Από τις 7 Φεβρουαρίου, γίνονται διαμαρτυρίες κάθε μέρα, αλλά εκτιμάται ότι η διαδήλωση της Κυριακής στην πρωτεύουσα Port-au-Prince είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής 

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην Αϊτή την Κυριακή ως απάντηση στην άρνηση του Προέδρου Jovenel Moïse να παραιτηθεί στο τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης πενταετούς προεδρικής θητείας του στις 7 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο Moïse επιμένει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2022.

Εκτός από το ζήτημα της άρνησης του Moïse να αποχωρήσει από την εξουσία, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη διαφθορά της κυβέρνησής του, τις κακές συνθήκες διαβίωσης και την αστυνομική καταστολή διαδηλωτών. Οι εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2018 με αφορμή την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της οικονομικής κατάχρησης και έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Moïse, μέλος του Αϊτινού δεξιού κόμματος Bald Headed Party, νοσταλγός του αυταρχικού καθεστώτος του Duvalier, επέμεινε στην τροποποίηση του συντάγματος για να του επιτραπεί να παραμείνει στην προεδρία για άλλο ένα έτος. Το ανώτερο Δικαστικό Συμβούλιο της χώρας δήλωσε ότι η θητεία του είχε λήξει. Ωστόσο ο Moïse, ο οποίος υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ισχυρίστηκε ότι η αντιπολίτευση σχεδίαζε πραξικόπημα εναντίον του και συνέλαβε πάνω από 20 αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του δικαστή του ανώτερου Δικαστικού Συμβουλίου.

Από τις 7 Φεβρουαρίου, γίνονται διαμαρτυρίες κάθε μέρα, αλλά εκτιμάται ότι η διαδήλωση της Κυριακής στην πρωτεύουσα Port-au-Prince είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένας άντρας πέθανε μετά από συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών. Επίσης, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή, καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων καθώς τρεις από αυτούς τραυματίστηκαν κατά την κάλυψη των διαδηλώσεων.

Οι όλο και πιο κακές συνθήκες διαβίωσης και η κατάφωρα ανεπαρκής κυβερνητική απάντηση στο COVID-19 έχουν αφήσει τις μάζες των ανθρώπων άπορες και στερημένες. Με σχεδόν το 60% των Αϊτινών να ζουν ήδη σε συνθήκες φτώχειας, η δυνατότητα επιβίωσης έχει μειωθεί και έχει γίνει ολοένα και πιο επικίνδυνη εν μέσω της πανδημίας.

Οι ακραίες ελλείψεις στις εθνικές υποδομές και στα κοινωνικά προγράμματα προκάλεσαν οργή που κορυφώθηκε υπό το πρίσμα του σκανδάλου PetroCaribe. Ο προκάτοχός του Moïse, Martelly, επίσης υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ , υπεξαίρεσε, δαπάνησε και «έχασε» τα σχεδόν 4,3 δισ. δολάρια από το ταμείο PetroCaribe που βασιζόταν στην αλληλεγγύη της Βενεζουέλας. Ένα δικαστήριο της Αϊτής διαπίστωσε ότι ο Moïse έλαβε εκατομμύρια δολάρια από αυτό το σκάνδαλο, για να ανέλθει στην εξουσία.

Ο Πρόεδρος της Αϊτής Jovenel Moïse συναντά τον τότε αντιπρόεδρο Mike Pence τον Ιούνιο του 2017

Από τον Ιανουάριο του 2020, ο Moïse κυβερνά με διατάγματα μετά την παύση του κοινοβουλίου της Αϊτής. Η νέα δύναμη ασφαλείας του Moïse, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έχει διαπράξει αναρίθμητες ωμότητες κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως προστατεύεται από νομική ατιμωρησία. Ενώ ο Moïse στερείται λαϊκής υποστήριξης, ιδιαίτερα μεταξύ της συντριπτικής πλειονότητας των φτωχών και εργαζόμενων Αϊτινών, το ολοένα και πιο αυταρχικό του καθεστώς συνεχίζει να υποστηρίζεται οικονομικά και πολιτικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η απειλή αμερικανικής παρέμβασης ως απάντηση στις μεγάλες διαδηλώσεις φαίνεται μεγάλη, με δεδομένη τη μακρά ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που επιδιώκουν -με πραξικοπήματα και εισβολές- να αποτρέψουν τις προσπάθειες για μια κυρίαρχη Αϊτή που θα αντιπροσωπεύει τον πόθο του λαού για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Τριάντα πέντε χρόνια πριν, 7 Φεβρουαρίου 1986, μια μαζική εξέγερση του λαού της Αϊτής ανέτρεψε το καταπιεστικό καθεστώς του Ντουβαλιέ. Ένα καθεστώς το οποίο είχε στήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, παρά τις αδιανόητες θηριωδίες που διαπράχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχεδόν 30ετούς δικτατορίας του. Σήμερα, ο Moïse επιχειρεί να ξαναγράψει το καθεστώς του Duvalier με παρόμοιο δικτατορικό τρόπο.

Ο λαός της Αϊτής συνεχίζει να αγωνίζεται για την πλήρη ανατροπή της δυστυχίας, της καταστολής, της νεοαποικιακής κυριαρχίας πάνω στη χώρα. Όσο ο Moïse αρνείται να παραιτηθεί από την Προεδρία, και όσο οι ηγέτες της Αϊτής εξακολουθούν να είναι μαριονέτες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο αγώνας για μια ελεύθερη Αϊτή θα συνεχίζεται.

πηγή: telesurenglish.net,guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το