Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει αφιέρωμα με θέμα «Ο ναζισμός από τη σκοπιά των νικητών και ηττημένων». Θα προβληθούν οι εξής ταινίες: η πρώτη γερμανική ταινία που γυρίστηκε μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο «Οι δολοφόνοι είναι ανάμεσά μας» (1946), το αριστούργημα του Μιχαήλ Ρομ «Αληθινός φασισμός» (1965), «Η Γέφυρα» (1959) – πρώτη μεταπολεμική γερμανική ταινία που έλαβε παγκόσμια διανομή-, το πολιτικά τολμηρό αντιπολεμικό δράμα «Αστέρια» (Α. Γερμανία- Βουλγαρία 1959) και το γαλλικό ντοκιμαντέρ «Η ζωή μου στη χιτλερική Γερμανία (2018) του Ζερόμ Πριέρ, βασισμένο σε έρευνα για τους Γερμανούς που εγκατέλειψαν το 1933 τη Γερμανία του Χίτλερ.

Οι πέντε ταινίες του φετινού αφιερώματος δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον μεταπολεμικό γερμανικό κινηματογράφο και στη διαχείριση του «άβολου» ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας.

Το τριήμερο αφιέρωμα από 8 έως 10 Οκτωβρίου συνδιοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το υπουργείο Πολιτισμού. Την τελευταία ημέρα του αφιερώματος 10/10 ώρα 8.00 μ.μ. θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ναζισμός και φασισμός στον μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο». Συμμετέχει η πρόεδρος της Ταινιοθήκης και πανεπιστημιακός Μαρία Κομνηνού, η επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Έλλη Λεμονίδου, και ο σκηνοθέτης-κριτικός κινηματογράφου Μάριος Παπαγεωργίου.

Η είσοδος στις προβολές και τη συζήτηση είναι ελεύθερη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το