A΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)

ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ! ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει συντριπτική επίθεση στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ψήφιση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με απόλυτο κυνισμό και αίσθηση παντοδυναμίας, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει σαν κουρελόχαρτο το άρθρο 16, δηλαδή τις δωρεάν σπουδές στο δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας: επικαλείται το άρθρο 28, που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος, ώστε να εφαρμοστούν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή παραρτημάτων με τη μορφή της επιχειρηματικής ελευθερίας»! Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η διαβόητη «αυτονομία» του νομοσχεδίου Πιερρακάκη σημαίνει την απαλλαγή του κράτους από την απόλυτη ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής βαφτίζεται ως «έξοδο». Σε αυτές τις συνθήκες, τα «αυτόνομα» τριτοβάθμια ιδρύματα δεν θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγχρόνως, για τα ήδη υποχρηματοδοτημένα Πανεπιστήμια προβλέπεται η αναζήτηση πόρων από «φορείς της κοινωνίας», δηλαδή από ολιγάρχες ιδιώτες, των οποίων η δράση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κερδοφορία τους. Είναι ολοφάνερο ότι για το δημόσιο πανεπιστήμιο ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος των διδάκτρων και του ράλι της ατέρμονης αναζήτησης χρηματοδοτήσεων.
  2. Σχετικά, μάλιστα, με την αιματηρή υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, υπενθυμίζουμε ότι στην αυγή του 2024 έχουμε κραυγαλέα μείωση του μόνιμου προσωπικού στα ΑΕΙ κατά 2.300 εργαζομένους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024, και μειωμένη κατά 70% την κρατική χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την τελευταία δεκαπενταετία. Την ίδια στιγμή, από το 2010 έχει περικοπεί πάνω από το 70% των επιδοτήσεων για τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες και παύουν και να υφίστανται από 30/6/2024 στην πλειονότητά τους, βάσει του ΦΕΚ Α΄ 163/06.10.2023. Πολύ περισσότερο, εικόνες ντροπής συμπυκνώνουν καθημερινά την εγκατάλειψη του δημόσιου πανεπιστημίου: φοιτητές που κάθονται στα πατώματα, ανύπαρκτη θέρμανση, υποβάθμιση εργαστηρίων-βιβλιοθηκών-γραμματειών, επί πληρωμή συγγράμματα και αναλώσιμα, κραυγαλέα έλλειψη διοικητικού προσωπικού, ακατάλληλες για διαβίωση φοιτητικές εστίες και παραχώρηση των λεσχών σίτισης σε ιδιώτες.
  1. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες, η ίδρυση ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα «θα αυξήσει το επίπεδο και στα δημόσια, γιατί θα υπάρχει ανταγωνισμός». Τίποτε ψευδέστερο: οι ιδιώτες στις μεταφορές σήμαναν 57 νεκρούς στα Τέμπη, οι ιδιώτες στην υγεία υποβάθμισαν περαιτέρω το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς ιδίως στην περίοδο της πανδημίας, ενώ οι ιδιώτες στην ενέργεια είχαν «απρόσμενα κέρδη» επιφέροντας για τον εργαζόμενο λαό αιματηρή εκτόξευση των λογαριασμών και παγωμένες πολυκατοικίες. Με λίγα και απλά λόγια, η «ιδιωτική πρωτοβουλία» σημαίνει κέρδη για τους λίγους και, συνεπώς, ο «ανταγωνισμός» των ιδιωτικών ιδρυμάτων με τα δημόσια θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα: διάλυση των πτυχίων και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων που θα μετατραπούν σε χυλό, συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, εντατικούς ρυθμούς σπουδών, επιβολή διδάκτρων, εμπορευματοποίηση και τελικά συρρίκνωση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Το κράτος, λοιπόν, παρουσιάζει τους ιδιώτες σαν «σωτήρες» προικίζοντάς τους παράλληλα με την αναγκαία πελατεία, ενώ η διαβόητη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποκλείει ήδη εδώ και μια τριετία χιλιάδες παιδιά από τις σχολές.
  2. Σε αυτές τις συνθήκες, «ελεύθερα πανεπιστήμια» θα σημαίνουν: ολιγάρχες ιδιώτες που θα κόβουν και θα ράβουν προγράμματα σπουδών στα μέτρα της αγοράς, υποβαθμίζοντας πλήρως την μορφωτική διαδικασία, θα εκβιάζουν με περικοπή της χρηματοδότησης και θα πωλούν πτυχία πολύ χαμηλότερης επιστημονικής αξίας, σε όσους μπορούν απλώς να τα αγοράσουν. Την ίδια στιγμή, οι χρηματοδότες όχι μόνο θα επιβάλλουν την απόλυτη υποταγή καθηγητών και φοιτητών, όπως έγινε στο Χάρβαρντ και αλλού, όπου οι πρυτάνεις κλήθηκαν πρόσφατα να λογοδοτήσουν, γιατί δεν καταδίκασαν τους αλληλέγγυους στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό φοιτητές τους, αλλά και θα απαιτούν τα ονόματα των πρωτοπόρων αγωνιζόμενων φοιτητών, ώστε να μην τους προσλαμβάνουν ΠΟΤΕ στις δουλειές τους! Τέτοια «ελευθερία» ούτε στον Μεσαίωνα!
  3. Αν σήμερα, παρά τα χιλιάδες προβλήματα, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών καταφέρνουν με πολλές θυσίες να σπουδάζουν, αυτό αύριο θα είναι αδύνατο λόγω διδάκτρων σε ιδιωτικές και «δημόσιες» δομές. Διαμορφώνεται, έτσι, μια αγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης που χωράει πτυχία διαφόρων κατηγοριών και επιπέδων, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία και υπηρετεί μια αγορά εργασίας οργανωμένης στη βάση του ανταγωνισμού και της εκμετάλλευσης και όχι στη βάση των αναγκών μας. Χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσές μας αναπληρωτές που σπούδασαν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, θα δουν μέσα μια μέρα να ακυρώνονται οι κόποι και τα πτυχία τους με την εξίσωσή τους με τις βεβαιώσεις του κάθε λογής κολλεγίου και ιδιωτικού ΑΕΙ, όπου δεν ισχύει καμία Ελάχιστη Βάση εισαγωγής παρά μόνο δίδακτρα μερικών χιλιάδων ευρώ για όσους το αντέχει η τσέπη!

