«Προβλήματα εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

Το Δ.Σ. της Β ΄ΕΛΜΕ Έβρου πολλές φορές στο παρελθόν έχει καταγγείλει την απαράδεκτη εργασιακή κατάσταση που επικρατεί για τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και το απίστευτο αλαλούμ που επικρατεί στη διοικητική πυραμίδα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ διαχρονικά.

Και διαπιστώνουμε ότι όλες οι ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ επί όλων των κυβερνήσεων, από την αλήστου μνήμης Διαμαντοπούλου έως και την παρούσα «μετάλλαξή» της στο πρόσωπο της κ. Κεραμέως, ακολουθούν την ίδια και κλιμακούμενη προς το χειρότερο διαχείριση.

Κατ’ αρχήν έχει γίνει «θεσμός» η έναρξη των μαθημάτων λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αν και κάποιες χρονιές τα μαθήματα ξεκίνησαν Απρίλιο και Μάιο και τελείωναν Ιούλιο! Πλήθος διαμαρτυριών και καταγγελιών από ΕΛΜΕ, Δ/ντές και εκπ/κούς των ΣΔΕ, αλλά και από εκπαιδευόμενους δεν έχουν αλλάξει σημαντικά την έως τώρα υφιστάμενη απαράδεκτη κατάσταση.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας δέχονται τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της αδιαφορίας, της ελλιπούς χρηματοδότησης, της έλλειψης σχεδιασμού και ευαισθησίας με την οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται αυτές οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές δομές.

Κατά την έναρξη της φετινής χρονιάς για τα ΣΔΕ, δηλ. το Δεκέμβρη του 22(!), αρκετοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία της Β/θμιας Εκπ/σης και προσλαμβάνονται ως εκπαιδευτές και στα ΣΔΕ, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ένα τυπικό γραφειοκρατικό πρόβλημα που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε λυθεί σε 1ώρα. Αλλά η κανονικότητα και η ομαλή λειτουργία δεν είναι αυτονόητα ζητήματα στον κόσμο της «αριστείας» του ΥΠΑΙΘ Κεραμέως και όλης της διοικητικής της πυραμίδας. Το πρόβλημα το οποίο παρουσιάστηκε στον Έβρο και σε αρκετές περιοχές της χώρας (αλλά στις υπόλοιπες λύθηκε όπως πληροφορούμαστε), συνίσταται ως εξής: α) Η 1η φάση της διαδικασίας εγκρίσεων προσλήψεων εκπαιδευτών που έγινε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τα ΣΔΕ τέλειωσε στις 06/12. Οι συνάδελφοι παραλαμβάνουν τη βεβαίωση έγκρισης πρόσληψής τους στις 07/12 και υποβάλουν την αίτηση στο ΠΥΣΔΕ Έβρου για την (τυπική) όπως και κάθε χρόνο έκδοση της σχετικής και απαραίτητης άδειας ασκήσεως ιδιωτικού έργου. Δεν προλαβαίνουν όμως τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ της 07/12 και αναμένουν νέα συνεδρίαση. Νέα συνεδρίαση όμως δε γίνεται και όταν τα τηλεφωνήματα των ενδιαφερομένων προς τη ΔΔΕ αρχίσουν να πληθαίνουν, η απάντηση είναι ότι από 15/12 οι ΔΔΕ δεν έχουν προσωρινά δικαίωμα υπογραφής, αφού το ΥΠΑΙΘ της «α(χ)ρ(η)ιστείας διάλεξε εκείνη τη χρονική περίοδο για να διορίσει το λεγόμενο «Υπηρεσιακό Γραμματέα» κι ότι έως να εκδοθεί το ΦΕΚ του διορισμού του, οι ΔΔΕ δεν μπορούν να υπογράφουν και άρα δεν μπορούν να συγκαλούν συνεδριάσεις ΠΥΣΔΕ (την ίδια περίοδο δεν μπορούσαν να υπογραφούν ούτε τα έγγραφα των υποψηφίων Δ/ντών σχ. Μονάδων γι’ αυτό και το ΥΠΑΙΘ έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 09/01)! 29/12 εκδίδεται το ΦΕΚ για τον υπηρεσιακό γραμματέα, αλλά μάλλον λίγοι το πήραν χαμπάρι!

(Εκχώρηση αρμοδιοτήτων Υπηρεσιακού Γραμματέα ΥΠΑΙΘ Β’ ΕΛΜΕ Έβρου: Εκχώρηση αρμοδιοτήτων Υπηρεσιακού Γραμματέα ΥΠΑΙΘ (b-elme-evrou.blogspot.com)

31/12 τελείωσε η δικαιοδοσία των ΠΥΣΔΕ, άρα συνεδριάσεις δεν μπορούσαν να γίνουν έκτοτε, αφού τα ΠΥΣΔΕ της νέας περιόδου 2023-24 συγκροτήθηκαν σήμερα (σύμφωνα με το ΠΔ 1/2003 άρθρο 10 έπρεπε να ανακοινωθούν εντός του μηνός Δεκεμβρίου)! Β’ ΕΛΜΕ Έβρου: Συγκρότηση ΠΥΣΔΕ Έβρου (b-elme-evrou.blogspot.com)

Η προσπάθειά μας να δοθεί διοικητική – γραφειοκρατικού τύπου λύση στο απλό αυτό θέμα από τη ΔΔΕ Έβρου, δεν καρποφόρησε! β) Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που προσλήφθηκαν ως εκπαιδευτές στη 2η φάση της 22/12 και στην 3η φάση (29/12), αλλά αυτοί έχουν ακόμα το δικαίωμα στην ελπίδα!

