Αποκαλύψεις για εγκλήματα πολέμου από Βρετανούς μισθοφόρους περιέχει το βιβλίο «Keenie Meenie: Οι Βρετανοί μισθοφόροι που δεν διώχθηκαν για εγκλήματα πολέμου» και το οποίο αναμένεται στα βιβλιοπωλεία τον επόμενο μήνα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, ερευνητής δημοσιογράφος, Φιλ Μίλερ, αναφέρει πως βάσει αποχαρακτηρισμένων αρχείων, η Keenie Meenie Services (KMS), ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970, στρατολογώντας βετεράνους των βρετανικών ειδικών δυνάμεωνSAS, με στρατιωτική εμπειρία.

Η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία λέγεται πως είχε συνάψει ειδικά συμβόλαια με το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, για την προστασία Βρετανών διπλωματών σε όλο τον κόσμο καθώς και για την παροχή ασφάλειας σε μέλη βασιλικών οικογενειών κρατών του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής ΑραβίαςΣείχη Αχμέντ Ζακι Γιαμάνι αλλά και του Σουλτάνου του ΟμάνΚαμπούς μπιν Σαίντ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα.

Όπως αναφέρει το βιβλίο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών «αν η KMS δεν είχε θεσμοθετηθεί, δεν υπήρχε κάποια παρόμοια υπηρεσία που θα μπορούσε να την αντικαταστήσει στη διπλωματική ασφάλεια».

Σύμφωνα με τα όσα γράφονται στο βιβλίο, κάποια πρόσωπα της Βρετανικής κυβέρνησης είχαν ενεργήσει, ώστε οι μισθοφόροι της υπηρεσίας να έχουν ενεργό ρόλο σε όλο τον κόσμο, ενώ η έρευνα που έγινε, αποκαλύπτει πως κατά την εποχή της πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ, από το 1979 έως το 1990, η KMS κέρδισε προσοδοφόρα συμβόλαια στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, επιτρέποντας σε αυτόν τον ιδιότυπο προσωπικό στρατό να συγκεντρώσει εκατομμύρια δολαρίων, σχεδιάζοντας και συμμετέχοντας σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε ένα ανατριχιαστικό περιστατικό που περιγράφεται και που πραγματοποιήθηκε στην Σρι Λάνκα το 1983, μισθοφόροι της KMS συμμετείχαν ενεργά, ως δύναμη υποστήριξης για κάποιες τοπικές αρχές που θέλησαν να καταπνίξουν μια τοπική εξέγερση ντόπιων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα δικαιώματα τους. Ο συγγραφέας παραθέτει τη μαρτυρία ενός Βρετανού στρατιωτικού εν αποστρατεία, σύμφωνα με την οποία κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έγιναν φρικαλεότητες, που παρέτειναν τον αιματοβαμμένο εμφύλιο της Σρι Λάνκα.

Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρία, πήρε το όνομά της, Keenie Meenie, από μια αραβική διάλεκτο και σημαίνει «κρυφός» ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχει σταματήσει τη δραστηριότητά της από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς Βρετανοί νομοθέτες άρχισαν να αμφισβητούν την πολιτική παρακαταθήκη της πρώην πρωθυπουργού, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο συγγραφέας του βιβλίου δηλώνει πως αν και οι ιδρυτές της KMS εκείνη την εποχή ήταν γνωστοί στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ποτέ δεν τέθηκαν υπό έρευνα για τις δραστηριότητές τους, με πολλούς να τους θεωρούν υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας «αυτό το βιβλίο παρουσιάζει για πρώτη φορά μια αδιάσειστη υπόθεση εναντίον της KMS, παραθέτοντας αποδείξεις για τα εγκλήματα των ανθρώπων αυτών».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το