Βαδίζοντας προς τις εκλογές, η όξυνση μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός ξεπεσμένου τσακωμού. Αυτή η αντιπαράθεση γίνεται στο κατώτατο αγοραίο, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, με ευκαιριακές και καιροσκοπικές φωνασκίες, προσωπικές κατηγορίες, ψευδεπίγραφες αντεγκλήσεις και συνθηματολογικά αποφθέγματα. Ο ανταγωνισμός κινείται στο επίπεδο της παροχολογίας, έξω και πέρα από τις ανάγκες και τα προβλήματα του λαού. Οι ιδεολογικές προγραμματικές αναφορές απουσιάζουν παντελώς, εξαιτίας της κοινής τους αποδοχής στην παντοδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος. Τα τέσσερα βασικά ζητήματα που καθορίζουν και το ιδεολογικό υπόβαθρο των κομμάτων δεν θίγονται ούτε κατ’ ελάχιστο, ταυτίζοντας έτσι την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας: Α) το ζήτημα των αποτελεσμάτων της ενταξιακής πορείας, κατά τη διάρκεια των 42 χρόνων μέσα στην ΕΕ, Β) το ζήτημα της συνεχούς σύσφιξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, Γ) το ζήτημα των μνημονιακών δεσμεύσεων, των ξένων επενδύσεων (κυρίως μέσω του ξεπουλήματος δημοσίων Οργανισμών και Εταιρειών) ενόψει του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» και τέλος Δ) του αντικομμουνισμού που ξερνιέται σε κάθε ευκαιρία. Με δύο λόγια, το κυρίαρχο θέμα της εξάρτηση της χώρας μας, από τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα και του οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου, θεωρείται όχι μόνον δεδομένο, αλλά και επιβεβλημένο.

Τέτοια λακέδικη συμπεριφορά. Τέτοια υποτέλεια. Τέτοιος αντικομμουνισμός…

***

Εξάλλου, κατά την σχεδόν 50χρονη μεταπολιτευτική περίοδο διαμορφώθηκαν συνθήκες εναλλαγής (κυρίως δικομματισμού) των αστικών κομμάτων στη διακυβέρνηση. Το κράτος και οι θεσμοί (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Δικαιοσύνη, Θρησκεία κλπ.) απέκτησαν έντονα χαρακτηριστικά παραταξιοποίησης, με αποτέλεσμα την υπαγωγή των δημοσίων υπηρεσιών και της διαχείρισης των εθνικών και κοινοτικών πόρων στο ανεξέλεγκτο κομματικό κατεστημένο. Παράλληλα, η γενίκευση της διαφθοράς, της διαπλοκής, της αύξησης του κρατικού χρέους με συνεχή εξωτερικά δάνεια, της ευλαβική τήρησης των Μνημονίων (και των συνεπειών των 714 μνημονιακών Νόμων, υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών Διαταγμάτων, ευρωπαϊκών Οδηγιών κ.ά.), της φτωχοποίησης του λαού, της επιδοματικής πολιτικής των διαφόρων pass, της καταπάτησης των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ανεργίας, της ανθρωποκτόνας μεταναστευτικής πολιτικής, έγιναν πλέον δομικά στοιχεία του συστήματος, μηδέ του παρακράτους εξαιρουμένου.

Με τα αντιδημοκρατικά, καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα που επινόησαν κατά καιρούς οι κυρίαρχες παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, με τα διάφορα μπόνους εδρών, επιχειρούν να ελέγξουν την εκλογική διαδικασία, ώστε να υπάρξει η επιθυμητή -γι’ αυτές- αυτοδυναμία.

