Η πρώην προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας, Jeanine Añez, συνελήφθη αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν ένα δικαστήριο ζήτησε τη φυλάκισή της το πρωί.

Αφού κατηγορήθηκε για τρομοκρατία, στάση και συνωμοσία, η Añez συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης έρευνας και σύλληψης, καθώς είχε εξαφανιστεί αφότου κατηγορήθηκε, δήλωσε ο υπουργός της βολιβιανής κυβέρνησης Eduardo Del Castillo Del Carpio.

Η πρώην πραξικοπηματική πρόεδρος κρύφτηκε μέσα σε ένα κουτί για να αποφύγει τη σύλληψη και να κερδίσει χρόνο προτού εγκαταλείψει τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης πραξικοπήματος (2019-2020), η Añez παραβίασε συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστήριξε την εθνοκτονία κατά των αυτοχθόνων λαών. Οι σφαγές των Senkata και Sacaba αποτελούν απόδειξη αυτών των παραβιάσεων, δεδομένου ότι υποστηρίχθηκαν από ένα διάταγμα του Añez, το οποίο απαλλάσσει την αστυνομία και τον στρατό από την ευθύνη για τυχόν θύματα.

Πώς ξεκίνησε
Πώς κατέληξε

«Καταγγέλλω ενώπιον της Βολιβίας και του κόσμου, ότι η κυβέρνηση του Κινήματος Προς τον Σοσιαλισμό (ΜΑΣ) σχεδίασε και διέταξε τη σύλληψή μου, η οποία αποτελεί πράξη κατάχρησης και πολιτικής δίωξης», ανέφερε η Añez στο λογαριασμό της στο Twitter.

«Δεν πρόκειται για δίωξη, αλλά για δικαιοσύνη», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Γερουσιαστών Andronico Rodriguez, ο οποίος υπενθύμισε ότι το πραξικόπημα του 2019 ήταν μια επίθεση κατά της δημοκρατίας που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και διέκοψε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας.

Η Εισαγγελική Υπηρεσία ζήτησε επίσης τη σύλληψη αρκετών πραξικοπηματικών πρώην υπουργών, δύο εκ των οποίων συνελήφθησαν το πρωί του Σαββάτου.

Πηγή: Telesur 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το