Με αόριστες υποσχέσεις που εξυπηρετούν προεκλογικούς σκοπούς, παρά απηχούν τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης, έληξε η συνάντηση των εκπροσώπων των καλλιτεχνών και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης. Μια συνάντηση κατά την οποία ο πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτω από την πίεση του παγκαλλιτεχνικού κινήματος, μετά από ένα μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και πολυήμερης κατάληψης του Εθνικού Θεάτρου και παραίτησης των 40 καθηγητών της Σχολής του.
Την ίδια ώρα, στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική κινητοποίηση των σωματείων των φορέων των καλλιτεχνών, με χιλιάδες κόσμου να συμμετέχουν στη διαδήλωση, ζητώντας άμεση απόσυρση του κατάπτυστου ΠΔ 85/22 και της σχετικής κυβερνητικής τροπολογίας. Οι καλλιτέχνες ζητούν ακόμα την αναγνώριση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών ως ΤΕ, καθώς και δημόσια ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση για τις παραστατικές τέχνες.

Η κυβέρνηση δεν αποσύρει το κατάπτυστο ΠΔ

Η κυβέρνηση, όμως, δεν αποσύρει το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα. «Με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τους καλλιτέχνες, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των καλλιτεχνών τόσο κατά τις επικείμενες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ όσο και ευρύτερα.
Ουσιαστικά, η πλήρης απαξίωση των πτυχίων, η κατάργηση ακόμα και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, η υποβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και του Πολιτισμού γενικότερα, που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, αποτελούν βασική κατεύθυνση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και φανερώνουν το πραγματικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει. Την ίδια ώρα η υποχρηματοδότηση και οι περικοπές σαρώνουν το χώρο του Θεάματος και του Ακροάματος.

Οι υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στη συνάντηση της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών που ήδη εξήγγειλε η κυβέρνηση και η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από το 2025. Μια δέσμευση που εξυπηρετεί το προεκλογικό αφήγημα «ψηφίστε με για να ικανοποιήσω το αίτημα», παρά κάτι απτό.
Επιπλέον, κατατέθηκε από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να εξαλειφθεί η διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο, ζήτημα που προέκυψε το 2017.
Τέλος, υπήρξε συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ. Πρόκειται ουσιαστικά για το μοναδικό νέο στοιχείο που προκύπτει από τη συνάντηση των δύο πλευρών, χωρίς όμως να αλλάζει στην ουσία της την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.

Έμμεση προσπάθεια κατάργησης του άρθρου 16

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε στο τραπέζι ούτε λίγο ούτε πολύ την κατάργηση του άρθρου 16, φανερώνοντας έτσι τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για σειρά ζητημάτων αναφορικά με την Εκπαίδευση και την Τέχνη. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε: «Θα ακούσετε από εμάς πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, διότι νομίζω ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί, ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό».
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Θα χαρώ πάρα πολύ βέβαια, πρέπει να πω, όταν με το καλό προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση -γιατί είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16-, όσοι διαμαρτυρήθηκαν μετ’ επιτάσεως και ζήτησαν την αναγνώριση της δυνατότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να παρέχει πτυχία τα οποία θα είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακά, να μάς στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε τότε».

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες – Νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή

Ήδη όμως οι καλλιτέχνες ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς δεν λύνεται το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν: Η απόσυρση του ΠΔ 85/22. Έτσι, τα σωματεία και οι φορείς του κλάδου προχώρησαν σε νέα απεργία χθες, Παρασκευή, ενώ κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Πραγματοποίησαν επίσης πορεία από το ΣτΕ προς το Σύνταγμα.
«Σε εποχές που ο Πολιτισμός μας απειλείται και οι εργασιακές μας ανάγκες υποβαθμίζονται, δείχνουμε τον δρόμο της ενότητας, διεκδικώντας όλοι και όλες μαζί ένα καλύτερο αύριο», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ).


Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των καλλιτεχνών για:

  • Άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος
  • Πτυχία με αξία για όλους τους αποφοίτους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό
  • Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης
  • Ίδρυση δημόσιων πανεπιστημίων για όλες τις παραστατικές τέχνες.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το