Ένα από τα θύματα αυτού του αποκλεισμού είναι και ένα επτάχρονο αγόρι, το οποίο έχασε τη ζωή του, καθώς δεν κατέστη δυνατό να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Πρόκειται για το δεύτερο παιδί, θύμα των κυρώσεων.

Όπως καταγγέλλει ο εκτελεστικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βενεζουέλας (CNDH), Larry Devoe, “το αγόρι, επτά ετών, είχε χρόνια λεμφοβλαστική λευχαιμία και είναι το δεύτερο παιδί που πεθαίνει, ενώ περίμενε μεταμόσχευση μυελού των οστών, επειδή αυτή η διαδικασία εκτελείται μέσω συμφωνίας μεταξύ Βενεζουέλας και Ιταλίας, η οποία ανεστάλη μετά τις κυρώσεις που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Βενεζουέλα.”.

Ο Devoe υπογράμμισε, μέσω tweet, το γεγονός ότι ο αποκλεισμός ενάντια στη Βενεζουέλα προκάλεσε την αναστολή της συμφωνίας μεταξύ της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA και ενός ιταλικού δικτύου νοσοκομείων (ATMO), το οποίο έπρεπε να φροντίσει για τη θεραπεία της λεμφοβλαστικής λευχαιμίας του παιδιού.

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι πολλές διεθνείς τράπεζες αγνοούν τις δεσμεύσεις τους με την PDVSA, κάτι που έχει προκαλέσει ζημιές έως και 5 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα προορίζονταν για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρρέαζα, καταδίκασε το γεγονός, δηλώνοντας ότι ο αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα είναι ένας εγκληματικός τρόπος πολιορκίας.

Πρόκειται για το δεύτερο παιδί που πεθαίνει αναμένοντας να επανεργοποιηθούν οι διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Βενεζουέλα, γεγονός που θα επέτρεπε σε ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση να έχουν πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις και κατάλληλες θεραπείες για την ασθένειά τους.

Μάλιστα, συγγενείς ασθενών με χρόνιες παθήσεις ζήτησαν από την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέ, να παρέμβει για την αναστολή του αποκλεισμού της Βενεζουέλας.

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα βρίσκονται σε ισχύ από το 2015, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ σκληραίνει τη στάση της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν επανειλημμένα ότι στόχος των κυρώσεων είναι να αναγκάσουν τον Πρόεδρο Μαδούρο να παραιτηθεί, όμως οι εκθέσεις του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν αποδείξει ότι αντ ‘αυτού έχουν προκαλέσει πάνω από 40.000 θανάτους.

Με πληροφορίες από το Telesur

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το