Κάθετα αντίθετοι ως προς τη μέθοδο pooling  που προβλέπει η σύμβαση του υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο για την διεξαγωγή των τεστ για τον κορονοϊό, δηλώνουν οι βιοπαθολόγοι. Σε επιστολή της, προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής (ΕΕΙΒΕΙ), τονίζει ότι η μέθοδος είναι μη επιστημονικά αποδεκτή, μπορεί να αποβεί επισφαλής στην ανίχνευση θετικού δείγματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου. 

Η επιστολή έρχεται μετά τις αποκαλύψεις για την απευθείας ανάθεση των τεστ της πανδημίας σε ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο στο οποίο ιατρικός υπεύθυνος ήταν ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου για τον κοροναϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης. 

«Ως καθ’ ύλην αρμόδιοι σαν ιατροί βιοπαθολόγοι, σας εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην εφαρμογή pooling ως μη επιστημονικά αποδεκτής, η οποία πολλές φορές μπορεί να αποβεί και επισφαλής στην ανίχνευση ενός θετικού δείγματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της ΕΕΙΒΕΙ και προσθέτει: 

«Η ανάμειξη δειγμάτων έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της ευαισθησίας της κάθε εφαρμοζόμενης μεθόδου με άμεσο αντίκτυπο στην ακρίβεια του αποτελέσματος. Σε εξαιρετικά ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ομάδες χαμηλού κινδύνου επίπτωσης της συγκεκριμένης μοριακής ανίχνευσης, αφού πρώτα έχει προηγηθεί επικύρωση (validation) του pooling για να τεκμηριωθεί το ελάχιστο όριο ανίχνευσης της μεθόδου σε δείγματα αραιωμένα κατά 5 ή 10 φορές». 

«Ποιος όμως θα κρίνει ποια ομάδα, από τις εξεταζόμενες για Covid-19, είναι χαμηλού κινδύνου (lowriskgroup);», αναρωτιούνται και σημειώνουν: «Σε καμία περίπτωση δεν είναι οι εργαζόμενοι σε μονάδες υγείας, σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεν είναι οι ασθενείς που θα χειρουργηθούν και βέβαια ούτε οι ασθενείς με συμπτωματολογία που προσέρχονται στα ΤΕΠ». 

Η άποψη των ειδικών βιοπαθολόγων είναι ότι «όλα τα δείγματα πρέπει να εξετάζονται μεμονωμένα. Η εφαρμογή pooling δεν έχει καμία επιστημονική εφαρμογή σε περίπτωση ελέγχου μιας πανδημίας, αντίθετα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου».  «Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, διότι είναι το μόνο που σηκώνει μέχρι σήμερα το βάρος της πανδημίας και μάλιστα χωρίς κανένα οικονομικό όφελος!», τονίζει η ΕΕΙΒΕΙ. 

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το