Με το «καλημέρα σας», αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση εξήγγειλε ομοβροντία αντιεκπαιδευτικών μέτρων:

·         Ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με ελάχιστη βάση πληρωμής διδάκτρων, ενώ η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τους πληβείους έχει οδηγήσει ήδη 40.000 αποφοίτους εκτός του δημόσιου πανεπιστημίου.

·         Εθνικό Απολυτήριο κατόπιν σκληρής εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων, που θα μετατρέψει ακόμη περισσότερο ΓΕΛ-ΕΠΑΛ σε εξεταστικό μαραθώνιο και σε σχολεία αφιλόξενα για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το τοπίο θα γιγαντωθεί και η ανάγκη των φροντιστηριακών μαθημάτων.

·         Ελεύθερη επιλογή σχολείου μέσω κουπονιών, τα οποία θέλουν να λυμαίνονται οι κρατικοδίαιτοι σχολάρχες, και κατάταξη των σχολείων σε «καλά» και «κακά» που θα φυτοζωούν ή θα βρίσκονται αντιμέτωπα με το λουκέτο αντιστοίχως.

·         Νέο νόμο που ιδιωτικοποιεί και παραδίδει βορά στις δυνάμεις της αγοράς και τα επιχειρηματικά συμφέροντα την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, οδηγώντας σε συγχωνευμένα ΕΠΑΛ-μεγαθήρια των 500 μαθητών, την απώλεια των οργανικών θέσεων χιλιάδων συναδέλφων και τη φθηνή κατάρτιση των μαθητών/τριών μας.

Ωστόσο, όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Οι δίκαιες και αναγκαίες κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, των σπουδών και των πτυχίων της νεολαίας έχουν ήδη απλωθεί σε όλη την χώρα. Απέναντι στην έκρηξη του φοιτητικού κινήματος και τα εξαιρετικά μαζικά συλλαλητήρια, η κυβέρνηση απαντά με το δόγμα «νόμος και τάξη» και φουλάρει τους μηχανισμούς της Διοίκησης. Περιπολικά και πάνοπλοι αστυνομικοί κάνουν την εμφάνιση έξω από διάφορα σχολικά συγκροτήματα, πιέσεις σε διευθυντές και διευθύντριες για πάση θυσία τηλε-«εκπαίδευση» στα κατειλημμένα σχολεία, καταχώριση απουσιών, απειλές για επιβολή σκληρών ποινών, «υπερβάλλων ζήλος» γενικώς. Μάλιστα, κάποιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έφθασαν στο σημείο να απειλούν με κατάδοση των ονομάτων των μαθητών/τριών που συμμετέχουν σε καταλήψεις στην αστυνομία και τους εισαγγελείς!

Απέναντι σε αυτό το κρεσέντο αυταρχισμού, ο ρόλος μας ως καθηγητών/τριών δεν είναι να γίνουμε ούτε νυχτοφύλακες,  ούτε ανακριτές, ούτε τιμωροί, ούτε καταδότες των μαθητών και των μαθητριών μας. Πολύ περισσότερο, ο ρόλος μας ως δασκάλων δεν είναι να είμαστε χειροκροτητές της βάρβαρης κυρίαρχης πολιτικής που μοιράζει απλόχερα φτώχεια, πείνα, πλειστηριασμούς και τρόμο για τους πολλούς και αμύθητα κέρδη για τους λίγους. Αντίθετα, ο ρόλος μας είναι όχι μόνο να αφουγκραστούμε τις αγωνίες, τα αδιέξοδα και την έλλειψη εργασιακής προοπτικής της νέας γενιάς, αλλά και να σταθούμε στο πλευρό της αγωνιζόμενοι για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, τις σπουδές και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Χρέος μας να περιφρουρούμε το συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών μας στη μόρφωση και τη καθολική υποχρέωση του κράτους στην παροχή της, απέναντι σε όσους επιλέγουν να ασχοληθούν με κατασταλτικό τρόπο με ζητήματα που η σχολική κοινότητα μπορεί και λύνει διαχρονικά μέσα από το διάλογο με παιδαγωγικό τρόπο! Ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν είναι κατασταλτικός ούτε τιμωρητικός απέναντι στους αγωνιζόμενους μαθητές. Υπενθυμίζουμε, τέλος, στις σειρήνες του εκφοβισμού ότι ισχύει η απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ για τα υπό κατάληψη σχολεία, τις αποφάσεις της οποίας και επισυνάπτουμε.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ψηλά το κεφάλι!

Όλοι και όλες στους δρόμους για την ολόπλευρη μόρφωση όλων των παιδιών στο δημόσιο σχολείο,

για δωρεάν σπουδές στο δημόσιο πανεπιστήμιο και πτυχία με αξία!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στο νέο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 25/1 στις 12:00 στα Προπύλαια, για τη συμμετοχής στο οποίο προκηρύσσουμε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00.

Για τo ΔΣ

Ο Πρόεδρος – Ο Γενικός Γραμματέας

Κατσιγιάννης Αλέξανδρος – Κρανάς Αθανάσιος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το