Περίπου χίλια τρακτέρ έχουν φτάσει στις Βρυξέλλες σήμερα για μια μεγάλη διαδήλωση. Η διαμαρτυρία ξεκινά στις 12 το πρωί στην Place de Luxembourg (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες.

Βέλγοι, αλλά και αγρότες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία) έχουν ξεσηκωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους.

Στο ρυθμό των αγροτών που κορνάρουν, οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα το πρωί για να συζητήσουν -και πάλι- τον αποκλεισμό της βοήθειας από την Ουγγαρία στην Ουκρανία.

Σε ενημερώσεις και συναντήσεις, διπλωμάτες και αξιωματούχοι βασικά εξέθεσαν δύο τρόπους με τους οποίους μπορεί να τελειώσει αυτό. Είτε ο Όρμπαν θα εγκαταλείψει τον αποκλεισμό της βοήθειας προς το Κίεβο και θα ξαναχτίσει την καλή θέληση με άλλους ηγέτες -την οποία θα χρειαστεί για να ξεμπλοκάρει τα κονδύλια της ΕΕ που έχουν παγώσει λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου- είτε δεν θα το κάνει, αναγκάζοντας τους άλλους 26 να προχωρήσουν μόνοι τους.

Ο Όρμπαν, υποστηρίζουν, έχει στριμώξει τον εαυτό του. Το δίλημμά του είναι ότι εάν εγκαταλείψει το βέτο στην Ουκρανία, θα πρέπει στη συνέχεια να ξαναχτίσει μια σχέση με τις Βρυξέλλες βασισμένη στην εμπιστοσύνη. Αλλά όσο περισσότερο μπλοκάρει, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί σε αυτήν την εμπιστοσύνη.

Ο Όρμπαν δεν πήγε στο δείπνο της Τετάρτης το βράδυ των ηγετών της ΕΕ. Ωστόσο, είχε κάποιες κατ’ ιδίαν συναντήσεις μετά το δείπνο στο Hotel Amigo, όπου διαμένουν οι περισσότεροι ηγέτες.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ετοιμάζουν ένα Σχέδιο Β για βοήθεια στην Ουκρανία, σε περίπτωση που ο Όρμπαν συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα. Θα αντιμετωπίσουν τις αντιρρήσεις του Ορμπάν συμφωνώντας τόσο στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και στο πακέτο βοήθειας της Ουκρανίας — με την υποστήριξη μόλις 26 χωρών.

πληροφορίες efsyn.gr, thepressproject.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το