όμοια επιστολή και η τρίτη απουσίασε από τη μία συνεδρίαση, για τον επιπλέον λόγο ότι διετίθετο εκείνη την ημέρα εξ ολοκλήρου σε σχολείο άλλου χωριού). Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε τις συναδέλφισσες στη ΔΔΕ Έβρου η Διοίκηση της οποίας ζήτησε έγγραφη διατύπωση απόψεων. Το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ Έβρου αρκετές φορές στο παρελθόν είχε διαμαρτυρηθεί προς τον κ. Δ/ντή του Γυμνασίου για την παραβίαση του εργασιακού ωραρίου των συναδέλφων εκπαιδευτικών του σχολείου, κοινοποιώντας του τη νομοθεσία και θέτοντάς τον προ των διοικητικών ευθυνών του, εάν συνεχίσει την παράνομη και αντισυναδελφική αυτή συμπεριφορά.

Ο κ. Αναστασιάδης υπερέβη τα εσκαμμένα, παρανομεί ενσυνείδητα, αδιαφορώντας και μη εφαρμόζοντας τους νόμους των οποίων την τήρηση οφείλει εκ της θέσεώς του να υπηρετεί.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

Η νομοθεσία είναι σαφής:

1)α. N.1566/85 ΚΕΦ. Δ άρθρο 11, ΣΤ Σύλλογοι διδασκόντων, παρ.2

«Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.»

β. Σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με αριθ. πωτ. 141076/Ε3, 04 Νοεμβρίου 2021, επισημαίνεται για άλλη μια φορά ότι:

«Ο σύλλογος των διδασκόντων συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, τακτικά, τουλάχιστον μια φορά πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μια φορά στο τέλος κάθε τριμήνου και έκτακτα, όταν το κρίνει σκόπιμο ο πρόεδρος ή το ζητήσει εγγράφως για συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του. Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμία περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.»

Συνεπώς καμία συνεδρίαση δε μπορεί να γίνεται εκτός εργασιακού ωραρίου ή σε αργίες.

2)Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Β/θμιας Εκπ/σης καθορίζεται με α) την παρ. 13 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (167 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την υποπαρ. Θ2, περ.2, του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (107 Α΄) και β) την παράγραφο 3 του άρθρου 48 του ν. 2413/1996 (Α΄ 124).

3)Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ρυθμίζεται με την παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (167 Α΄), όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 2 του άρθρου 101 του ν. 4823/2021 (136 Α΄).

«8. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους τις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα και με την επιφύλαξη της παρ. 2 του Κεφαλαίου ΣΤ’ του άρθρου 11, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που ανατίθενται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο,…»

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μην επιτρέπουν την παραβίαση των δικαιωμάτων τους και να καταγγέλλουν στην ΕΛΜΕ κάθε τέτοια απόπειρα της διοίκησης.

Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους διευθυντές/ διευθύντριες των σχολείων να εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία, μη επιτρέποντας την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.Ζητούμε από τη ΔΔΕ Έβρου:

α) να θέσει στο αρχείο την αναφορά του κ. Αναστασιάδη εφ’ όσον βάσιμα αποδεικνύεται εκ των ανωτέρω ότι οι συναδέλφισσες ενήργησαν νομίμως και με κίνητρο την πλήρη εφαρμογή του νόμου και

β) να κινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον του κ. Αναστασιάδη, για την παραβίαση της κείμενης σχετικής εκπαιδευτικής νομοθεσίας.

Ως Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ Έβρου στηρίζουμε όλους τους συναδέλφους στην καθημερινή προσφορά του εκπαιδευτικού τους έργου και επιφυλασσόμεθα για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος – Ο Γ. Γραμματέας

Κουσινίδης Χαρίλαος – Βούλκος Χρήστος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το