Συνέπειες των παραπάνω:

α) Τα μαθήματα στα ΣΔΕ δεν διεξάγονται κανονικά, διότι οι εκπαιδευτές 1ης, 2ης και 3ης φάσης πρόσληψης δεν μπορούν να διδάξουν, αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη άδεια ασκήσεως ιδιωτικού έργου!

β) Τρεις παλαιοί και έμπειροι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της 1ης φάσης έχασαν την πρόσληψή τους, αφού το ΙΝΕΔΙΒΙΜ από το έτος 2020-21 έχει ορίσει 1 μήνα προθεσμία για την προσκόμιση της άδειας ασκήσεως ιδιωτικού έργου στην υπηρεσία, προθεσμία που έχει λήξει, βεβαίως όχι με ευθύνη των συναδέλφων εκπαιδευτικών. Μάλιστα το ΙΝΕΔΙΒΙΜ από πέρυσι, με μια απόφαση που δείχνει απύθμενο γραφειοκρατικό θράσος και παντελή έλλειψη επαφής με τη διοικητική και εκπαιδευτική πραγματικότητα δεν δέχεται και βεβαιώσεις αναδρομικά!

γ) Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της 2ης και 3ης φάσης κινδυνεύουν να χάσουν κι αυτοί την πρόσληψή τους, αν δεν διαβιβάσουν στην υπηρεσία των ΣΔΕ τις άδειες ιδιωτικού έργου. Αλλά πρέπει πρώτα να συνεδριάσουν εγκαίρως τα νέα ΠΥΣΔΕ!

δ) Με την ακύρωση των προσλήψεων των συναδέλφων εκπαιδευτικών, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει τελέσει μια μέγιστη αδικία απέναντι σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι με το φιλότιμο και την πίστη στο λειτούργημά τους υποστηρίζουν εδώ και χρόνια την λειτουργία των ΣΔΕ, έχοντας πάντα ως εμπόδιο τη διοικητική αφασία και εγκληματική αδιαφορία της διοικητικής πυραμίδας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Και βεβαίως μπορεί να φανταστεί κανείς, πότε τα μαθήματα θα αρχίσουν να διεξάγονται κανονικά!

Η λύση στο παραπάνω αστείο γραφειοκρατικό εμπόδιο, είναι απλή, εύκολη και προφανής: Να αναθεωρήσει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έστω και για μια φορά τις απαράδεκτες αποφάσεις του για χρονικό όριο στην προσκόμιση των αδειών ασκήσεως ιδ. έργου και την αναδρομικότητα των σχετικών βεβαιώσεων. Αλλά στις έως τώρα πάμπολλες σχετικές αγωνιώδεις εκκλήσεις και προσπάθειες για την επίτευξη των αυτονόητων διοικητικών ενεργειών από πλευράς ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που γίνονται από ΕΛΜΕ, Δ/ντές και εκπ/κούς των ΣΔΕ, αλλά ακόμη και από εκπαιδευόμενους που δεν θέλουν να καθυστερούν και μάλιστα αδικαιολόγητα τα μαθήματά τους, οι ανεύθυνοι – υπεύθυνοι του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, όταν δεήσουν να απαντήσουν στα αιτήματά μας, επιδεικνύουν προκλητική αδιαφορία και ακαμψία! Η δε προσφυγή όλων μας στην Γραμματεία Δια βίου Μάθησης και στο Υπουργείο, που εποπτεύουν(?) τη λειτουργία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα! Μάλιστα έχουμε αντιληφθεί την πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ των συναρμοδίων φορέων. Ή με άλλα λόγια «δεν ξέρουν τι τους γίνεται»!

ΕΛΕΟΣ!

Αυτοί που εντέλλονται από τη θέση που κατέχουν να διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, επιδεικνύουν καθημερινά προκλητική αδιαφορία!

Αυτοί που έχουν ως επάγγελμα την επίκληση της «αριστείας», αποδεικνύονται καθημερινώς ανίκανοι και επικίνδυνοι για τη διοίκηση και το συντονισμό της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αυτοί που κουνούν απειλητικά το δάχτυλο στους εκπαιδευτικούς σε κάθε ευκαιρία και σέρνουν τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες στα Δικαστήρια, όταν δεν μπορούν να επιβάλουν τις παράλογες αποφάσεις τους, αγνοούν τις αυτονόητες διοικητικές και εκπαιδευτικές λύσεις των προβλημάτων.

Τι άλλο να αναμένουμε? Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ας εξάγουν για μία ακόμη φορά τα συμπεράσματά τους.

Το ΠΥΣΔΕ Έβρου θα πρέπει να παράσχει εξηγήσεις γιατί δεν έδωσε λύση ως όφειλε, στο πρόβλημα των τριών συναδέλφων της 1ης φάσης, που έχασαν τη θέση τους στα ΣΔΕ Ορ/δας και Αλεξ/πολης.

Καταγγέλλουμε ευθέως την διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση! Απαιτούμε την άμεση διοικητική ρύθμιση για την προφανή λύση του παραπάνω προβλήματος!

Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύει στα καθημερινά προβλήματα των σχ. μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας.

Ζητάμε από την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ, να προβούν άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το ΥΠΑΙΘ για να λυθεί η παραπάνω απαράδεκτη εκκρεμότητα.

Εκ των Δ.Σ. των Α ΄και Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το