Ένα σοβαρό περιστατικό ρατσιστικής βίας συνέβη στην παραλία της Θεσσαλονίκης χθες Πέμπτη 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης σχολείων στο Α/Τ Βέλος. Είκοσι μαθητές λυκείου του Ευόσμου έκαναν λεκτική ρατσιστική επίθεση σε Αλβανικής καταγωγής μαθητή λυκείου του Κιλκίς, ο οποίος βρίσκεται λίγα χρόνια στην Ελλάδα και μιλάει σπαστά Ελληνικά. Όταν τέσσερις συμμαθητές του παιδιού που υπέστη τη λεκτική ρατσιστική βία τον πήραν για να τον απομακρύνουν από το σημείο προκειμένου να δοθεί τέλος στο περιστατικό, μία ομάδα περίπου δεκαπέντε ατόμων επιτέθηκε στον Αλβανικής καταγωγής μαθητή και άρχισε να τον ξυλοκοπάει. Οι Έλληνες συμμαθητές του που προσπάθησαν να τον γλιτώσουν υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό. Οι τρεις από τους πέντε μαθητές του λυκείου του Κιλκίς δέχτηκαν χτυπήματα στο κεφάλι, στο στομάχι και στα πλευρά. Οι μαθητές του λυκείου του Κιλκίς γλίτωσαν τα χειρότερα με την παρέμβαση ενός εκ των ανδρών του πληρώματος του Α/Τ Βέλος που έδωσε τέλος στον ξυλοδαρμό.

Το περιστατικό κατήγγειλαν στην «Αγκίδα» με e-mail οι ίδιοι οι μαθητές του Λυκείου του Κιλκίς. Στο e-mail που απέστειλαν στην «Αγκίδα» για το περιστατικό καταλήγουν γράφοντας «Εμείς, ως ευαισθητοποιημένοι μαθητές σε πολλούς τομείς και δη στο μείζον θέμα του ρατσισμού παντός είδους, αλλά και ως ενεργοί αυριανοί πολίτες, θέλουμε να θίξουμε και να εξαλείψουμε, με τον τρόπο μας,  τη μάστιγα του ρατσισμού και των υβριστικών σχολίων. Πιστεύουμε επίσης πως καμία κοινωνία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη και ανεπτυγμένη, όταν η βία αποτελεί κύριο και χαρακτηριστικό γνώρισμα της. Τέλος, ελπίζουμε στην κοινή σας ευαισθητοποίηση και την προβολή του σημαντικότατου αυτού συμβάντος, παίζοντας καθοριστικότατο ρόλο, ως μέσο μαζικής ενημέρωσης, στην συνεχή επαγρύπνηση της κοινωνίας μας».

Να είναι σίγουροι οι μαθητές του λυκείου του Κιλκίς ότι η καταγγελία τους δεν θα μείνει απλή καταγγελία. Ήδη υπάρχει ενημέρωση σε Εύοσμο και Κιλκίς για το περιστατικό και τη Δευτέρα θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι προκειμένου να ερευνηθεί περαιτέρω το περιστατικό και οι ρατσιστές μαθητές να τιμωρηθούν από την Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας όπως τους αξίζει. Η «Αγκίδα» θα επανέλθει την επόμενη εβδομάδα αφού στο λύκειο του Ευόσμου του οποίου οι μαθητές επιτέθηκαν στους μαθητές του Κιλκίς υπάρχει προηγούμενο βίας σε βάρος μαθητών που μοίραζαν ανακοινώσεις για το Πολυτεχνείο, αλλά και άλλα παρόμοια περιστατικά. Το περιστατικό που συνέβη στην παραλία της Θεσσαλονίκης δεν είναι τυχαίο. Εδράζει στο ρατσιστικό κλίμα που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, εδράζει στα ρατσιστικά μπάρμπεκιου του αίσχους που έγινε προσπάθεια να στηθούν έξω από κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, εδράζει στην άμεση ή έμμεση κάλυψη που δίνεται σε ρατσιστικές φωνές. Γι’ αυτό ο ρατσισμός πρέπει να καταδικαστεί απ’ όλον τον δημοκρατικά σκεπτόμενο κόσμο χωρίς «ναι μεν αλλά» και περιστροφές και να τσακιστεί. Τα «ναι μεν αλλά» δεν είναι τίποτε άλλο παρά νομιμοποίηση και των τραμπουκισμών  μαθητών σχολείου του Ευόσμου σε βάρος μαθητών σχολείου του Κιλκίς.

Πηγή: Βασίλης Κιμ. – agkidapress.g

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το