H διατήρηση από την κυβέρνηση του νόμου 4387/16, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων είχε σαν αποτέλεσμα την παραπέρα μείωση των νέων συντάξεων που δόθηκαν τον Ιανουάριο.

Η μείωση αυτή είναι 5,7% σε σύγκριση με τις παλιές συντάξεις που είναι ήδη μειωμένες στα χρόνια των μνημονίων. Η μέση κύρια σύνταξη των νέων συνταξιούχων διαμορφώνεται στα 691,21 ευρώ (μεικτά) ενώ η μέση κύρια σύνταξη όλων των συνταξιούχων είναι 733,27 ευρώ (μεικτά).

Μεγαλύτερη είναι η μείωση των νέων επικουρικών συντάξεων που πέφτουν κατά 9,2% σε σχέση με τις παλιές (μέση επικουρική σύνταξη νέων συνταξιούχων 176,42 ευρώ (μεικτά), σε σχέση με τα 194,38 ευρώ (μεικτά) μέση επικουρική στο σύνολο των συνταξιούχων).
Μειωμένο θα είναι και το βοήθημα στους νέους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ από 302,89 ευρώ στους παλιούς, σε 285,66 ευρώ.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων, αλλά και η απαράδεκτη πρακτική της χορήγησης “προσωρινών συντάξεων” που είναι, μάλιστα, πολύ μειωμένες. Για παράδειγμα δεν έχουν ακόμα εκδοθεί συντάξεις για Δημόσιους Υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2018. Το ύψος των προσωρινών συντάξεων για τους εργαζόμενους του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 40% περίπου των εν ενεργεία αποδοχών τους.

Πρόσφατα η κυβέρνηση δήλωσε ότι όλα τα χρονίζοντα προβλήματα των ταμείων θα λυθούν με την δημιουργία του «ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ» και της σύνταξης με το πάτημα ενός «κουμπιού». Τελικά όλα αποδείχτηκαν προπαγανδιστικά τερτίπια και λόγια του αέρα, όπως και με προηγούμενες εξαγγελίες. Οι εκκρεμείς συντάξεις εξακολουθούν να ανέρχονται σε 350.000 ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και με τις αλλεπάλληλες ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, με αποκορύφωμα την τελευταία ενοποίηση κύριας, επικουρικής και εφάπαξ.

Το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, αφού όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης δεν στοχεύουν στη στελέχωση των ταμείων με μόνιμο προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που συνταξιοδοτήθηκαν 557 εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ. Φέτος αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περισσότεροι εργαζόμενοι και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσλάβει μόλις 180 άτομα. Χωρίς μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χωρίς αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, χωρίς εκσυγχρονισμό, όλα τα αιτήματα στον ΕΦΚΑ θα χρονίζουν.

Οι μελλοντικές συντάξεις πετσοκόβονται, οι νέες εκκρεμούν χρόνια και οι παλιοί συνταξιούχοι διεκδικούν τα αναδρομικά από τις περικοπές που έχουν υποστεί στα χρόνια των μνημονίων. Όμως στην εκδίκαση που γίνεται στο ΣτΕ για την τροπολογία-κλοπή που κατέθεσε η κυβέρνηση τον Αύγουστο, οι εκπρόσωποι του δημοσίου επικαλέστηκαν μεταξύ άλλων και την αγορά των αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών για να δικαιολογήσουν την αντισυνταξιοδοτική κυβερνητική πολιτική!

Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό των συνταξιούχων ισχυρίστηκαν προκλητικά ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία. Με την απόφαση του ΣτΕ θα επιστραφούν μόνο 1,4 δισ. από τα 3,9 δισ. ευρώ. Έτσι περίπου 1,3 εκ. χαμηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ δεν παίρνουν ούτε ευρώ.

Είναι φανερό πως η μεγάλη καθυστέρηση στη χορήγηση των συντάξεων και οι βαθιές περικοπές τους αποτελούν μια πολιτική κατακράτησης και αρπαγής των κονδυλίων της κοινωνικής ασφάλισης με στόχο να διοχετευθούν τα λεφτά των συντάξεων για την κάλυψη κυβερνητικών δαπανών, σαν κι αυτών της αγοράς εξοπλισμών που τόσο κυνικά η ίδια ομολόγησε.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το