A΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)

Για τους περιορισμούς των εκπαιδευτικών επισκέψεων στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων), με ημερομηνία 10/10, που κοινοποιήθηκε σε όλες τις σχολικές μονάδες με εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ (16-10-2023 Αριθμ. Πρωτ. : Φ12/ 115465/Δ2), περιορίζεται για τα σχολεία ο χρόνος επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα οι διαθέσιμες για εκπαιδευτικές επισκέψεις ζώνες είναι 11:00-12:00πμ και 12:00-13:00μμ. Η απόφαση αυτή τεκμηριώνεται με το σκεπτικό της «προστασίας και της βιωσιμότητας των Μνημείων του χώρου και την αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη»!!.
Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Ακρόπολη, καθώς θέτει επιπλέον εμπόδια στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα σχολεία να φέρουν σε επαφή τους μαθητές με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Ο αυστηρός περιορισμός των εκπαιδευτικών επισκέψεων σε δύο μόνο ζώνες αποκλείει εκ των πραγμάτων σχολεία που έρχονται από μακρινές περιοχές της χώρας, αλλά και σχολεία του Λεκανοπεδίου που προγραμματίζουν συνήθως τις επισκέψεις τους στον αρχαιολογικό χώρο νωρίτερα το πρωί. Αντικειμενικά ελαχιστοποιείται ο αριθμός των σχολείων που μπορούν σε καθημερινή βάση να επισκέπτονται το μνημείο.
Πίσω από τις εύηχες φράσεις περί «βιωσιμότητας» και «εμπειρίας του επισκέπτη» κρύβεται η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική που αντιμετωπίζει και την πολιτιστική κληρονομιά ως εμπορεύσιμο αγαθό, ως προϊόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνει προτεραιότητα στους τουρίστες και κατ’ επέκταση στους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, προκειμένου αυτοί να καλύψουν τις πρωινές ζώνες επισκεπτών στην Ακρόπολη. Η οικονομική επωφέλεια από την τουριστική επισκεψιμότητα θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη των εκπαιδευτικών επισκέψεων και ως εκ τούτου τα σχολεία έπονται, υπό το πρίσμα της αγοραίας λογικής, στην αναζήτηση και εύρεση εισιτηρίων.
Η άμεση επαφή με τα μουσεία, τα μνημεία και τους τόπους ιστορικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της σχολικής ζωής, πέρα από αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε μαθητή και μαθήτρια είναι παράγοντας βαθύτερης και πιο ολοκληρωμένης εμπέδωσης των εκπαιδευτικών – διδακτικών στόχων του
σχολείο, είναι συντελεστής ουσιαστικής «βιωσιμότητας» του μνημείου στη μνήμη και τη συνείδηση των μαθητών που θα το επισκεφτούν. Διαφορετικά η βιωματική μάθηση, που τόσο διαφημίζει και για την οποία τόσο κόπτεται το Υπουργείο Παιδείας, εξαντλείται στην τραγικά βιωμένη πραγματικότητα των τεσσάρων τοίχων του σχολείου.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
•Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που θέτει επιπλέον εμπόδια στις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ακρόπολη.
•Να καταστεί εφικτή η ελεύθερη – δωρεάν πρόσβαση όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών σε μουσεία, μνημεία και τόπους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Φατούρου Αγγελική Κρανάς Αθανάσιος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το