Η χώρα οδηγείται στην αποβιομηχανοποίηση με το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανιών («Πίτσος», «Χαλυβουργική», «Τσιμέντα Χαλκίδος», «Μεταλλεία Σκαλιστήρη», «Φωσφορικά Λιπάσματα», «Ρόκα», «Βιαμύλ», «ΔΑΝΕ», «Κεράνης», «Πλαστικά Καβάλας», όμιλοι «Λαναρά» και «Αργυρού», «Πειραϊκή-Πατραϊκή», «ΔΕΛΤΑ», «ΕΛΑΪΣ-Unilever» «Hellenic Steel», «Ηβη», «Πλαστικά Πετζετάκις», «Philkeram Johnson», «Καπνοβιομηχανία Κεράνης», «Shelman» κλπ), αλλά και στην καταστροφή σημαντικών κομματιών της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας. Το σιτάρι, ο καπνός, το βαμβάκι, η σταφίδα, τα τεύτλα, τα εσπεριδοειδή, οι σπόροι σποράς και οι αντίστοιχες μεταποιητικές τους βιομηχανίες, (αλευρόμυλοι, καπνεργοστάσια, νηματουργεία, επεξεργασία σταφίδας, εργοστάσια ζάχαρης, εργοστάσια χυμοποίησης, και επεξεργασίας σπόρων σποράς), είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε βρίσκονται σε πορεία εγκατάλειψης. Η οικονομία κινείται στην τροχιά των τραπεζών, του τουρισμού, των ελευθέρων επαγγελμάτων, του εμπορίου, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, δηλαδή του παρασιτικού, αντιπαραγωγικού τριτογενούς τομέα, ο οποίος αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

***

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Απρίλης-Ιούνης 2022), αποδίδουν «στεγνά» την εικόνα της καταστροφής που έχει συντελεστεί. Στον παρακάτω Πίνακα φαίνονται τα μεγέθη και τα ποσοστά συμμετοχής των τριών τομέων στο ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την απογραφή του 2021.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ 2021ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ 2021ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ 2021ΑΕΠ 2021 σε τρέχουσες τιμές

Γεωργική παραγωγή Μεταλλεία Ορυχεία, Αλυκές ΠετρελαιοπηγέςΟικοτεχνία, Βιοτεχνία ΒιομηχανίαΤουρισμός Εμπόριο, κλπ.


7,121 δισ. €29,154 δισ. €149,497 δισ. €185,77 δισ. €
3,39%15,04%81,57%100,00%

Αυτή η ανεξέλεγκτη πορεία του τομέα των υπηρεσιών γίνεται εμφανώς σε βάρος των δύο παραγωγικών τομέων με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη σημαντικών κλάδων της οικονομίας, αυτόν της Γεωργίας-Κτηνοτροφίας-Αλιείας και αυτόν της Βιομηχανίας. Σε ένα ατελείωτο φαγοπότι, η μεγαλοαστική τάξη και οι πολιτικοί της υπηρέτες (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) σφιχταγκαλιασμένοι με τα ξένα μονοπώλια, λεηλάτησαν -με την ένοχη σιωπή των δικών τους ΜΜΕ- τα δισεκατομμύρια των Ολυμπιακών Αγώνων, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, των αθρόων επιδοτήσεων, τα 280 δισ. των τριών Μνημονίων, τα ποσά των κρατικών ομολόγων, τις εισπράξεις από το ξεπούλημα των υποδομών, φορτώνοντας στο λαό ένα χρέος το οποίο δεν ξεπληρώνεται ούτε σε δέκα γενιές! (ΟΔΔΧ: το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης από 26,9% του ΑΕΠ το 1980, ανέρχεται σήμερα στο 190,5% του ΑΕΠ (στις 30.12.2022 έφθασε τα 400,28 δισ. €). Πάνω από 500 δισ. € βρίσκονται παρκαρισμένα σε ελβετικές τράπεζες, όπως αποδεικνύεται από τις διάφορες, κατά καιρούς, «λίστες».

