Βίντεο από τη βίαιη μεταχείριση Σλοβάκου υπηκόου στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών πριν δυο χρόνια, δημοσιοποίησε Φλαμανδική εφημερίδα και μεταδόθηκε από βελγικά κανάλια, παραπέμποντας στον τρόπο που πέθανε ο Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο.

Ο Σλοβάκος Γιόσεφ Τσόβανεκ συνελήφθη από τους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο Σαρλερουά τον Φεβρουάριο του 2018 με την αποβίβασή του, επειδή «προκάλεσε επεισόδιο στο αεροσκάφος». Το βίντεο που δεν έχει ήχο, κατέγραψε τις συνθήκες προσαγωγής και κράτησής του μέχρι τον θάνατό του. Δημοσιοποιήθηκε χθες από την καθημερινή εφημερίδα Het Laasste Niews.

Το βίντεο δείχνει τον Τσόβανεκ στο κελί στο αεροδρόμιο. Στην αρχή χτυπά μόνος του το κεφάλι του στον τοίχο, και αρχίζει και αιμορραγεί. Μετά αρκετοί αστυνομικοί μπαίνουν στο μικρό δωμάτιο. Το βίντεο δείχνει έναν απο αυτούς να κάθεται στο στήθος του Τσόβανεκ επί 18 λεπτά. Εάνς άλλος γελάει στην διάρκεια του περιστατικού και μιια γυνακα αστυνομικός χαιρετάει ναζιστικά. 

Ο Τσόβανεκ μεταφέρθηκε στη συνεχεια στο νοσοκομείο, έπεσε σε κώμα και πέθανε την επόμενη ημέρα, επισήμως από καρδιακή προσβολή.

Ηταν ιδιοκτήτης εταιρείας που στρατολογούσε εργάτες από τη Σλοβακία για κατασκευαστικά έργα στο Βέλγιο και ταξίδευε τακτικά από τη μια χώρα στην άλλη. Η οικογένειά του λέει ότι δεν καταλαβαίνει το λόγο για την περίεργη συμπεριφορά του και η νεκροψία δεν έδειξε χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. «Κάτι του συνέβαινε, δεν αισθανόταν καλά και η αστυνομία το αγνόησε αυτό όλο το βράδυ» είπε η συζύγός του στην βελγική  εφημερίδα «Οταν είδαν τα αίματα έπρεπε να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειας, αλλά ανταυτού κάθισαν επάνω του… Δεν μπορούσε να αναπνεύσει κανονικά». 

Δυο χρόνια μετά τον θάνατό του, η αστυνομική έρευνα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και η οικογένεια ζητά τώρα την ανάθεση της υπόθεσης σε άλλο δικαστή. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Σαρλερουά είπε ότι όλοι οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στο περιστατικό έχουν ανακριθεί, αλλά λόγω της πανδημίας «υπάρχουν καθυστερήσεις».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το