ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ένα μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές (τυχαίο άραγε;) η απερχόμενη δημοτική αρχή του δημάρχου Δήμου Ζωγράφου Β. Θώδα, επέλεξε να φέρει εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ψηφιστεί από τη πλειοψηφία των παρόντων δημοτικών συμβούλων η ‘’παραχώρηση στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Γουδίου, άνευ ανταλλάγματος μέσω σύστασης δικαιώματος επιφανείας, του χώρου που βρίσκεται ο Ιερός Ναός. Η διάρκεια του δικαιώματος ορίζεται στα 99 (ενενήντα εννέα) χρόνια’’ (Αριθμός απόφασης 210/06-09-2023).

Η Επιτροπή μας από το Νοέμβρη του 2019 με πληθώρα επιστολών προς τις αρμόδιες αρχές ανέφερε το γεγονός της εκτέλεσης αυθαίρετων εργασιών στον χώρο των αυθαιρέτων ναών εντός του Πυρήνα (Ζώνη Δ1) του Μητροπολιτικού Πάρκου ΓΟΥΔΗ κατά παράβαση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος του 2011 και μεταξύ των άλλων επισημάναμε ότι η Δ/νση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών/ΥΠΕΝ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

1.‘’Η έκταση των 49 στρεμ. παραχωρείται μόνο στον Δήμο Ζωγράφου για κοινόχρηστες ανάγκες. Η παραπάνω παραχώρηση πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι η έκταση ανήκει διοικητικά εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων (εντός ΓΠΣ Δήμου Αθηναίων).

Σε τμήμα της έκτασης έχουν κατασκευαστεί (χωρίς άδεια και χωρίς παραχώρηση έκτασης) δύο Ναοί (παλαιό εκκλησάκι και νέος Ναός), ενώ προχωρούν εργασίες επέκτασης’’

2.’θα πρέπει προ των οικοδομικών εργασιών να έχει προηγηθεί η Έγκριση σχετικής Μελέτης Διαμόρφωσης’’.

●Επίσης, στις 07/07/2020 συντάχθηκε-τοιχοκολλήθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων έκθεση αυτοψίας για αυθαίρετες κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο και για τον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου με υπολογισμό προστίμων 680.000 ευρώ.

Σε έγγραφα του Δήμου Αθηναίων (17/11/2020) και του ΣΕΝΕ/ΥΠΕΝ (9/02/2021) αναφέρεται ότι οι καταγεγραμμένες αυθαίρετες κατασκευές “δεν καλύπτονται από την δήλωση ένταξης στο ν.4495/2017“.

●Στις 05/03/2021 το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος &Ενέργειας (ΣΕΝΕ/ΥΠΕΝ) ζήτησε :

1)από την Δ/νση Δόμησης Δήμου Αθηναίων ‘’την εκ νέου διενέργεια αυτοψίας και εφαρμογή των διατάξεων περί αυθαιρέτων κατασκευών οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην σχετική έκθεση αυτοψίας, ενημερώνοντας σε περίπτωση τελεσιδικίας την αρμόδια για την εκτέλεση της κατεδάφισης Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής καθώς και την Υπηρεσία μας, για τον προγραμματισμό των ενεργειών μας σχετικά με τον συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών για την υλοποίηση των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης’’

2)από τη Δ/νση Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής την ‘’διενέργεια αυτοψίας στον περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και εφαρμογή των κυρώσεων του Ν.1650/1986 …’’.

3)από το Α.Τ. Ζωγράφου ‘’την τήρηση της διακοπής εργασιών…’’.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:

  1. Η Δ/νση Δόμησης Δήμου Αθηναίων δεν διενήργησε νέα αυτοψία.
  2. Η Δ/νση Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής στις 26/04/2021 έκανε ‘’μερικό περιβαλλοντικό έλεγχο‘’ με συστάσεις προς τον παρόντα ιερέα του Ναού(!!!)
  3. Οι αυθαίρετες κατασκευές δηλώθηκαν !!!(τακτοποίηση αυθαιρέτων)
  4. Οι Δήμοι Αθηναίων και Ζωγράφου όχι μόνο δεν διευθετούν τα μεταξύ τους διοικητικά τους όρια αλλά δρουν κατά του περιβάλλοντος στο Μ.Π. ΓΟΥΔΗ αποδεχόμενοι χρήσεις που αντίκειται στο ισχύον Π.Δ. του 2011 και είναι ουσιαστικά συμμέτοχοι στον κατακερματισμό-εμπορευματοποίηση-υποβάθμιση του Πάρκου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης προτιμά να νοικιάζει, αντί να διεκδικεί τους χώρους που έχουν παραχωρηθεί αλλά δεν παραδόθηκαν στον Δήμο Αθηναίων και δεν διεκδικεί την κατεδάφιση των περιφράξεων, όπως επιτάσσει το Π.Δ 187/Δ/2011.

Ο Δήμαρχος Ζωγράφου Β.Θώδας:

1) αποδέχεται την συνεχόμενη και επί της θητείας του εμπορευματοποίηση των 49 στρεμ. (που έχουν παραχωρηθεί-παραδοθεί στον Δήμο Ζωγράφου από το ΤΕΘΑ), παρότι ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων) και

2) στην από 4/9/2023 εισήγησή του στο Δ.Σ. Δήμου Ζωγράφου υποστηρίζει ότι “ειδικότερα ο Ι.Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου έχει αποδειχθεί εμπράκτως (!) ότι προάγει ουσιαστικά τα τοπικά συμφέροντα των δημοτών της περιοχής του Γουδή και συνεργάζεται προς τούτο με τον Δήμο Ζωγράφου”(!)

Προφανώς, οι ανάγκες των πολιτών ‘’διαβάζονται’’, από τους ‘’αρμόδιους’’, διαφορετικά από ότι πραγματικά είναι. Αυτό γίνεται φανερότερο στην εκάστοτε προεκλογική περίοδο, όπου η άγρα ψήφων είναι η κυρίαρχη ‘’ανάγκη’’ των λίγων σε βάρος των κοινωνικών αναγκών των πολιτών.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το