Ένας Αμερικανός κατάσκοπος συνελήφθη στη Βενεζουέλα όπως ανακοίνωσε ο Νικολάς Μαδούρο, την Παρασκευή (11/09, τοπική ώρα), ο οποίος φαίνεται πως σχεδίαζε επίθεση στα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε, την Παρασκευή (11/09, τοπική ώρα), ότι έχει συλληφθεί, στην Πολιτεία Φαλκόν, ένας κατάσκοπος των ΗΠΑ που σχεδίαζε επίθεση στα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας. 

Ο κατάσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πρώην ναυτικός των ΗΠΑ που εργάστηκε για τη CIA στο Ιράκ και συνελήφθη με βαριά όπλα και «μεγάλο ποσό» δολαρίων, όπως αναφέρει το Monitoreamos.

Ακόμα, ο συλληφθείς, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδίαζε επίθεση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Αμουάι και στο Καρντόν.

Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα αναγκάστηκε να κλείσει τα δύο διυλιστήρια εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, ωστόσο, εκείνο στο Κορντόν επανεκκίνησε την παραγωγή του, τον Απρίλιο, αφού το Ιράν παρείχε υλικά για τη μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης.

Επίσης, η Τεχεράνη έστειλε πέντε δεξαμενόπλοια καυσίμων γεμάτα βενζίνη στο Καράκας προκειμένου να αντισταθμιστούν οι μεγάλες ελλείψεις που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο των διυλιστηρίων, κάτι που εξόργισε τις ΗΠΑ που προσπάθησαν να διώξουν τον Μαδούρο από την εξουσία και να εμποδίσουν τις συναλλαγές με το Ιράν.

Το πετρέλαιο είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα της Νότιας Αμερικής, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της χώρας και ως εκ τούτου το θεμέλιο της οικονομίας της.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή του Μαδούρο, το 2018, ήταν παράνομη και υπόσχεται τιμωρία για οποιαδήποτε χώρα ή οντότητα αγοράζει πετρέλαιο από το Καράκας.

Επισημαίνεται πως, πριν από λίγους μήνες, μια αμερικανική εταιρεία αποπειράθηκε να εισέλθει μέσω Κολομβίας στη Βενεζουέλα και να απαγάγει τον Μαδούρο έναντι γενναίας αμοιβής.

Ωστόσο, οκτώ από τους μισθοφόρους σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι συνελήφθησαν αμέσως από αρκετούς ψαράδες της Βενεζουέλας που ανήκουν στην τοπική πολιτοφυλακή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το