***

Το κράτος της «αριστείας» του «νόμου και της τάξης», που διακήρυσσε η Δεξιά, μεταβλήθηκε σε κράτος αστυνομικής βίας και καταστολής, σε κράτος παρακρατικών μηχανισμών, σε κράτος περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μεταναστευτική πολιτική, απότοκος των συμφωνιών του Σένγκεν και του Δουβλίνου, του ΝΑΤΟ και της Europol, υψώνει φράγματα, κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων μεταναστών. Είναι εμφανής η στρατοκρατική «θωράκιση» στις «πύλες εισόδου» και η προσφυγή στη ΝΑΤΟική περιφρούρηση, που συνεπάγεται τον εκφασισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι υποκλοπές πήραν ραγδαία αύξηση κατά τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Τα σκάνδαλα διαφθοράς διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο αυταρχισμός, η αστυνομική βία και καταστολή είναι στην ημερήσια διάταξη. Η «τυφλή» Δικαιοσύνη δεν κρατάει καν τα προσχήματα και υπηρετεί απροκάλυπτα τα συμφέροντα της κυρίαρχης αστικής τάξης. Ο διετής εγκλεισμός με το πρόσχημα της πανδημίας, η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της συρρίκνωσης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησής της Υγείας που κλιμακώθηκε μέσα στην πανδημία, συνεχίζεται.

Οι πλειστηριασμοί, που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνονται από τη ΝΔ και έχουν μετατρέψει τη λαϊκή κατοικία-περιουσία σε βορά των διεθνών αρπακτικών funds και των ντόπιων κυκλωμάτων.

Το αντεργατικό οπλοστάσιο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συντριπτικά χτυπήματα στη λειτουργία των συνδικάτων και των εργασιακών σχέσεων, ακόμα και στο δικαίωμα της απεργίας, με την εργοδοσία να πανηγυρίζει.

Τα ΜΜΕ αποπροσανατολίζουν, διαχέοντας ένα κλίμα εφησυχασμού και προβάλλοντας συνεχώς τις κυβερνητικές «επιτυχίες» καθώς και τα επίκαιρα γεγονότα της σήψης και της παρακμής.

Παράλληλα, η ΝΔ επιχειρεί -μέσω του ελέγχου της πλειοψηφίας των μελών του Αρείου Πάγου- τον αποκλεισμό του ναζιστικού μορφώματος, ώστε να επωφεληθεί από τη στροφή ενός μέρους της εκλογικής πελατείας της «Χρυσής Αυγής» προς τη ΝΔ.

Στα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής, αρκεί να θυμίσουμε τις υποθέσεις «Novartis» και υποκλοπών.

Από την πλευρά του ο Τσίπρας μιλά για «Δικαιοσύνη παντού» και σπεκουλάρει πάνω στην μετεκλογική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων (sic) κατά του νεοφιλευθερισμού και της ακροδεξιάς. Υπόσχεται θηριώδη «πρωτογενή πλεονάσματα» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και εγγυάται τη «συνέχεια του κράτους» και το ότι θα «τιμήσει την υπογραφή του». Να θυμίσουμε την υπογραφή του καταστροφικού τρίτου Μνημονίου που αποτέλεσε την πλήρη παράδοση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις προσταγές των ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ, ΗΠΑ) και της μεγαλοαστικής τάξης. Οι αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι «απελευθερώσεις» στρατηγικών τομέων της οικονομίας, η φοροαφαίμαξη των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων, οι περικοπές στις συντάξεις και στις κρατικές δαπάνες κοινωνικής πολιτικής, ήταν το αποτέλεσμα των μέτρων του τρίτου Μνημονίου. Αυτή ήταν η μεγάλη προσφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αστική τάξη. Να περάσει η νέα αντιλαϊκή επίθεση με τη μικρότερη δυνατή λαϊκή αντίσταση, με κλίμα κοινωνικής ανοχής που δε θα μπορούσε να διασφαλίσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, μαζί με τη ΝΔ, τον εκπρόσωπο των συμφερόντων της μεγαλοαστική τάξης και επίσης τον εγγυητή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και της εξάρτησης.

***

Η ΝΔ ως κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, θιασώτες του δόγματος «ανήκομεν εις την Δύσιν», είναι ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής στο ΝΑΤΟ και της επέκτασής του σε Σουηδία, Φινλανδία, Δυτικά Βαλκάνια. Έχουν προσυπογράψει και οι δυο τη νέα «Στρατηγική Αμυντική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει νέες βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε δεύτερη Σούδα, η οποία με τη σειρά της επεκτείνεται.

