Στις κάλπες οδηγήθηκαν την Κυριακή 15 Μάη οι Λιβανέζοι ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν νέα 128μελή Βουλή εν μέσω σφοδρής χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενδοαστικών αντιθέσεων, που έχουν εξωθήσει στη φτώχεια το 70% ενός λαού περίπου 6,7 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ένα διαφορετικό μετεκλογικό σκηνικό καταγράφουν τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στον Λίβανο, που ήταν και οι πρώτες κάλπες που στήθηκαν στη χώρα από τη σοβαρή κρίση και τις μαζικές διαδηλώσεις του 2019 και την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020.

Τα αποτελέσματα φέρνουν στη νέα 128μελή Βουλή 10 νέους ανεξάρτητους βουλευτές, καταγράφουν μείωση των δυνάμεων της «Χεζμπολάχ», προς όφελος του συνεργαζόμενου με αυτήν σιιτικού κόμματος Αμάλ και αύξηση των βουλευτών του χριστιανικού κόμματος «Λιβανικές Δυνάμεις», των πρώην Φαλαγγιτών του Σαμίρ Ζάζα, που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της «Χεζμπολάχ» και στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Το μπλοκ με επικεφαλής τη «Χεζμπολάχ» μείωσε τις δυνάμεις σε όλη τη χώρα, κατακτώντας τις 61 έδρες της νέας Βουλής από 71 που είχε στις εκλογές του 2018. Δηλαδή 4 έδρες λιγότερες από τις 65 που απαιτούνται για συγκρότηση κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής: «Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα» του Τζιμπράν Μπασίλ: 18 έδρες. Κίνημα Αμάλ του Ναμπίχ Μπέρι: 15. «Λιβανικές Δυνάμεις», του Σαμίρ Ζάζα: 20. «Χεζμπολάχ», του Χασάν Νασράλα: 13. Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, του Ουαλίντ Τζουμπλάτ: 9. Κίνημα Ασμ, του δισεκατομμυριούχου απερχόμενου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι: 4. Σάμι Τζεμαγιέλ, του κόμματος Καταέμπ (Φαλαγγίτες): 5. Κίνημα Μαράντα, του Σλίμαν Φράνγκιεχ: 2. Κόμμα Τασνάγκ, του Αγκόπ Πακραντουνιάν: 3.

Για τη συγκρότηση κυβέρνησης προβλέπεται τα παζάρια να γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα και δύσκολα, σε ένα πάντα ιδιόμορφο και δύσκολο πολιτικό σκηνικό, καθώς το νέο Κοινοβούλιο, που θα κληθεί να ψηφίσει μια σειρά νομοσχεδίων, κομμένων και ραμμένων στα μέτρα των «συνταγών» του ΔΝΤ υπέρ των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, θα είναι «μοιρασμένο» ανάμεσα στις δυνάμεις που στηρίζουν ή συνεργάζονται με τη «Χεζμπολάχ» και με αυτές που αντιτίθενται σφόδρα σε αυτήν.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της παρατεταμένης κρίσης, τα σοβαρά προβλήματα σε νευραλγικές υποδομές, με πρώτη την παραπαίουσα δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού που δίνει στα σπίτια μόλις δύο ώρες ρεύμα, την έλλειψη συγκοινωνιών, συστημάτων αποκομιδής και ανακύκλωσης απορριμάτων κ.ά. μπήκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας μαζί με τις πιέσεις κάποιων αστικών κομμάτων, με πρώτες τις «Δυνάμεις του Λιβάνου» του φαλαγγίτη Σαμίρ Ζαζά, για αποστρατιωτικοποίηση της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ».

Η επόμενη μέρα στον Λίβανο, αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη μεταξύ άλλων και λόγω των απαιτήσεων που καταγράφονται στην πρόσφατη συμφωνία του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Νατζίμπ Μικάτι, με το ΔΝΤ, ανεξάρτητα από τον νέο συσχετισμό δυνάμεων που θα διαμορφωθεί στη νέα Βουλή, που θα αναλάβει στη συνέχεια την εκλογή νέου Προέδρου στη χώρα καθώς η θητεία του απερχόμενου, Μισέλ Αούν, εκπνέει τον Οκτώβρη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το