Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας Τάρεκ Ουίλλιαμ Σάαμπ, έχει συλληφθεί εντός Βενεζουέλας ο Αμερικάνος πολίτης Μάθιου Τζον Χιθ. Του έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες τρομοκρατίας και παράνομου εμπορίου όπλων. Συγκεκριμένα, ο Αμερικάνος που είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα κατηγορείται ότι είχε σχεδιάσει επιχείρηση δολιοφθοράς στη βιομηχανία πετρελαίου στην πολιτεία Φαλκόν και στο ηλεκτρικό δίκτυο της πολιτείας Ζούλια, που φαίνεται να υποφέρει το τελευταίο διάστημα από έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τον Σάαμπ, βρέθηκε πάνω του σχετικός εξοπλισμός για τέτοιες επιχειρήσεις. Έχουν συλληφθεί, επίσης, τρεις Βενεζουελάνοι πολίτες ως συνεργάτες του, ανάμεσά τους και ένας στρατιωτικός.
Ο συλληφθείς Αμερικάνος έχει «εργαστεί» από το 2006 ως και το 2016 ως μισθοφόρος στο Ιράκ, για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας με έδρα τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ούτε η εταιρεία έχουν σχολιάσει την είδηση.
Αυτό που έγινε γνωστό, ωστόσο, είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο φτάνει την Πέμπτη στη Γουιάνα για να μιλήσει και στην πραγματικότητα να θέσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας που ανέλαβε στις 3 Αυγούστου εντός του αντιδραστικού μετώπου που οικοδομεί στη Λατινική Αμερική κατά της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο.
«Η περιοδεία θα υπογραμμίσει την αφοσίωση των ΗΠΑ στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, στην καταπολέμηση του Covid 19, στην αναζωογόνηση των οικονομιών μας εν μέσω πανδημίας και στην ενίσχυση της ασφάλειας απέναντι σε περιφερειακές απειλές», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μόργκαν Όρταγκους, αναφορικά με τις επισκέψεις σε Βραζιλία, Κολομβία, Σουρινάμ και Γουιάνα. Στην πραγματικότητα, αν κρίνουμε από τις επιδόσεις της διοίκησης Τραμπ έναντι της πανδημίας και αναλογιστούμε τι συμβαίνει στους δρόμους των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, ο νέος πρόεδρος της Γουιάνα, Μοχάμεντ Ιρφαάν Αλί, μάλλον θα έπρεπε να μην ελπίζει σε πολλά.
Σε κάθε περίπτωση, Βενεζουέλα και Γουιάνα συγκρούονται στα πλαίσια εδαφικών διαφορών που αφορούν την επαρχία Εσεκίμπο, που ανήκει στη Γουιάνα και διεκδικεί η Βενεζουέλα, ισχυριζόμενη ότι ο παρών εδαφικός καταμερισμός είναι προϊόν του αποικιοκρατικού παρελθόντος. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση της Γουιάνα είχε αρνηθεί να ενταχθεί σε συνασπισμό εναντίον της Βενεζουέλας εξοργίζοντας τις ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος που ανέλαβε στις 3 Αυγούστου δεν έχει τοποθετηθεί ούτε επάνω στο ζήτημα της Εσεκίμπο, ούτε γενικότερα στο θέμα των σχέσεων με τη Βενεζουέλα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το