Η Διεθνής Αμνηστία έχει «τοξικό» εργασιακό περιβάλλον σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία απειλεί να τραυματίσει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της οργάνωσης. Σύμφωνα με την έρευνα στο εσωτερικό της εταιρείας υπάρχει διαδεδομένο bullying, δημόσιος εξευτελισμός, διακρίσεις και άλλες μορφές κατάχρησης εξουσίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από τις αυτοκτονίες δύο εργαζομένων της οργάνωσης τον περασμένο χρόνο και τα συμπεράσματα κάνουν λόγο για μία επικίνδυνη δυναμική του στιλ «ή εμείς ή αυτοί» και τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Τη στιγμή που τα οργανωτικά προβλήματα και τα στοιχεία νεποτισμού και υποκρισίας γίνονται, πλέον, δημόσια θα χρησιμοποιηθούν από κυβερνήσεις και άλλους αντιπάλους της Διεθνούς Αμνηστίας ώστε να μειωθεί η δυνατότητα παρέμβασής της σε διάφορα μέρη του κόσμου, βάζοντας, ουσιαστικά, σε κίνδυνο την αποστολή της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Συντάκτρια της έκθεσης η ομάδα Kon Terra με επικεφαλής ψυχολόγους, οι οποίοι, ερευνώντας τις δύο αυτοκτονίες, ανακάλυψαν πρακτικές bullying και δημόσιου εξευτελισμού από πλευρά της διοίκησης του οργανισμού.

Υπήρχαν πολλές αναφορές, σύμφωνα με την efsyn, για διευθυντές που υποβάθμιζαν το προσωπικό σε συσκέψεις, απέκλειαν εσκεμμένα συγκεκριμένους εργαζομένους ή έκαναν υποτιμητικά σχόλια όπως «είσαι σκατά» ή «θα έπρεπε να παραιτηθείς. Εάν μείνεις σε αυτή τη θέση η ζωή σου θα είναι μίζερη».

Οι σύμβουλοι που επικέντρωσαν τις έρευνές τους στα διεθνή γραφεία της οργάνωσης, με βάση το Λονδίνο, όπου βρήκαν πως  λειτουργούσαν σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», εξαιτίας προσπάθειας αναδιοργάνωσης ώστε να υπάρξει αποκέντρωση και μεταφορά προσωπικού σε μέρη όπου υπάρχουν συγκρούσεις ή πολιτικές αναταραχές.

Για να αναδειχθούν τα συμπεράσματα της έρευνας μελετήθηκαν οι εμπειρίες 475 εργαζομένων, το 70% τις διεθνούς γραμματείας του οργανισμού. Σημειώνεται ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων ορισμένοι βίωσαν καταστάσεις σημαντικού στρες.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας έκανε λόγο για ένα «δύσκολο και ανησυχητικό ανάγνωσμα» και εξήγγειλε σχέδια αναδιάρθρωσης της οργάνωσης από τα τέλη Μαρτίου.

Τα προβλήματα στο εσωτερικό της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο, όταν οι Times ανέφεραν ότι ο Γκαετάν Μουτού αυτοκτόνησε, ενώ προηγουμένως είχε εκφράσει παράπονα για μεγάλο στρες και βαρύ φόρτο εργασίας. Μετά από έξι εβδομάδες, η Ροζαλίν ΜακΓκρέγκορ, 28 ετών, αυτοκτόνησε. Εργαζόταν ως ασκούμενη στο γραφείο της Αμνησίας στη Γενεύη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το