Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στο Σαν Πάολο της Βραζιλίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες σε κινητοποίηση εναντίον του φασισμού και οπαδών του ακροδεξιού προέδρου, που διαδήλωναν κατά των μέτρων περιορισμού τα οποία έχουν επιβάλει πολλοί κυβερνήτες πολιτειών για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, στα οποία εναντιώνεται ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Περίπου 500 διαδηλωτές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία με γενικό σύνθημα «είμαστε υπέρ της δημοκρατίας», φορώντας οι περισσότεροι μάσκες προστασίας, βρέθηκαν στη Λεωφόρο Παουλίστα, στο κέντρο της μεγαλούπολης, ταυτόχρονα με αρκετές εκατοντάδες οπαδούς του Μπολσονάρο που είχαν πάει να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα, σύμφωνα με Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αστυνομικοί, που είχαν στήσει φράγματα τα οποία δεν εμπόδισαν τις συγκρούσεις, έκαναν χρήση δακρυγόνων και ιδιαίτερα απέναντι στους αντιφασίστες διαδηλωτές. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Globo, που επικαλέστηκε την αστυνομία.

Στην αντιφασιστική συγκέντρωση είχαν καλέσει και οπαδοί της αντιφασιστικής ομάδας Κορίνθιανς, που επί δικτατορίας συμμετείχε στο κίνημα των δικαιωμάτων με πρωτοστάτη τον ποδοσφαιριστή Σόκρατες.

Στην Μπραζίλια, ο αρχηγός του κράτους συμμετείχε για άλλη μια φορά σε συγκέντρωση οπαδών του, αψηφώντας και πάλι τις συστάσεις των γιατρών και τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, την ημέρα που στη χώρα του ξεπεράστηκε το όριο των 500.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και οι θάνατοι από την COVID-19 πλησιάζουν τους 30.000.

πηγή: 3pointmagazine, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Globo

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το