Συμφωνούν στους τεράστιους πολεμικούς εξοπλισμούς που στραγγαλίζουν τα λαϊκά εισοδήματα και τους κοινωνικούς πόρους στην Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια.

Υποστηρίζουν με «νύχια και με δόντια» την ΕΕ και τάσσονται υπέρ της επέκτασής της σε Ουκρανία, Τουρκία, Δυτικά Βαλκάνια. Η πρόσφατη «εξομάλυνση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι ένα προσωρινό διάλειμμα.

Αρνούμαστε την καταπάτηση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, της νεολαίας, όλου του εργαζόμενου λαού. Ούτε ΝΔ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Για μια πραγματική Αριστερά. Αυτό είναι το μήνυμα του Μ-Λ ΚΚΕ, το δικό μας κάλεσμα μπροστά στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μάη. Ο λαός μας χρειάζεται μια πραγματική αριστερά που δεν θα υποτάσσεται στην πολιτική των αστικών κομμάτων, αλλά θα μάχεται και θα συγκρούεται με την αστική πολιτική.

«Στον αντίποδα μιας τέτοιας αριστεράς βρίσκεται η ηγεσία του ΚΚΕ που αδυνατεί να εκφράσει τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών μαζών και να δώσει ώθηση στους μαζικούς αγώνες. Αντί για πλατιά αγωνιστική συσπείρωση του λαού, περιχαράκωση και υπόταξη όλων των σχεδιασμών του στην εκλογική του ενίσχυση. Αντί για αποφασιστικό ξεδίπλωμα και κλιμάκωση των αγώνων, προσπάθειες ελέγχου και χειραγώγησης των αγωνιστικών διαθέσεων, προσπάθειες να μην συντονιστούν οι αγώνες, πυροσβεστικός ρόλος, υπονόμευση όσων κινητοποιήσεων ξεφεύγουν από τον έλεγχό του. Η πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ αποτέλεσε ξεχωριστό στήριγμα στην κυβερνητική πολιτική για την πανδημία..» (Από την Πολιτική εκλογική Διακήρυξη του Μ-Λ ΚΚΕ).

***

Το Μ-Λ ΚΚΕ παραμένει προσηλωμένο στον αντιϊμπεριαλιστικό αγώνα, καλεί κάθε εργαζόμενο, δημοκράτη, πατριώτη, να παλέψει για να φύγει η χώρα μας από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Εξάλλου η υπαγωγή της στο διεθνή έλεγχο και επιτροπεία από ΕΕ και ΔΝΤ απέδειξε το ρόλο του δυνάστη που ασκεί ο ευρωπαϊκός και αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και αποκάλυψε το χαρακτήρα της ντόπια μεγαλοαστικής τάξης. Προβάλλοντας το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών μέτρων, της άγριας καταστολής, του πολέμου στην Ουκρανία, των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, της κλιματικής αλλαγής, του μεγεθυνόμενου χρέους, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, του ενεργειακού, του τραπεζικού και του μεταναστευτικού προβλήματος, θα κατέβει αυτοδύναμο στις εκλογές της 21 Μάη με ψηφοδέλτιο σε όλους τους νομούς της χώρας.

Το σύνθημα «έξω η Ελλάδα από την ιμπεριαλιστική ΕΕ», προτρέπει σε συνεχείς και αδιάλειπτους μαζικούς και οργανωμένους αγώνες για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων, την απαλλαγή από τα βαριά δεσμά της εξάρτησης και την έξοδο από την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κηδεμονία. Σε συνδυασμό με το «έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι» συμπυκνώνει όλο το πλέγμα των επιμέρους λαϊκών αιτημάτων για Ψωμί-Δουλειά-Ειρήνη-Δημοκρατία-Εθνική Ανεξαρτησία-Σοσσιαλισμό.

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το