Στους δρόμους των πόλεων της Βραζιλίας διαδήλωσαν σήμερα καθηγητές, φοιτητές και μαθητές λυκείων και κολλεγίων, με κεντρικό σύνθημα “την υπεράσπιση της Εκπαίδευσης”, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου να περικόψει τους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τα μαθήματα αναβλήθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο του κινήματος στο οποίο, αργά το πρωί, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα δύο τρίτα των 27 Πολιτειών της χώρας και κυρίως από τις μεγάλες μητροπόλεις, όπως το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Μπέλο Οριζόντε.

Πρόκειται για την πρώτη πανεθνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας εναντίον του Μπολσονάρου, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Ιανουάριο.

Από το Τέξας όπου βρίσκεται για να βραβευτεί από το Εμπορικό Επιμελητήριο ΗΠΑ-Βραζιλίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές “χρήσιμους ηλίθιους που χειραγωγούνται από μια πολύπειρη μειονότητα η οποία αποτελεί την καρδιά των ομοσπονδιακών πανεπιστημίων στη Βραζιλία”.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται ότι θα γίνουν προς το τέλος της ημέρας στις μεγάλες πόλεις. Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη μεγάλη πλατεία των υπουργείων. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί έξω από το υπουργείο Παιδείας για να αποτρέψουν τυχόν ταραχές.

“Δυστυχώς, η εκπαίδευση δεν αποτελεί προτεραιότητα και η βία διογκώνεται ενώ ο πολιτισμός και η παιδεία φθίνουν”, είπε η Αλεσάντρα Ρόσκο, μια συγγραφέας που μετείχε στην κινητοποίηση στην Μπραζίλια. “Για αυτόν τον λόγο βρίσκομαι εδώ, για να αγωνιστώ για τη δημόσια εκπαίδευση”, πρόσθεσε.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι παγώνει το 30% των επιχορηγήσεων στα ομοσπονδιακά πανεπιστήμια έβαλε “φωτιά” σε έναν τομέα που ήδη πλήττεται από έλλειψη πόρων. Ο τεχνοκράτης υπουργός Παιδείας Άμπραχαμ Βαϊντράουμπ αρχικά είχε δηλώσει ότι το μέτρο αφορούσε μόνο τρία πανεπιστήμια που κατηγορήθηκαν για “πολιτική αναταραχή” αλλά κατόπιν το επέκτεινε σε όλα.

Οι πρυτάνεις προειδοποίησαν ότι οι περικοπές απειλούν με παράλυση τα ιδρύματα. Η ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, ότι διακόπτονται οι καταβολές των υποτροφιών για τα μάστερ και τα διδακτορικά στους τομείς των φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.

“Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι φοιτητές των πανεπιστημίων, οι ερευνητές, οι εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση θα κατέβουν στους δρόμους σε όλες τις Πολιτείες” της Βραζιλίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ένας από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς συλλόγους, η Εθνική Ένωση Φοιτητών (UNE).

Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει ήδη επεκταθεί και στις ιδιωτικές σχολές. Στο κοινοβούλιο, σήμερα, 307 βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης με την οποία ζητείται από το υπουργείο Παιδείας να δώσει εξηγήσεις για τις περικοπές αυτές.

Ο βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρου, γιος του προέδρου, κατηγόρησε το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Εργατών (PT), ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις. “Ξέραμε ανέκαθεν ότι το PT έδινε υποτροφίες σε κάποιους που τις χρειάζονταν και σε άλλους που δεν τις χρειάζονταν, για να κερδίσει ψήφους”, έγραψε στο Twitter.

Brain Drain και στη Βραζιλία

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι κατηγορίες εναντίον του Μπολσονάρου και της κυβέρνησης ότι οδηγεί τη χώρα και το εκπαιδευτικό της σύστημα σε brain drain.

«Οι επιστήμονες δεν εγκαταλείπουν πλέον τη χώρα κατ ‘επιλογή, αλλά επειδή είναι η μόνη ευκαιρία να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Η Βραζιλία δε θεωρεί πλέον την εκπαίδευση και την επιστήμη ως προτεραιότητες», δήλωσε η Helena Nader, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της χώρας. Η ίδια πρόσεθσε ότι “οι δηλώσεις της νέας κυβέρνησης περί περιφρόνησης για την επιστήμη κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη”.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το