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ

ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μαζί της την αστική αντιπολίτευση και μία μερίδα πανεπιστημιακών διοικήσεων και μεγαλοκαθηγητών. Το φοιτητικό κίνημα, όμως, όπως και το 2006-2007, μπορεί και πρέπει να αγωνιστεί μαζικά με διαδηλώσεις και καταλήψεις για την ανατροπή της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Άλλωστε η κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει για πολλοστή φορά ένα ακόμη νομοσχέδιο εντός των γιορτών και της εξεταστικής περιόδου ακριβώς γιατί φοβάται την έκρηξη των φοιτητών. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να πάρει αποφασιστικά μέρος στις φοιτητικές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις, αφού και η επίθεση ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων αλλά και στις εργασιακές προοπτικές τους είναι ενιαία. Αυτό αποδεικνύεται από την πληθώρα αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ληφθεί ή όσων είναι προ των πυλών εναντίον μας, όπως το επικείμενο νομοσχέδιο για την Τεχνική Εκπαίδευση, το Εθνικό Απολυτήριο, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η Τράπεζα Θεμάτων σε όλες τις τάξεις των Λυκείων, η «ελεύθερη επιλογή σχολείου» και η κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω κυρίως της αξιολόγησης.

Ωστόσο, η ιστορία διδάσκει ότι δεν υπάρχουν συσχετισμοί που δεν αλλάζουν και πολιτικές που δεν ανατρέπονται υπό το βάρος της συλλογικής μας δύναμης και κινητοποίησης! Η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί στην ουσία παρελθόν, ο νόμος των διαγραφών είναι στον αέρα, ενώ άπειρες διατάξεις είναι πρακτικά ανενεργές αν και τυπικά ψηφισμένες. Το φοιτητικό κίνημα απέδειξε πάμπολλες φορές στο παρελθόν ότι μπορεί να νικάει! Και αυτό θα ξανακάνει, με το εκπαιδευτικό κίνημα στο πλευρό του!

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16. ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!
  • ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
  • ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
  • ΜΑΖΙΚΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ, ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ, ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

Συμμετοχή και σε κάθε συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών και εργαζόμενων στα ΑΕΙ που οργανώνεται για τις επόμενες μέρες.

Για το Δ.Σ της Α ΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Περιστέρι)

Ο Πρόεδρος – Ο Γενικός Γραμματέας

Κατσιγιάννης Αλέξανδρος – Κρανάς Αθανάσιος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το