γράφει ο Μπάμπης Μιχάλης

Μελέτη της McKinsey αποκαλύπτει ότι μία στις 5 οικογένειες Αφροαμερικανών χρωστά περισσότερα από αυτά που κατέχει ● 4,3 εκατ. νοικοκυριά μαύρων έχουν καθαρή οικονομική θέση μικρότερη των 10.000 δολαρίων ● Η πλειονότητά τους δουλεύει σε χαμηλόμισθα επαγγέλματα, μόλις το 5% των γιατρών και το 4,5% των προγραμματιστών στις ΗΠΑ είναι μαύροι

Καταδικασμένο να ζήσει μια ζωή στη φτώχεια και με τον βραχνά του χρέους είναι ένα μεγάλο μέρος του μαύρου πληθυσμού των ΗΠΑ λόγω των χρόνιων διακρίσεων σε βάρος τους από κυβερνήσεις και μεγάλα τμήματα του ιδιωτικού τομέα.

Μελέτη της McKinsey & Company που είδε πριν από λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι το 19% των μαύρων οικογενειών, περίπου 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, χρωστά σήμερα περισσότερα από αυτά που κατέχει, έχει δηλαδή αρνητική καθαρή αξία. Αντίθετα μόλις το 8% των λευκών νοικοκυριών οφείλει περισσότερα από όσα κερδίζει και κατέχει.

Η μελέτη εστιάζει στην οικονομική κατάσταση της μαύρης Αμερικής αναδεικνύοντας τα επαγγελματικά και οικονομικά κενά που αντιμετωπίζουν οι Αφροαμερικανοί. Διαπιστώνει ότι ακόμη 4,3 εκατ. μαύρα νοικοκυριά έχουν σήμερα καθαρή οικονομική αξία μικρότερη των 10.000 δολαρίων. Επίσης παρότι οι μαύροι εργαζόμενοι αποτελούν το 12,9% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, κερδίζουν μόνο το 9,6% των συνολικών μισθών της χώρας.

Οι ανισότητες στην εργασία και οι φυλετικές γραμμές έχουν αποτέλεσμα ένα ετήσιο κενό 220 δισ. δολαρίων μεταξύ των μισθών που κερδίζουν σήμερα οι Αφροαμερικανοί και αυτών που θα κέρδιζαν αν η συμμετοχή τους στα επαγγέλματα όλων των κλάδων ήταν ανάλογη του ποσοστού τους στον πληθυσμό. «Η επίτευξη ενός τέτοιου σεναρίου θα αύξανε τους συνολικούς μισθούς των μαύρων κατά 30% και θα προσέλκυε περίπου ένα εκατομμύριο επιπλέον μαύρους εργαζομένους σε διάφορα επαγγέλματα», τονίζει η μελέτη.

Φυλετική ανισότητα

Η ανάλυση των επιστημόνων της McKinsey προσδιορίζει ποσοτικά πως οι μαύροι Αμερικανοί, που αποτελούν το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ, είναι συγκεντρωμένοι στο σύνολό τους σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας και επαγγέλματα, ενώ αντίθετα υποεκπροσωπούνται στα καλύτερα αμειβόμενα επαγγέλματα. Διαπιστώνει ενδεικτικά ότι μόλις το 5% των γιατρών και το 4,5% των προγραμματιστών λογισμικού στις ΗΠΑ είναι σήμερα Αφροαμερικανοί.

Αντίθετα, σχεδόν το 35% των βοηθών νοσηλευτών (ένα επάγγελμα με μέσο μισθό μόλις 23.000 δολάρια) όπως και το ένα τρίτο των φυλάκων ασφαλείας και των οδηγών σχολικών λεωφορείων είναι σήμερα μαύροι. «Η φυλετική μισθολογική ανισότητα», τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης, «είναι προϊόν τόσο των ανισορροπιών αντιπροσώπευσης όσο και των μισθολογικών κενών στις κατηγορίες των επαγγελμάτων και είναι ένα εκπληκτικά συγκεντρωτικό φαινόμενο».

Η McKinsey υποστηρίζει ότι για την αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων κρίσιμη θα είναι η πρόοδος των μαύρων γυναικών σε υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις λόγω του οικονομικού ρόλου που αρκετές εξ αυτών διαδραματίζουν στις οικογένειές τους.

Ανάλυση της συμβουλευτικής σε 590 αμερικανικές εταιρείες διαπίστωσε ωστόσο τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι μόνο 58 μαύρες γυναίκες προωθούνται σε διευθυντικούς ρόλους για κάθε 100 άνδρες όλων των φυλών. Σε αυτή την άνιση προσπάθεια επαγγελματικής αναρρίχησης οι μαύρες Αμερικανίδες καλούνται να αντιμετωπίσουν και το διπλό εμπόδιο του σεξισμού και του ρατσισμού.

Όλες αυτές οι ανισορροπίες δεν μπορούν βέβαια να επιλυθούν μόνο από τους ίδιους τους μαύρους. Το κλειδί, επισημαίνει η McKinsey, είναι ένας συνδυασμός παρεμβάσεων τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το