Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής

Απαιτούμε την απομάκρυνση του περιπτέρου μπροστά από το μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Η πρόσφατη τοποθέτηση περιπτέρου από τη διοίκηση Παχατουρίδη μπροστά από την είσοδο του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης προκαλεί εύλογη οργή και αγανάκτηση. Δεν είναι αξιοκατάκριτο μόνο το γεγονός ότι στο μοναδικό μουσείο της πόλης μας παρεμποδίζεται η είσοδος στους πολίτες, όπως σε σχολικές τάξεις που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις. Είναι αξιοκατάκριτη και κάθε προσπάθεια απαξίωσης του Μουσείου ως αναφαίρετου τμήματος της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας του ίδιου του Περιστερίου στον βωμό της εμπορικής δραστηριότητας του πεζοδρόμου. Άλλωστε, η διοίκηση Παχατουρίδη παραδέχεται κυνικά ότι το περίπτερο μπορεί να βρίσκεται στην είσοδο ενός μουσείου και όχι μπροστά στη βιτρίνα καταστήματος.

Είναι προφανές ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, των μηνυμάτων και των προτύπων ζωής που μεταλαμπαδεύει, ενοχλεί τους κυρίαρχους κύκλους. Ωστόσο, ο μεγαλειώδης αγώνας του λαού μας για την απελευθέρωσή του από τη γερμανική κατοχή μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης δεν μπορεί να αποκρυφθεί. Άσβεστες στη μνήμη μας παραμένουν οι ηρωικές μορφές του εκτελεσμένου στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας λαϊκού δημάρχου Περιστερίου Ευγένη Χαραλαμπίδη, της ΕΠΟΝίτισσας Άννας Παρλιάρου, των εργατών στις στοές του κάρβουνου, του Λαναρά, των εκτελεσμένων και όλων των βιοπαλαιστών που ονειρευτήκαν και πάλεψαν με τίμημα ακόμη και τη ζωή τους για μια μεταπολεμική Ελλάδα ελεύθερη, λαοκρατούμενη και δημοκρατική.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούμε να σταματήσει κάθε ενέργεια που παρεμποδίζει τη λειτουργία του Μουσείου, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτό και την άμεση μετακίνηση του περίπτερου από τον περιβάλλοντα χώρο του.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος – Ο Γενικός Γραμματέας

Κατσιγιάννης Αλέξανδρος – Κρανάς Αθανάσιος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το