«Χαιρετίζω την υπογραφή συμφωνιών, στις οποίες καταλήξαμε στο τραπέζι του διαλόγου με την αντιπολίτευση», ήταν η ανάρτηση του Νίκολας Μαδούρο στο facebook, δημοσιεύοντας ταυτόχρονα πεντασέλιδο έγγραφο που υπέγραψαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και στελέχη τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μέχρι πριν θεωρείτο ότι εκπροσωπεί ο Γκουαϊδό. Μάλιστα η ανάρτηση έγινε λίγες ώρες αφού ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωνε δημόσια ότι ο διάλογος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης «έχει τελειώσει», πιάνοντάς τον στον ύπνο.
Πρόκειται ασφαλώς για επιτυχία, έστω και πρόσκαιρη, της κυβέρνησης που δημιουργεί ρήγμα στο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Φυσικά για να το πετύχει αυτό, έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση και τις πραξικοπηματικές απόπειρες του Γκουαϊδό. Ο Τιμοτέο Σαμπράνο, πρόεδρος του Cambiemos, ενός από τα τέσσερα κόμματα που υπέγραψαν, δήλωσε: «Η ηγεσία της Εθνοσυνέλευσης είχε εννέα μήνες για να δράσει. Η οδός που χαράχτηκε το Γενάρη δεν έχει επιδείξει αποτέλεσμα». Με λίγα λόγια ο Γκουαϊδό είναι αποτυχημένος πραξικοπηματίας με μειούμενα ερείσματα και αναγκαζόμαστε για την ώρα να πάμε σε συμφωνία για να επιβιώσουμε πολιτικά.
Άλλωστε, μετά τις φωτογραφίες με τους παραστρατιωτικούς ναρκέμπορους της Κολομβίας και τις καταγγελίες για εγκατάλειψη των αξιώσεων επί της Γουιάνας με αντάλλαγμα τη βρετανική στήριξη, διάφοροι αρχηγοί της αντιπολίτευσης είχαν καταφερθεί ανοιχτά εναντίον του.
Η συμφωνία επικεντρώνεται σε αλλαγές στη σύνθεση και λειτουργία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, την απελευθέρωση κάποιων συλληφθέντων από το Γενάρη μέχρι σήμερα, καθώς και τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανταλλαγής πετρελαίου με αγαθά και φάρμακα ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις.
Τέλος, αναμένεται η επιστροφή των 54 βουλευτών του κυβερνώντος PSUV στην Εθνοσυνέλευση, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει το 2017, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο την κήρυξε σε απείθεια, θεωρώντας άκυρες όλες τις αποφάσεις της. Ίσως είναι και η πιο σημαντική πλευρά της συμφωνίας, δείχνοντας από τη μία την ανάγκη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σταθεροποίηση και από την άλλη την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην Εθνοσυνέλευση, από όπου ξεκίνησε και η διαρκής πολιτική κρίση του περασμένου Γενάρη, θεωρώντας ίσως ότι έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις που επιτρέπουν ένα τέτοιο βήμα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το