A ΄ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)

Περιστέρι 10/2/2023

Για την πρόσφατη τροπολογία και το Προεδρικό Διάταγμα για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

  • Στην κυβέρνηση μας δείχνουν κάθε μέρα ποιος είναι ο “πολιτισμός” τους!
  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του καταστροφικού Π.Δ. 85/2022

Χαιρετίζουμε τον συγκλονιστικό, μαζικό και μαχητικό αγώνα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών/τριών ενάντια στο καταστροφικό Π.Δ. της Ν.Δ. Παίρνουν τη σκυτάλη από τους άλλους αγώνες του πολιτισμού για τη διάσωση της αρχαίας πόλης στο μετρό της Θεσσαλονίκης, του Παρθενώνα από το τσιμέντωμα, των δημόσιων μουσείων από τους αδηφάγους κυβερνητικούς μάνατζερ, των αρχαίων μας από τους αρχαιοκάπηλους συλλέκτες! Παίρνουν τη σκυτάλη από τους εργατικούς αγώνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην υγεία και στην εκπαίδευση, των φοιτητών ενάντια στην ιδωτικοποίηση των ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή Αστυνομία, τους καθημερινούς αγώνες για αξιοπρεπή ζωή, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, ενάντια στο ξεπούλημα τους δημόσιου πλούτου.

Ο νόμος αυτός δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία ούτε μια παραξενιά της ΝΔ. Είναι συνέχεια των καταιγιστικών αντιδραστικών αλλαγών που επιβάλλει με μένος και βία η σημερινή κυβέρνησή (κι έχουν προωθήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων), στον πολιτισμό ιδιαίτερα υπέρ πολυεθνικών ομίλων και “ευαγών” ιδρυμάτων εφοπλιστών και “επενδυτών τέχνης”. Οι εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης ελάχιστα απέχουν από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «διαβάθμιση» των καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο της κατάρτισης των ΙΕΚ και αγνόηση του αιτήματος για σύστημα Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Πάγια η κατεύθυνση που επιβάλλει τη μετατροπή των καλλιτεχνών σε φτηνό δυναμικό, την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και τον υποβιβασμό των πτυχίων τους. Σήμερα με βάση το ΠΔ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αντί για την ένταξη της αδιαβάθμητης μεταδευτεροβάθμιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ανώτατη, Πανεπιστημιακή βαθμίδα, τις “κατηγορίες 6, 7”, επιλέγεται η κατάταξή της στην “κατηγορία 5”, δηλαδή, εξισώνεται με τα δίχρονα ΙΕΚ. Μετά τις περικοπές 40.000 εισακτέων στα ΑΕΙ για να πάρουν όσοι/ες μπορούν τον δρόμο για τα κολέγια, επιδιώκει το ίδιο με τις εξαγορές των “καλλιτεχνικών σχολών” από αυτά, με πολλαπλάσια δίδακτρα και υποβαθμισμένα προγράμματα σπουδών. Επιπλέον, αφήνει έκθετους όλους τους καλλιτέχνες με Συμβάσεις Εργασίας ανειδίκευτων εργατών. Η τροπολογία που κατατέθηκε στις 31/1 όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Στηρίζουμε τα αιτήματα καλλιτεχνών, σπουδαστών/τριών, των Γενικών Συνελεύσεων και των σωματείων τους, και απαιτούμε:

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. 85/2022, χωρίς περίπλοκες νομικές ακροβασίες και θεσμικές δικαιολογίες που δήθεν θα «παρακάμπτουν» το προεδρικό διάταγμα. Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι στάχτη στα μάτια των καλλιτεχνών και προσπάθεια αποδυνάμωσης των αντιδράσεων/απεργίας.
  • Λειτουργία ενιαίου συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο. Μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση αποκλειστικά ανώτατου, πανεπιστημιακού επιπέδου. Συγκρότηση Συστήματος Δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών.
  • Άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους καλλιτέχνες με αυξήσεις 20% στους μισθούς, καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Ωδείων από αυτά της κατηγορίας Τ.Ε. που είναι σήμερα.

Καλούμε όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα σε έμπρακτη αγωνιστική αλληλεγγύη στον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού. Να συντονίσουμε τους αγώνες μας με αυτούς των καλλιτεχνών! Για να ανοίξει ο δρόμος σε μια καλλιτεχνική παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων του πολιτισμού, όπου η Τέχνη θα είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό, στο οποίο θα μπορούν όλες και όλοι να έχουν ισότιμη πρόσβαση!

Για το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Περιστέρι)

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Φατούρου Αγγελική Κρανάς Αθανάσιος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το