Η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγιά της για το αμέσως επόμενο διάστημα. Εκτός από τις άμεσες αυξήσεις, θα υπάρξει μείωση της έκπτωσης συνέπειας που τώρα είναι στο 15% και άλλα επιπλέον μέτρα όπως η επιβάρυνση της έκδοσης λογαριασμού με 1 ευρώ. Διαμορφώνεται έτσι ένα πακέτο μέτρων που θα εκτινάξει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως για τους μικρούς καταναλωτές, τα λαϊκά νοικοκυριά. Σαν αιτία των αυξήσεων παρουσιάζεται το αυξημένο κόστος ρύπων που καταβάλλει η ΔΕΗ. Πρόκειται για κόστος το οποίο προκύπτει κατά βάση από επιδοτήσεις προς τους επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και προς τις μεγάλες βιομηχανίες. Η πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβέρνησης, που στηρίζει και εξυπηρετεί τα σχέδια του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου στο πεδίο της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης και στην ευρύτερη στήριξη που παρέχει σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, οδηγεί στην αντιλαϊκή αύξηση των τιμολογίων.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ συνεργάζεται με ιδιωτική εταιρεία που στόχο έχει να κυνηγήσει τους ‘κακοπληρωτές’ χαμηλής τάσης. Τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά μπαίνουν στο στόχαστρο γιατί η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποτελεί κοινωνικό αγαθό το οποίο θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί ο λαός. Η ηλεκτρική ενέργεια έχει μετατραπεί σε προϊόν προς πώληση, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να είναι και κερδοφόρο με οποιοδήποτε τίμημα και αφού η αστική τάξη θα πρέπει να πριμοδοτείται για να κάνεις τις μπίζνες (πράσινες και μη), ο μόνος που μένει να πληρώσει είναι ο λαός.

Αυτή την πολιτική εξυπηρετεί και το ξεπούλημα φυσικών πόρων και εγκαταστάσεων που ενώ ανήκουν σε όλο το λαό, μετατρέπονται σε φιλέτα για το ξένο κεφάλαιο και την αστική τάξη της χώρας. Τα λιγνιτωρυχεία Φλώρινας και Μεγαλόπολης έχουν βγει στο σφυρί και μάλιστα με όρους πριμοδότησης των υποψήφιων αγοραστών αφού είναι αρκετά ρυπογόνος πηγή ενέργειας και άρα περίπου θα μας κάνουν και χάρη όποιοι τα αγοράσουν. Αύτη η εξέλιξη θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις τιμών, θα δημιουργήσει προβλήματα στην επάρκεια εφοδιασμού του συστήματος ηλεκτροδότησης και θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Πρόκειται για απολύσεις που προωθούνται κάτω από τις πιέσεις των επενδυτών οι οποίοι θέλουν να «επενδύσουν» με όρους εργασιακού μεσαίωνα όπως άλλωστε τους έχουν υποσχεθεί τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ιμπεριαλιστές.

Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστές εξασφαλίζουν κέρδη και προνόμια για το κεφάλαιο και φορτώνουν τα χρέη και τις θυσίες στις πλάτες του λαού. Η αντιλαϊκή αυτή πολιτική που βασανίζει το λαό και την εργατική τάξη δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει αν δεν την σταματήσει ο ίδιος ο λαός με την πάλη του. Οι προεκλογικές υποσχέσεις που ανθίζουν αυτή την εποχή και οι κυβερνητικές αυταπάτες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας ή έστω εφησυχασμού. Καλούμαστε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να πούμε «φτάνει»! Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ! Όχι άλλο σπίτι με κομμένο ρεύμα! Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ! Καμία απόλυση εργαζομένων!

Πηγή: antigeitonies3.blogspot.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το