Μια δύσκολη έως απαράδεκτη κατάσταση βιώνουν εδώ και τρεις και πλέον μήνες οι απασχολούμενοι λογιστές – φοροτεχνικοί.
Καταρχάς, δεν πήραν ούτε ένα λεπτό της ώρας άδεια εν μέσω της πανδημίας και η κυβέρνηση τούς ενέταξε άτυπα στις άτρωτες ομάδες του πληθυσμού που δεν χρήζουν προστασίας.
Με ένα καταιγισμό ΠΝΠ (Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου), εγκυκλίων και ΚΥΑ (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις), που αισίως φτάνουν κοντά στις 600 μέχρι στιγμής (11 ΠΝΠ και πάνω από 570 ΚΥΑ και εφαρμοστικές εγκύκλιοι), ένα σύνολο χιλιάδων σελίδων με αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες συχνά διατάξεις, οι απασχολούμενοι λογιστές – φοροτεχνικοί ξενύχτησαν μελετώντας μέσα σε ένα κυκεώνα ρυθμίσεων, που η μία αναιρούσε την επόμενη ή που για να ερμηνευτεί έχρηζε μαντικών ικανοτήτων.
Και όμως διεκπεραίωσαν ένα τεράστιο όγκο εργασιών από τα 800άρια των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι τις αναστολές λειτουργίας εργαζομένων και επιχειρήσεων, μισθοδοσίες και μειώσεις ενοικίων παντός είδους, μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες που τα υπουργεία έθεταν, ακόμα και μέσα σε Σαββατοκύριακα ακόμα και μέσα στο Πάσχα.
Χαρακτηριστικά και για παράδειγμα, από το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής 12/6 έως την Κυριακή 14 Ιουνίου βγήκαν μία ΚΥΑ και επτά εφαρμοστικές εγκύκλιοι. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί και έπεται συνέχεια…
Εκτός από αυτά, έχουν ανοίξει δεκάδες πλατφόρμες για διάφορα ζητήματα των υπουργείων οικονομικών και εργασίας, ένας κανονικός ηλεκτρονικός λαβύρινθος και με τα συστήματα να καταρρέουν συχνά ή να υπολειτουργούν με αποτέλεσμα ώρες ατέλειωτων καθυστερήσεων.
Επίσης, αυτά συμβαίνουν εν μέσω της υποβολής των ετήσιων δηλώσεων εισοδήματος, κλεισίματος ισολογισμών και παραγωγής αποτελεσμάτων για τις επιχειρήσεις.
Οι δηλωτικές υποχρεώσεις της συνήθους καθημερινής δουλειάς δεν έχουν σταματημό, πλέον των έκτακτων δηλώσεων που απαιτούν τα μέτρα για την πανδημία.
Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την τακτική της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης των δαπανών του κράτους, φορτώνοντας στους λογιστές -φοροτεχνικούς, ένα δυσβάστακτο βάρος, στην ουσία θέλοντας να εξαφανίσει τα μικρά λογιστικά γραφεία και τους αυτοαπασχολούμενους, και να διατηρηθούν ορισμένα μεγάλα γραφεία και φυσικά ελεγκτικές εταιρείες που έχουν δημιουργήσει από καιρό λογιστικά και φοροτεχνικά τμήματα με άλλη νομική μορφή.
Η επίσημη συνδικαλιστική εκπροσώπηση του κλάδου, υποταγμένη σε πολιτικές δεσμεύσεις και κομματικές εξαρτήσεις, όλο αυτό το διάστημα δεν έβγαλε πρακτικά κουβέντα για όλα αυτά που συμβαίνουν, προσηλωμένη στην αντίληψη των «συνεργατών» των υπουργείων και της κυβέρνησης, αλλά και κάθε κυβέρνησης, καλυπτόμενη από μια παρατεταμένη αφωνία.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης, σχήμα που δρα στα πλαίσια του μεγαλύτερου σωματείου της Αττικής την ΕΦΕΕΑ και στο οποίο συμμετέχουν σύντροφοί μας από την ΕΡΓΑΣ, κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Ιουνίου έξω από το υπουργείο των Οικονομικών, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια συνεννόησης με τις υπόλοιπες δυνάμεις για μια ορισμένη κοινή παρέμβαση.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μερικές δεκάδες λογιστές, που βρήκαν τις πόρτες κλειστές με πρόσχημα τα μέτρα για τον κορονοϊό, την ίδια στιγμή που ελεύθερα ανεβοκατέβαιναν διάφοροι παρατρεχάμενοι τηλεαστέρες, και ακριβώς στην είσοδο περίμεναν να κατέβουν υπάλληλοι των σχετικών υπηρεσιών πρωτοκόλλου για να παραλάβουν τα έγγραφα με τα αιτήματα.
Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο υπουργείο (κατ’ ευφημισμό) Εργασίας για να επιδώσουν και εκεί σχετικά αιτήματα διαμαρτυρίας, όπου συνάντησαν αστυνομικές δυνάμεις και τα ρολά του υπουργείου κατεβασμένα.
Τουλάχιστον εκεί έγινε μία συνάντηση με στελέχη υπηρεσιών του υπουργείου, ενώ τυχαία και στην είσοδο συναντήθηκαν οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι με την γενική γραμματέα του υπουργείου, με την οποία συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση την Παρασκευή 12 Ιουνίου.
Οπότε το Δίκτυο κάλεσε εκ νέου σε συγκέντρωση στις 12/6 στο Υ.Ο. και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με υπηρεσιακά στελέχη, όπου δόθηκαν ανεπαρκείς εξηγήσεις στα επαγγελματικά θέματα, όπως καθυστέρηση ερμηνευτικών εγκυκλίων, αλληλοαναιρούμενες ερμηνείες, ασφυκτικές προθεσμίες, για να εισπράξουν το «ό,τι έγινε, έγινε. Να δούμε από εδώ και πέρα…».
Μπροστά σε αυτή τη δραστηριότητα, η ομοσπονδία των φοροτεχνικών η ΠΟΦΕΕ έσπευσε ασθμαίνοντας να εξαγγείλει 24ωρη αποχή από ηλεκτρονικές υποβολές στα συστήματα των υπουργείων, ενέργεια που ναι μεν επιδοκιμάστηκε από τους αυτοαπασχολούμενους και τα γραφεία, με αμφίβολη ωστόσο αποτελεσματικότητα. Και χωρίς να οργανώσει στοιχειωδώς κάποιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στήριξης της αποχής στις μεγάλες πόλεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προφανώς για να εκτονώσει τη διάθεση των λογιστών και να την στρέψει σε ανώδυνα για την κυβέρνηση κανάλια.
Να σημειώσουμε εδώ πως, όταν το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου είχε επιχειρηθεί ανάλογη αποχή, το αποτέλεσμα ήταν μπούμεραγκ για τον κλάδο, καθότι σε μέρα αποχής είχε υποβληθεί ο μεγαλύτερος αριθμός δηλώσεων.
Ωστόσο και επειδή ακριβώς η οργή και η αγανάκτηση των λογιστών – φοροτεχνικών έχει ξεχειλίσει, ενώ τα όρια της σωματικής και ψυχικής κούρασης έχουν πραγματικά ξεπεραστεί, υπάρχουν ελπίδες την ερχόμενη βδομάδα και ανάλογα με τις εξελίξεις να υπάρχουν κινητοποιήσεις πανελλαδικά. Και τελικά, ενώ ολοκληρωνόταν αυτό το σημείωμα το υπουργείο των Οικονομικών ανακοίνωσε …παράταση έως 29/7 όλων των δηλώσεων αργά το μεσημέρι της Πέμπτης σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η οργή των λογιστών.
Κάτι που κάθε χρόνο γίνεται -και μάλιστα χωρίς κορoνοϊό και χωρίς πλατφόρμες και άλλες δηλωτικές υποχρεώσεις.
Mάλιστα με ένα εύστοχο σχόλιο ένας λογιστής σημείωνε:
«Οι παρατάσεις
Χωρίς Κορονοϊό 30/07/2018 για τη χρήση 2017
Χωρίς Κορονοϊό 30/07/2019 για τη χρήση 2018
Με Κορονοϊό και 350 πλατφόρμες ανοιχτές 29/07/2020 για τη χρήση 2019 !!!!!!
Ποιος είπε ότι μας δουλεύουν;»

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το