Όπως έχουμε επισημάνει και με άλλη ευκαιρία οι Ατμοηλεκτρικές Μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας οδεύουν προς συρρίκνωση ή και εξαφάνιση, ενόψει της αλλαγής πλεύσης στην Ε.Ε. και λόγω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πέρα από τις περιβαλλοντικές αιτιάσεις υπάρχουν ασφαλώς και συμφέροντα πολυεθνικών που δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οδήγησαν στην ψήφιση σχεδίων αποβιομηχάνισης ουσιαστικά της περιοχής. Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κάνοντας λόγο για «βίαιη αποβιομηχάνιση», πιθανολογώντας το κλείσιμο όχι μίας ούτε δύο, αλλά έξι Μονάδων στην περιοχή Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου με τις μέρες λειτουργίας τους να περιορίζονται.

Από το Μάιο 2019, όπως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναφέρει, θα εξαφανιστούν από προσώπου ελληνικής γης οι έξι μονάδες, συνολικής ισχύος 1800 MW. Ο πρόεδρος στην ανακοίνωση του παραθέτει στοιχεία και αριθμούς. Κι αν στους πολλούς αυτά αποτελούν «ιερογλυφικά» περιλαμβάνοντας ορολογία, αριθμούς και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως χιλιάδες εργατολαϊκά νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή είναι με χίλιους δύο τρόπους συνδεδεμένα με τις μονάδες, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως καταναλωτές. Ας πάρουμε για παράδειγμα την τηλεθέρμανση, βασικό τρόπο θέρμανσης σε μια περιοχή της χώρας με βαρύτατους χειμώνες. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν απασχολεί και τόσο ούτε τους εκάστοτε κυβερνώντες ούτε πολύ περισσότερο την Ε.Ε. κι αυτό είναι γνωστό.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το