της Rachel Domond

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιουλίου, ο Αϊτινός πρόεδρος που έγινε δικτάτορας Jovenel Moïse δολοφονήθηκε στο σπίτι του στο Port-au-Prince. Αν και πολλές λεπτομέρειες της δολοφονίας παραμένουν ασαφείς, το πολιτικό κενό στην Αϊτή πιθανότατα να οδηγήσει σε μια άγρια μάχη σε ότι αφορά την κατεύθυνση του έθνους τις ερχόμενες εβδομάδες.

Οι αρχικές αντιδράσεις της κυβέρνησης Biden στη δολοφονία υποδεικνύουν ανησυχητικά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να εμβαθύνει την παρέμβασή της στην Αϊτή, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει στρατιωτική παρέμβαση. Η επίσημη δήλωση του Μπάιντεν υπόσχεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι έτοιμες να βοηθήσουν». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε δυσοίωνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να λάβουν επιπλέον αιτήματα από τις αϊτινές αρχές».

Μια νέα αμερικανική κατοχή της Αϊτής, ή οποιοσδήποτε τύπος ανάμιξης στις κυριαρχικές υποθέσεις της χώρας, θα ήταν καταστροφή. Για πάνω από έναν αιώνα ο στρατός των ΗΠΑ έχει βοηθήσει τις εταιρείες να λεηλατούν την Αϊτή, πραγματοποιώντας εισβολές, υποστηρίζοντας πραξικοπήματα και απειλώντας οποιονδήποτε αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας. Ακόμα και αν χρησιμοποιούν ανθρωπιστική γλώσσα, ο στόχος κάθε επέμβασης των ΗΠΑ παραμένει ο ίδιος.

Η δολοφονία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο απίστευτης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής στην Αϊτή. Οι ολοένα και πιο κακές συνθήκες διαβίωσης και η εξαιρετικά ανεπαρκής κυβερνητική απάντηση στο COVID-19 έχουν αφήσει τις μάζες των Αϊτινών εντελώς στερούμενες οικονομικής και κοινωνικής στήριξης. Ήδη, σχεδόν το 60% του έθνους ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, και η αποτυχία της κυβέρνησης Moïse να διορθώσει τις βασικές αιτίες αυτής της φτώχειας έχει επιδεινώσει τις απαγωγές για λύτρα από ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Η καταπίεση από την Εθνική Αστυνομία της Αϊτής το μόνο που έκανε ήταν να καταστήσει την κατάσταση ολοένα και πιο επισφαλή και ασταθή για τους Αϊτινούς.

Αυτό, μαζί με μια απρόκλητη αρπαγή εξουσίας για να επεκτείνει τη θητεία του στο αξίωμα, έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του Moïse. Τους τελευταίους μήνες, η αντίσταση του λαού της Αϊτής οδήγησε σε ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων που απειλούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του και άνοιξαν το ενδεχόμενο μιας νέας δύναμης να έρθει στην εξουσία που βρίσκεται εκτός του ελέγχου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Δεν είναι σαφές τι επίδραση θα έχει η δολοφονία του Moïse στο λαϊκό κίνημα, του οποίου τα παράπονα εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τα ατομικά εγκλήματα του Moïse.

Η δολοφονία έρχεται επίσης μόλις μία ημέρα μετά τον διορισμό από τον Moïse του νευροχειρουργού Ariel Henry, ως νέου Πρωθυπουργού ο οποίος, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αϊτής, θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία στη θέση του Moïse, αν χρειαζόταν ποτέ. Ο Henry, υποστηρικτής του πραξικοπήματος με την υποστήριξη των ΗΠΑ το 2004 στην Αϊτή, που έδιωξε τον αντιιμπεριαλιστή πρόεδρο Jean Bertrand-Aristide από την Αϊτή, θα ήταν ο 6ος πρωθυπουργός στα τέσσερα χρόνια της θητείας του Moïse .

Παρά την έλλειψη λαϊκής υποστήριξης μεταξύ των φτωχών και εργαζόμενων Αϊτινών, ο Moïse έχει κυβερνήσει με διατάγματα από την διάλυση του κοινοβουλίου της Αϊτής τον Ιανουάριο του 2020 και αρνήθηκε να παραιτηθεί από την προεδρία μετά τη λήξη της θητείας του στις 7 Φεβρουαρίου, όπως ορίζει το Σύνταγμα της Αϊτής. Η οικονομική και πολιτική υποστήριξη του καθεστώτος του από την κυβέρνηση των ΗΠΑ συνέβαλε στη διατήρηση της εξουσίας του μέχρι αυτό το σημείο.

Ως απάντηση στο πολιτικό κενό που υπάρχει τώρα στην Αϊτή, η απειλή της επέμβασης των ΗΠΑ για «σταθεροποίηση» μέσω της κατοχής φαίνεται μεγάλη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών δεν γίνονται από ανησυχία για τις μάζες της Αϊτής, αλλά για τη διατήρηση της ισχύος των ΗΠΑ στην Αϊτή.

Ως η πρώτη ελεύθερη μαύρη δημοκρατία, σε όλη της την ιστορία η Αϊτή έχει υποστεί την μια επίθεση μετά την άλλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να περιορίσουν τις δυνατότητές της να καταστεί ένα δημοκρατικό και κυρίαρχο έθνος που δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες και την ευημερία των φτωχών και εργαζόμενων Αϊτινών. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της Αϊτής, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν το αίτημα της λαϊκής αντίστασης της Αϊτής που απαιτεί το τέλος των αμερικανικών και όλων των ξένων παρεμβάσεων στη χώρα.

πηγή: guernicaeu.wordpress.com από Liberation News

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το